"זה מרתק ומרגש, אין ספק שעברנו למקום אחר. קנינו ב-2011 את השליטה בחברה תמורת 15 מיליון דולר ועתה אנחנו עומדים להיסחר בשווי של 1.4 מיליארד דולר בנאסד"ק". כך מתאר בראיון לביזפורטל אריק קוטלר, עד אתמול יו"ר ומנכ"ל ארקו החזקות ומהיום מנכ"ל ונשיא החברת הממוזגת ARKO CORP לאחר המיזוג עם Haymaker האמריקנית.
המיזוג של ארקו עם החברה האמריקנית נחתם בספטמבר האחרון, אך הוסכם עליו עוד לפני כן, כמעט בשיא השפעת הקורונה על המשק ושוק המניות. למרות ירידת שווי המניה של ארקו בתל אביב, שיקף הסכם המיזוג לחברה שווי גבוה מזה שנסחרה בשוק ואף מזה שנסחרה ב-2019.
האם הקורונה האיצה את המיזוג?
"זו הייתה הזמנות שהוצגה בפני וחשבתי שבמיוחד בתקופת הקורונה כשמחיר מניית החברה התרסק ללא סיבה אמתית כדאי לבצע את העסקה. אמנם בהשפעת הנגיף ירד מחיר המניה, אך הוכחנו שאנחנו עסק חיוני וההכנסות לא נפגעו מה שהגדיל לדעתי את אטרקטיביות המיזוג מבחינת Haymaker".
מדוע בחברתם באפשרות להיסחר בנאסד"ק באמצעות SPAC?
"רצינו שהחברה ציבורית תהיה ציבורית באמת בארה"ב ולא ציבורית שבה מחזיקים רק ישראלים בניו יורק. השילוב עם השלד שקיבלנו ומיזוג עם חברה נסחרת מונע פתיחת חברה נוספת ובניית פירמידה. בחירת הדרך הזו אפשרה לכל בעלי המניות, גם המוסדיים וגם בעלי המיעוט הציבורי ליהנות מהצפת הערך שנעשתה בהנפקה".
פעילות ארקו החזקות נעשית דרך חברת GPM שפועלת בתחום הקמעונאות והסיטונאות ב-33 מדינות בארה"ב. החברה מפעילה בעיקר חנויות נוחות אשר למרביתן צמודות תחנות דלק ואספקת דלקים לתחנות דלק המופעלות על ידי צדדים שלישיים. עתה החברה הממוזגת הציבורית תחזיק באופן מלא ב-GPM.
המיזוג יציף ערך לחברה?
"ארקו החזקות עד כה לא נסחרה במכפילים זהים של חברות אמריקניות אחרות שנמצאות באותו התחום. אלו נסחרות במכפיל רווח של עד 12. עסקת המיזוג שלנו נעשתה במכפיל של 8.75 בלבד. אנחנו צעירים בארה"ב ועוד נשלים את הפער. אנחנו נציף ערך רב".
ההפרש במכפילים נובע מכך שהמשקיעים מאמינים שהחברות האמריקניות בעלות יתרון תחרותי על ארקו?
"לא, ההפרשים השונים היו מאי-היכרות של המשקיע הישראלי את השוק האמריקני. קיימות קרנות השקעות אמריקניות שנמצאות איתנו כבר שנים ומביעים אמון מלא בחברה. כשאני שאלתי על ההפרש הזה מומחים, הם ענו לי שמדובר בהפרש של חברת אחזקה שמחזיקה בחברה הפעילה – GPM. עכשיו, אנחנו מחזיקים בחברה הממוזגת באופן מלא ב-GPM, אז גם מהבחינה הזו הפער אמור להיסגר".
למה לא להנפיק את GPM?
"שוב, בגלל שמדובר בפירמידה מיותרת. לא היינו מקבלים את השווי ממילא. חיברנו את המשקיעים הישראלים לאמריקנים וכולם בפעילות".
נתתם שלוש חלופות למחזיקי המניות בארקו החזקות, המרה למזומן, המרה למניות או שילוב של השתיים. מה סטטיסטיקת הבחירה?
"זה לא מידע ציבורי, אך אני יכול להגיד שמרב מחזיקי המניות בחרו להישאר איתנו. בעלי המניות שהם המיעוט, כמו קרנות ההשקעות - כולם בחרו ב-100% לקחת מניות".
רוב המחזור של ARKO נעשה על ידי מכירת דלק וסיגריות. אתה לא חושש שבעולם החדש המכירות ייפגעו?
"מכירות הסיגריות מושכות קליינטים לתוך חנות הנוחות אך הן מהוות שיעור קטן מהרווח. הרווח האמתי נעשה במוצרי הנוחות שנמכרים בחנויות בתחנות הדלק. אלו אמנם מהווים 35% מהמחזור, אך אחראים 70% מהרווח.
"חוץ מזה, תסתכל על המפה. אנחנו לא נמצאים בסן פרנסיסקו או מיאמי, אנחנו נמצאים ב'אמריקה האמתית', במדינות כמו טקסס וארקנסו. לחלק מהמדינות אין פה חשמל או תשתיות בשביל להחליף את הדלק. חנות הנוחות ותחנת הדלק הם המרכול השכונתי במדינות שכאלו וזה לא ייעלם. בנוסף, אנחנו רואים הרבה שנים ירידה בתצרוכת הסיגריות אבל רואים עלייה במכירות התחליפים. הרווחיות על המוצרים המחליפים היא פי 3 מהרווחיות על הסיגריות עצמן".
מדוע החברה לא מציגה רווחים?
"החברה לא נמדדת על פי רווח והפסד, כי אנחנו מבצעים מתרחבים ומבצעים רכישות. לאחר מכן, אנחנו סובלים מהפחתות. בתחנות דלק הפחתה נעשית כל חמש שנים. לכן צריך לשפוט אותנו על פי ה- EBITA ולא על פי הרווח או ההפסד".
מה יהיה על הנכסים שאתם מחזיקים בישראל?
"אנחנו מחזיקים את הנכס בנהריה אבל יבוא יום ונמכור גם אותו. הוא מהווה 0.1% בלבד מהמאזן. מ-2011 כל פעילות הליבה שהתקיימה בישראל נמכרה וכך יהיה גם עם הנכס".
לסיום, איפה תהיו עוד חמש שנים?
"אני מאמין שקצב הצמיחה יהיה מעל ל-30% בשנה, נצמח במהירות ובזהירות. אנחנו כיום כ-1,6560 תחנות דלק להפעלה עצמית ועם 1,600 שאנחנו מספקים להם דלק. מספר מכובד אך אנחנו מחזיקים פחות מ-1% מחנויות הנוחות בארה"ב (שישית בענף). עד היום 19 רכישות והיד עוד נטויה".