בלעדי

רוברט פרקר ל-Bizportal: "סיכוי טוב שהזרים יחזרו לבורסה בת"א; השוק זול ומה שקורה פה עם הגז - זה מצויין"

היועץ הבכיר של קרדיט סוויס מדבר עם Bizportal על הכל - הממימושים שלדעתו יגיעו, השפעת החשש מתקיפה באירן, וגם - מה לקנות כעת
יעל גרונטמן | (17)

רוברט פרקר, היועץ הבכיר של קרדיט סוויס שנחשב לאחת מהדמויות הותיקות והמוערכות בתחום ניהול הנכסים בעולם, מעריך שבמידה והמצב הגיאופוליטי בישראל לא יחמיר השנה יש סיכוי טוב שהמשקיעים הזרים יחזרו לבורסה. בראיון מיוחד ל-Bizportal הוא אומר שהשוק הישראלי זול, שרווחי החברות הישראליות מרשימים ושההתפתחות שעוד צפויה בענף הנפט-גז הישראלי היא דבר מצויין לכלכלת ישראל.

פרקר (Robert Parker), אשר הצטרף לקרדיט סוויס בשנת 1982 משמש כיום במגוון תפקידים רחב ובהם תפקידו כאסטרטג הראשי של קבוצת היעוץ לחטיבת ניהול הנכסים של קרדיט סוויס, הוא משמש גם כחבר בוועדת ההשקעות של הבנק השוויצרי, ואחראי על פיתוח וקידום הפעילות הגלובלית של הבנק בתחום ניהול הנכסים. פרקר גם משמש כחבר בצוות היועצים לדירקטוריון של הארגון האירופי למימון והוא גם יו"ר הוועדה לניהול נכסים באיגוד שוק ההון הבינ"ל ומעבר לכל זה הוא נחשב למרואיין מבוקש במדיה הכלכלית העולמית.

האם יש סיכוי שפעילות הזרים בשוק הישראלי תתחדש בקרוב? "המשקיעים הזרים עזבו את ישראל בעיקר כי הם חוששים מהמצב הגיאופוליטי, אבל אני חושב שאם המצב הגיאופוליטי לא יחמיר יש סיכוי טוב שהמשקיעים הזרים יחזרו".

"ניתן לראות שהסיכון הגיאופוליטי היכה בישראל ולא היכה בשווקים הערביים, זאת בעיקר בגלל שהמשקיעים הזרים הרבה יותר משפיעים בשוק הישראלי שנחשב לפתוח ומפותח בהרבה ולכן הוא גם יותר תנודתי ופגיע במצב של סיכון ביטחוני. זה ההסבר לכך שמתחילת השנה התשואה בשוק הישראלי הסתכמה בפחות מ-5% ולעומת זאת, במדינות הערביות נרשמו תשואות גבוהות מאד. (בערב הסעודית תשואה של כ-20% ובמצרים תשואה של קרוב ל-40% - י.ג)".

מה אתה חושב על התיפקוד הכלכלי של הממשלה בישראל? "האבחנה הראשונה שלנו היא שהאינדיקטורים הכלכליים בישראל הם חיוביים. אנחנו רואים את ההצלחה של החברות הישראליות בתחומים כמו היי טק ותרופות, ויש לנו רק דברים טובים לומר על אופן הניהול הכלכלי של ממשלת ישראל. בסה"כ אנחנו חושבים שהשוק הישראלי זול, שרווחי החברות הישראליות מרשימים ושההתפתחות שעוד צפויה בענף הנפט-גז הישראלי היא דבר מצויין לכלכלת ישראל".

מה הסיכוי שבקיץ הקרוב תהיה מלחמה אזורית במזה"ת? פרקר מנסה להכניס לפרופורציה את החשש מהסלמה במצב הביטחוני במזה"ת ומציין כי הסנקציות הכלכליות שהופעלו על אירן הן כלי נשק אפקטיבי מאד שמתווסף לבעיות החמורות ממילא של כלכלת אירן. הוא מציין גם את הלחץ הרב שמפעילות נסיכויות המפרץ ובראשן ערב הסעודית כנגד משטרו של אחמדיניג'ד לבל יפר את האיזון העדין באזור. וביחס לאמריקנים, "אנו יודעים שאובמה לא רוצה להיכנס למלחמה במזרח התיכון בשנת בחירות בארה"ב".

