16 TCF זה הרבה גז, אז מה תגידו על 450 TCF? תתחילו לחשוב

יוסי פינק |

שבועות ספורים (ויש אומרים ימים ספורים) טרם פרסום תוצאות קידוח 'לוויתן', בתקשורת בישראל כבר עשו מיצחק תשובה שייח' סעודי, מששינסקי רובין הוד ומישראל שוויץ.

טוב שיש את מנכ"ל נובל שיזכיר לישראלי המתלהב שיש פה 50% של כישלון (לא עלינו), אבל זה לא משנה, אני לא מכיר אף ישראלי שחושב ש'לוויתן' יהיה פיאסקו - כולם רואים תגלית ושמים על זה את הכסף. האמת היא שאין לי בעיה עם ששינסקי וגם לא עם הקביעה שתשובה הופך לסוג של שייח' סעודי, הבעיה שלי היא עם הקביעה שישראל הפכה לשוויץ.

במסיבת העיתונאים בשבוע שעבר אמר ששינסקי שישראל נמצאת במצב קיצוני, חלקה בתגליות הגז עומד כעת על 30%, בעוד בעולם המערבי עומד חלקן של המדיניות על הרבה יותר. "ישראל צריכה להידמות לאנגליה, נורבגיה ומדינות מערביות כגון אלו, ושם משלמים יותר תמלוגים", אמר אז ששינסקי.

ואני אומר היום, אומנם 'מקדונלד'ס' כבר הגיעו לארץ ואפילו 'פפסי' פה (למי שלא שם לב ...) אבל זה עדיין לא אומר שבזירה הכלכלית הבינלאומית אנחנו שחקן לגיטימי ככל השחקנים. אנחנו אומנם רוצים להידמות לנורבגיה ואנגליה אבל מה לעשות, אנחנו עדיין לא שם - בטח לא בכל הקשור לתחום הגז והנפט.

בינואר 2009 מצאו לחופי ישראל 8.4 TCF גז טבעי - תגלית הגז הגדולה בעולם באותה השנה - ובשבועות הקרובים אולי ימצאו עוד 16 TCF. זה המון גז, אבל בשביל לקבל קצת פרופורציות, אני אציין שבשנת 1990 מצאו באירן מאגר של 450 TCF גז טבעי וזה מהווה 47% בלבד מרזרבות הגז הטבעי של המדינה.

איראן נמצאת היום במקום השני מבחינת עתודות גז טבעי, במקום הראשון מחזיקה כמובן רוסיה עם רזרבות גז טבעי בהיקף של 1680 TCF. משלימות את העשירייה הראשונה מבחינת רזרבות הגז הטבעי - קטאר, טורקמניסאטן, סעודיה, ארה"ב, איחוד האמירויות, ניגריה, ונצואלה ואלג'יריה (אחרונה בעשירייה עם רזרבות של 159 TCF). כולן כמובן ידידות אמת של ישראל (להוציא ארה"ב שקצת מקשה עלינו בנושא הבניה בשטחים). ונכון שכשמסתכלים על דרוג המדינות לפי כמות הפקה הרשימה הופכת להיות יותר אוהדת ישראל עם ארה"ב במקום השני, קנדה רביעית ואירן רק חמישית אבל הרעיון ברור - חלק עצום מפעילות הגז הטבעי בעולם מתנהל במדינות עוינות לישראל.

נכנסנו לפרופורציות? אז נמשיך. בחודש מארס האחרון חשף אתר Bizportal כי החרם הערבי חי ונושם, מתחת לפני השטח. חברה PGS הנורבגית שספינה שלה (Vanguard) ביצעה את הסקרים הסיסמיים ב'לוויתן' - טרחה שלא לציין זאת בשום מקום רישמי. מדובר באחת החברות הגדולות בתחום הסיסמיקה עם 41 נציגויות מסביב לעולם. החברה אפילו ציינה באתר האינטרנט שלה פרוייקטים קטנטנים בלבנון ובקפריסין, לגבי ישראל - כלום.

אז מקדונלד'ס ופפסי אומנם פה, אבל בשוק האנרגיה זה משחק אחר. כמה שהשוק הערבי הוא משמעותי למקדונל'ס ופפסי, השוק המוסלמי הוא כמעט הכל בשביל חברות הגז בעולם. PGS מסתירה את פעילותה בישראל כי היא חוששת לחלק גדול מהפעילות שלה - החלק שנמצא בעולם המוסלמי.

נכון, נציגי גזפרום הרוסית היו פה לאחרונה ויכול להיות שנמצא מי שיקדח, אבל בעסק הזה אנחנו לא נורבגיה ולא אנגליה. אנחנו נצטרך לתת תמריצים גדולים יותר בשביל למשוך את אותן חברות שסביר שגם אז - יסתירו אותנו טוב טוב מתחת לשטיח.

אז אומנם האופוריה שולטת והאמת שמוצדק להעלות את חלקה של המדינה בתגליות, אבל בואו נתפקח - אנחנו עדיין לא שוויץ. ששינסקי הוא כלכלן, אותו לא מעניין שוויץ לא שוויץ, הוא רואה מספרים מול העיניים ועושה את מלאכתו נאמנה. אבל ביבי ושטייניץ, הם מסתכלים בצורה רחבה יותר. הערכה שלי - עוד יהיו שינויים בהמלצות שניתנו.

מאת: יוסי פינק, עורך ראשי - Bizportal

* הנתונים בעניין דרוג המדינות לפי גודל הרזרבות או כמות ההפקה נלקחו מרשות האנרגיה האמריקנית ומעודכנים ל-2010.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה