ביטקוין ישראל
צילום: רוי שיינמן

קרנות נאמנות על הביטקוין - מי מובילה, מי אחרונה ומהם דמי הניהול?

מתחילת השנה המשקיעים הישראלים יכולים להשקיע בקרנות מחקות ביטקוין בתל אביב; איך היו ביצועי הקרנות לעומת המטבע עד כה השנה?

רוי שיינמן | (1)

בתחילת 2024 ה-SEC אישר לרישום בבורסות האמריקניות קרנות מחקות על הביטקוין של גופי ההשקעות הגדולים. המהלך הוסיף ללגיטימיות של המטבע כנכס להשקעה ומשך משקיעים חדשים רבים, ובסוף השנה הקרנות הגיעו גם לתל אביב - השקעה בקרן מחקה עוקבת ביטקוין - עכשיו גם בת"א ובשקלים. מתחילת השנה הביטקוין ירד בכ-8.8%, מה עשו עד כה הקרנות המחקות?




כל הקרנות גובות דמי ניהול של כ-0.2% למעט הקרן של איילון שהיא קרן מנוהלת ולכן גובה דמי ניהול גבוהים יותר. את הביצועים הטובים ביותר הציגה הקרן של מיטב שירדה מתחילת השנה ב-9.11%, כשאחריה הקרנות של מגדל ושל קסם עם ירידות של 9.2% ו-9.25% בהתאמה. את התשואה הגרועה ביותר הציגה הקרן של מור שירדה ב-10.85% מתחילת השנה, והקרן המנוהלת של איילון פחות או יותר באמצע עם ירידה של 9.46%.


יש מספר גורמים שמביאים לפערים בין הקרנות לביטקוין עצמו. ראשית, דמי הניהול מקטינים את התשואה נטו למשקיע, גם כשמדובר בדמי ניהול נמוכים יחסית כמו 0.2% ברוב הקרנות כאן. בנוסף, הקרנות בישראל לא מחזיקות את הביטקוין עצמו אלא במדד שעוקב אחרי הביטקוין או חוזים עתידיים, שהתנועה שלהם לא מתואמת ב-100% עם התנועה של המטבע. לבסוף, ייתכן שיש פערי תזמון בין מחיר הביטקוין למועדי החישוב של הקרנות.


כמה מילים לגבי הקרן של איילון - הקרן שלה כאמור מנוהלת ולכן היא גובה דמי ניהול גבוהים יותר. המנהלים לא משקיעים בצורה פאסיבית וקבועה במדד מסוים או בחוזים אלא מזיזים את הנכסים מצד לצד כדי לנסות ולמקסם תשואה, ולכן גם דמי הניהול גבוהים יותר, כי המנהלים עובדים יותר. אלא שכשמדובר בקרן ששואפת לחכות תשואה של נכס בסיס, במקרה הזה ביטקוין, אין היגיון בלשלם דמי ניהול גבוהים - יותר מפי 3 במקרה הזה - כשבפועל גם רואים שהמנהלים לא מצליחים להשיג תשואה טובה יותר מבתי ההשקעות האחרים.


סמוך להשקת הקרנות, שוחחנו עם משה אלמוג, מנכ"ל משותף של קסם קרנות, שהסביר: "הקרנות בארץ לא קונות את המטבע ולא עוקבות אחר החוזים, אלא עוקבות אחר מדד שעוקב אחרי המטבע (מלבד קרן אחת שעוקבת אחרי החוזים). הרשות לא מאשרת לנו לקנות את המטבע עצמו ולכן אנחנו עוקבים אחרי מדד", אמר אלמוג. "בארה"ב, בקרנות שעוקבות אחרי המטבע, 60% מהקרן עוקבת אחרי מדד CME. המדד של CME עוקב אחרי מספר מדדים ובשעה מסוימת נוקב בשער המטבע. בארץ אנחנו ועוד גוף נוסף עוקבים אחר המדד של CME".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    רן 17/04/2025 18:20
    הגב לתגובה זו
    אז בשביל מה צריך אותם