"הישראלים הם חכמים. אני חושב שישראל עושה פעולות חשאיות רבות שמעכבות את האירנים, כגון החדרת וירוסים למערכות המחשבים האירניות ושיבושן. לישראל יש ככל הנראה נוכחות חשאית באזור, כדוגמת הפירסומים האחרונים על שימוש בבסיסים באזרביג'אן. הפעולות החשאיות מאפשרות לישראל להמשיך ולהמנע מלפעול כתוקף ישיר של אירן. המצב באזורכם ישאר מתוח אבל ולדעתי ישראל לא תגיע למצב של מלחמה".

מה לדעתך יעשה מדד ה-S&P בשנתיים הקורובות? האופטימיות של פרקר ניכרת גם בגישתו למצב השוק והכלכלה בארה"ב. להערכתו יתכן שעד סוף יוני נראה מימושים לא מאד דרסטים מדי כשמדד S&P 500 עשוי לרדת לרמות של 1350-1380 נקודות, אך הוא מעריך כי עד לסוף השנה נראה את התחדשות הראלי עד לרמות של 1450 נקודות כאשר ב-2013 השוק צפוי להמשיך ולטפס לרמות של 1500-1550 נקודות. "אנחנו חיוביים ביחס לשנה וחצי הקרוובות למרות שבחודשים הקרובים נראה ירידות" אמר.

האם יש סיכון שארה"ב שוב תגלוש למיתון? "ארה"ב יצאה מהמיתון כבר באמצע שנת 2009 ובשנה שעברה כבר ראינו שיפור כלכלי עם צמיחה של 3%. השנה נמשך השיפור במרבית הפרמטרים באופן קונסיסטנטי והצפי שלנו הוא לצמיחה של 2.5%. הסיכוי שארה"ב תחזור למיתון הוא נמוך ביותר. בעוד שהמודל שלנו הצביע באוגוסט על סיכוי של 34%, עתה הוא מראה כי הסיכוי למיתון בארה"ב נמוך מ-5%. אלו החדשות טובות".

"החדשות הרעות הן שצמיחה של 2.5% אינה מספיקה על מנת להוריד את רמת האבטלה בארה"ב. עם שיעור הצמיחה הזה יימשך, השיפור בשוק התעסוקה יהיה מינורי ולכן המדיניות המוניטרית תהיה חייבת להישאר מקלה מאוד. לדעתי הריבית בארה"ב צפויה להישאר ברמתה האפסית לפחות עד 2013".

אם ברננקי יפעיל את תוכנית ה-QE3, כפי שרמז, מה יהיה היקפה ואיך היא תשפיע? לדעתי תוכנית ההקלה הכמותית השלישית של הפדרל ריזרב, QE3 , יתכן שתופעל כבר ביוני עם סיומה של QE2. במידה וכן, אני מעריך שהיא תהיה בהיקף של 500-700 מיליארד דולר, מה שיגדיל את הגירעון במאזן של הפדרל ריזרב מ-2.9 ל-3.6 טריליון דולר - גירעון ענק שיהיה קשה לדורות הבאים לכסות אותו".

מתי תפסיק אמריקה להדפיס כל כך הרבה כסף? "תוכנית שלישית של הקלות כמותיות משמעותה היא שהפדרל ריזרב ימשיך לספק רמה גבוהה מאד של נזילות לשווקים הבינלאומיים. ברננקי יפסיק להדפיס כסף רק כשהאינפלציה תתחיל להוות בעיה".

ואתה חושש מהתפרצות אינפלציונית? "כרגע עדיין אין בארה"ב בפרט ובעולם המפותח בכלל בעיה של אינפלציה, אך יש סיכוי טוב שלקראת 2013 נראה עלייה ברמת האינפלציה בארה"ב מרמה של 2.5% לרמה של 4%-5%. זאת בשל כך שתוכנית ה-QE לא רק תומכות בשוק האקוויטי אלא גם במחירי הסחורות ועלייה נוספת במחירי הסחורות וחילחולה למשק עלולה להקפיץ גם את האינפלציה". פרקר מציין כי מחירי הסחורות יכולים לעלות עוד קצת. למרות שהם כבר נמצאים ברמות גבוהות - "יש סיכוי גבוה שהמחירים ישארו גבוהים".

