הרמז העבה של דראגי שהקפיץ אתמול את אירופה - ירכוש אג"ח ל-3 שנים

חבר בפרלמנט האירופי הדליף לבלומברג פרטים מדיון סגור: "דראגי אמר למחוקקים כי הוא ירגיש בנוח עם רכישת אג"ח לתקופה של עד 3 שנים"
יעל גרונטמן |

מה הפשר לאופטימיות שפקדה אתמול את השווקים באירופה בסיום המסחר, ושלחה את המדד המוביל באיטליה לטפס ב-1.1% ואת המדד בספרד לשנות כיוון ולעבור מירידות לעליות? ככל הנראה מדובר באיתות מנגיד הבנק המרכזי האירופי.

מריו דראגי, יו"ר ה-ECB, סיפק את הרמז הכי עבה וברור עד כה ביחס לצעדים בהם מתכוון לנקוט הבנק האירופי המרכזי במטרה לטפל במשבר החובות באירופה. הצעדים ככל הנראה ידובר עליהם ביתר פירוט ביום ה' הקרוב בעת נאומו לאחר החלטת הריבית באירופה.

על פי כתבה שפורסמה אתמול בבלומברג "דראגי אמר למחוקקים כי הוא ירגיש בנוח עם רכישת אג"ח לתקופה של עד 3 שנים", אמר ז'אן פול גאוזה, חבר הפרלמנט האירופי. "רכישות של אג"ח קצרות טווח לא יפרו את האמנה הפיננסית בין המדינות". לדברי גאוזה, הדברים נאמרו במהלך דיון סגור של הפרלמנט האירופי בבריסל.

רכישה בלתי מוגבלת של אג"ח קצרות טווח של ממשלות הנאבקות במשבר החובות יתמוך בהן ויוריד את עלויות מימון החוב, שגדלות ככל שהחשש ביחס למצבן הפיננסי גדל. צעד שכזה יעזור למדינות כגון איטליה וספרד להימנע ממצב בו הן נדרשות לחילוץ מלא, מצב אליו כבר הגיעו מדינות כגון יוון, אירלנד ופורטוגל. הרמז העבה הזה מסיר את הספקות המסויימים שהיו עדיין בשוק ביחס לרצונות של הבנק האיופי המרכזי להתערב במסחר בשוק האג"ח הממשלתיות.

נזכיר כי בנאומו לאחר החלטת הריבית באוגוסט, דראגי הצית ראלי של אופטימיות בשוק כשרמז כי ה-ECB ירכוש אג"ח ממשלתיות קצרות טווח. למרות שבאופן תאורטי מהלך כזה מפר את המנדט של ה-ECB, שאינו כולל מימון של ממשלות באיחוד האירופי, הטיעון הוא שלא מדובר במימון של המדינה, אלא רק בהבטחת קיומה של המדיניות המוניטרית, אשר נפגעת מהזינוק בתשואות על האג"ח במדינות הפריפריה.

עד כה נמנע ה-ECB מתוכניות חילוץ למרות שהבנקים המקבילים לו, הפדרל ריזרב והבנק המרכזי בבריטניה הפעילו כבר מזמן תוכניות חילוץ גדולות במסגרת המאבק במשבר הפיננסי.

"עכשיו, קיבלנו את דראגי שמדבר באופן ספציפי על מספר השנים של התוכנית. נראה כי הפרטים האלה הולכים ומתבהרים, אך מה שעדיין לא ברור זה איך דראגי ירכוש את האג"ח של מדינות הפריפריה והאם ה-ECB מתכנן גם שינוי בגובה הריבית או החלטה על קיבוע הפער המקסימלי בין התשואות על האג"ח של המדינות השונות בגוש", אומר הכתב הבכיר של הביזנס אינסיידר, ג'ו ויזנטל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה