לחץ שיא: יומיים לתאריך שבאפט הגדיר אותו "פצצת אטום" - הנה 3 תרחישים
רגע האמת מתקרב. כלכלת ארה"ב נמצאת במרחק של יומיים מדד-ליין אותו הגדיר לאחרונה וורן באפט כ"פצצת אטום", כלומר משהו שבשום פנים ואופן אסור שייצא לפועל. ובינתיים יש אופטימיות זהירה לקראת אישור ההסכם בסנאט, אבל הדברים עדיין לא סגורים.
כדי להבין את ההשלכות הצפויות של התסריטים השונים על השוק, שוחח Bizportal עם איילת ניר, הכלכלנית והאסטרטגית הראשית בבית ההשקעות פסגות.
תסריט ראשון: אישור ההסכם שגובש שנוגע לטווח הקצר בלבד
סבירות: גבוהה.
"היתרון העיקרי בהסכם פשרה לטווח הקצר, כמו זה שעומד כרגע על הפרק הינו בכך שהוא מעביר לשוק איתות שלא הרפובליקנים ולא הדמוקרטים מוכנים להגיע למצב של 'דיפולט' - זה לא פיתרון טוב, אבל ברור שהוא עדיף על מצב של 'דיפולט'. זהו פיתרון שמדגיש את חוסר המשילות של הממשלה האמריקאית, חוסר יכולת להגיע להסכמות ולניהול יעיל."
תגובת השוק: "רמת אי הוודאות הגבוהה בשווקים תישאר. השוק ימשיך להיות תנודתי בהתאם לכל דיווח שיצא מגבעת הקפיטול במסגרת הארכת הזמן שיקבל הממשל עד שהוא שוב יתקרב לתקרת החוב. ההשלכה העיקרית תהיה על ה'פד' שיתקשה להתחיל בצמצום ההרחבה הכמותית משום שאי הוודאות תישאר גבוה וזו הרי הסיבה שבגללה הוא החליט שלא להתחיל כבר בצמצום בספטמבר."
"במקרה כזה שוק האג"ח צפוי לחוות ירידת תשואות על רקע הדחייה. מבחינת שוק המניות - אף אחד לא אוהב מצב של חוסר וודאות ועוד יותר לא אוהבים לחשוש מהאטות או מיתון. הפיתרון הזה לא יוסיף דלק להמשך העליות בשוק המניות והתנודתיות תמשך."
תסריט שני: הסכמה על העלת תקרת החוב לתקופה ארוכה
סבירות: נמוכה בטווח הקצר. גבוהה יותר באם יושג ההסכם של התסריט הראשון.
תגובת השוק: "במצב כזה עננת אי הוודאות תוסר. זוהי התפתחות חיובית לשוק המניות שצפוי לעלות. מבחינת שוק האג"ח התמונה הפוכה. ה'פד' ימשיך לקבל את נתוני המאקרו וככל הנראה יתחיל לצמצם על פיהם את ההקלה. והתשואת במצב כזה ימשיכו לעלות בקצב מתון. בתסריט כזה סביר להניח שהדולר יתחזק.
תסריט שלישי: אין הסכמה - מצב של 'דיפולט'
סבירות: נמוכה מאוד.
תגובת השוק: הממשל במצב של חדלות פירעון ותשואות איגרות החוב מזנקות. שוק המניות יקרוס. הדולר קורס והזהב מזנק כתחליף למטבע במצב של משבר פיננסי. זהו תסריט ששני הצדדים לא רוצים להגיע אליו. נכון להיום השוק כלל אינו מתמחר אפשרות כזו. העליות שראינו בתשואות הן רק לאג"ח בטווח הקצר של עד חודש ולא באג"ח ל-10 שנים, כי השוק מתמחר רק מצב של הגעה לפיתרון. הסיבה שבגינה הצדדים לא רוצים להגיע למצב הזה הם הבחירות לבתי הנבחרים שיהיו בקרוב - אף צד אינו רוצה שהציבור יפיל עליו את האחריות תחת הכותרת "זה שהכניס את הכלכלה למשבר". לפחות על פי סקרים שנערכו בקרב הציבור, נראה כי הוא רואה ברפובליקנים כמי שבו תולים את האשמה.
- 5.אורן 15/10/2013 21:30הגב לתגובה זוהאם יכול ליהיות שהאמריקאים מעונינים ליצור משבר בכדי לעשות תיספורת למחזיקי האגח בעולם ואז להיתחמק מחוב
- 4.בא 15/10/2013 17:18הגב לתגובה זו3 קדנציות ברציפות לאותה מפלגה ,ולכן הם אמורים להבין שעכשיו זה התור שלהם ,נראלי שאובמה מבין טוב .
- 3.אבי קול 15/10/2013 15:16הגב לתגובה זוכל המצב הכלכלי החמור בעולם התחיל בארה"ב כרודפי הבצע...והוא ממשיך בגלל טיפשות וחוסר מנהיגות בכל התחומים...המצב בארה"ב זו שערורייה...עולמית.
- העשירים . (ל"ת)בא 15/10/2013 17:09הגב לתגובה זו
- 2.אייטם לא מעמיק ולא אינטלגנטי.חבל. (ל"ת)ביזפורטל תתעוררו 15/10/2013 14:33הגב לתגובה זו
- 1.בא 15/10/2013 14:16הגב לתגובה זולנשיאות ,כול מה שהם צריכים לעשות זה לעשות דפולט לארהב .מצד שני הם שמו את פיילין לסגנית נשיא ,כך שהכול פתוח .