איך אתה רואה את המצב הנוכחי באירופה והאם היא תצליח להיחלץ ממשבר החובות? "מצב העניינים באירופה פחות טוב מזה שבארה"ב - למרות שבחודשים האחרונים סוף סוף החלה ההנהגה הכלכלית המובילה באירופה בראשות מנהיגי המדינות וה-ECB לפעול באופן אקטיבי יותר והצליחה לחזק את האמון של המשקיעים ביכולתה של אירופה להיחלץ ממשבר החובות שהחל במדינות הפריפריה ובראשן יוון ואיים לגלוש למדינות חזקות יותר בגוש".

פרקר מעריך כי גרמניה תצליח להימנע השנה ממיתון ותציג צמיחה של קרוב ל-1%. "זו המדינה היחידה שתישאר השנה עם הראש מעל המים. שאר הגוש האירו נמצא כבר במיתון. אמנם עדיין יש שם בעיות קשות, אך בטווח הארוך הגדלת הנזילות באמצעות תוכנית ה-LTRO שסיפקה נזילות משמעותית למערכת הבנקאית, שיפרה את הנזילות בשווקים והקטינה את הסיכון להחרפה במשבר החובות".

כדוגמא לשיפור בשוק האירופי מציין פרקר את הירידה בתשואות על האג"ח באיטליה מרמה מסוכנת של 7% לרמה שפויה יותר של 5% שמאפשרת את המשך ההשקעות במדינה. "אמנה אירופית להגברת השליטה בתקציבים היא חשובה מאד ואני מאוד מתרשם מראש ממשלת איטליה, מונטי שמצליח לבצע שינוי רדיקלי לטובה ולהערכתי איטליה תצליח לצאת מהמיתון".

לעומת זאת הוא מציין כי השנה היא שנת בחירות בצרפת ולדעתו "אם בצרפת יזכו הסוציאליטים - זו תהיה בעיה מהבחינה הכלכלית". מכמו גם את ספרד בה נותרו בעיות קשות ואבטלה אדירה - "שם היציאה מהמיתון תיקח עוד זמן". בהתיחסו ליוון אומר פרקר כי "במהלך השנתיים-שלוש הבאות יש סיכוי גבוה שיוון תמצא את עצמה מחוץ לגוש האירו. כולם מסכימים כיום שכניסתה של יוון לגוש היתה טעות".

אז איפה כדאי להשקיע כרגע? "אנחנו המלצנו כבר באוקטובר להכנס להשקעות בשוקי המניות במדינות המפותחות ובדצמבר המלצנו להעביר כספים גם למדינות המתפתחות".

"הסקטורים המועדפים עלינו להשקעה הם: החברות הפועלות בתחום הצריכה הבסיסית (Staple) וחברות מענף הבריאות (Healthcare), כמו גם בחברות בתחום האנרגיה והסחרוות ולמרות העליות החדות לדעתינו גם ענף ה-IT ממשיך להיות מעניין. לעומת זאת אנחנו לא מעדיפים כרגע את ההשקעה בסקטור הפיננסי, אנו גם מעדיפים להמנע מהשקעה בחברות ממונפות מדי אלא מעדיפים חברות שמבטיחות תשואה בדרך של חלוקת דיבידנדים גבוהים".

לסיום, מה דעתך על התופעה שנקראת אפל והאם המניה שלה תמשיך בראלי? "אפל היא חברה שהצליחה לכבוש את השוק הכי חם בשנים האחרונות תוך שהיא שומרת על שולי רווח גבוהים מאוד ועל נתח שוק גבוה מאוד וכך היא צברה הר ענק של מזומנים שעד כה היא לא ניצלה אותו מספיק טוב. אבל חייבים לזכור שבשוק ה-IT מאד קל לסכן חברות מובילות. בטווח הקרוב אני לא חושש למצבה של אפל, אבל בטווח הארוך סביר להניח שהתחרות תתחיל לנגוס בה".

תגובות לכתבה(17):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 12.
    עוד " מומחוי" -המניה שלהם מתרסקת כבר הרבה זמן! (ל"ת)
    המומחה 08/04/2012 21:42
    הגב לתגובה זו
  • 11.
    גו 08/04/2012 13:44
    הגב לתגובה זו
    מנצלים את האי ודעות ורוכשים את רציו במחיר ריצפה נוכלים אם רשיון לכל משקיעי רציו לא לימכור עובדים עליכם כל המוסדיים וכל בתי ההשקעות שבתוכם ניצא זר מיכלל פיננסים ממש נוכלים אם רשיון מהלך מיסחר ברציו ממש מושחתים
  • 10.
    מי זה רוברט פרקר ? 08/04/2012 10:11
    הגב לתגובה זו
    רמת הניתוח של ה" מומחה" ילדותית ומתאימה לאחרון המשקיעים שמתעורר כל בוקר ומקבל את ההחלטות ההשקעה על פי עם מצב הרוח באותו בוקר. לא יעזור כלום, אם מקלפים את הצהרות הפוליטיקאים והסטטיסטיקות השיקריות מצב המשק שלנו הולך ומדרדר ואת האמת הזאת אי אפשר להסתיר לאורך זמן. בסופו של יום הבורסא תשקף את המציאות ותאמר את דברה.
  • 9.
    אני קניתי רציו וגלוב ומודיעין (ל"ת)
    יוסי 08/04/2012 09:15
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    ל 1 , ול 6 08/04/2012 08:54
    הגב לתגובה זו
    ל 1 , אתה מצויין וקורא נכוןאת הדברים, כל הכבוד לך,זרים יגיעו? חחח הצחיקו ,למה? לשלם מיסים גבוהים,ולשחק את משחק שחקני מעוף,..חחח ל 6 , 10? אחוז , זה מצויין זה לא יקרה זה יהיה בין 30 ל 40 אחוז ירידה,
  • 7.
    אני קניתי (ל"ת)
    בבילון 08/04/2012 08:30
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    שרון 08/04/2012 08:20
    הגב לתגובה זו
    זה בטח יקרא במהלך ה-48 שעות מרגע ההתקפה
  • הנביא 08/04/2012 08:52
    הגב לתגובה זו
    לא תהיה מלחמת גוג ומגוג ... וככלל אצבע מלחמות עושות רק טוב לבורסה!
  • 5.
    מבין בחיפושי נפט 08/04/2012 08:20
    הגב לתגובה זו
    ולכן אפשר לקחת בחשבון ההסתברויות את ערך הממוצע ולא את p50 דבר שמעלה באופן משמעותי את ערכי המניות שמחזיקות זכויות קידוחים באזורים סמוכים..מודיעין על הכוונת...
  • 4.
    ירידות בפתח עליות בהמשך (ל"ת)
    אביב 08/04/2012 08:20
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    גדי 08/04/2012 08:16
    הגב לתגובה זו
    נסחרת מעט לשוי ההון כאשר רציו סחרת פי 15 מההון העצמי שלה...
  • 2.
    הצופה 08/04/2012 07:50
    הגב לתגובה זו
    ככל שהתגליות הימיות מתרבות כך מוכחת ההנחה שכל האזור המזרחי של יד חופי ישראל רווי גז ונפט ונתוני הסקרים כמעט תמיד יוצאים מדוייקים לאחר קידוחי האמות.למודיעין פרמיה ערך שוק מול הון עצמי של 75% מול 1500% ברציו, לפנינו 4 קידוחים לאחר דוחות משאבים מבטיחים תוך פחות משנה.כאשר יש סיכוי גדול למצוא גם כמויות משמעותיות של נפט...
  • 1.
    הזרים 08/04/2012 07:36
    הגב לתגובה זו
    וגם יקנו מניות שנותנות דיבידנדים בזק? כיל? טבע? בזק האנליסטית הישראלית גרמה להרס המניה . טבע 8 שנים באותו מצב. כיל? לא ישאר כלום כבר הדבידנדים נפגעו החברה מרויחה הכסף הולך לקציר מלח. בקצור בדיחה? היום זה לא 1 באפריל
  • נועם 08/04/2012 08:28
    הגב לתגובה זו
    סליחה אבל אתה מאוד לא חכם
  • שטויות במיץ 08/04/2012 08:01
    הגב לתגובה זו
    מנסיון רב שנים, עוד מימי " אין מס על רווחי הון" , מסתבר שלאחר שעולה המס על רווחי הון, מ-15% ל-20% ועכשיו ל-25%, הפעילות בבורסה גוברת כי תמיד עדיף לקנות בזול ולמכור ברווח ולשלם מס, כי האלטרנטיבה (כלומר להפסיד) גרועה בהרבה
  • לדביל שכתב את זה 08/04/2012 08:56
    תסתכל על המחזורים מאז המס....