פנטהאוז בפרויקט הרוגי המלכות
צילום: הדמיה 3Ddesign

השתלטו על דירה ריקה - הבעלים הצליח להוציא אותם רק אחרי התערבות של בית משפט

אחד מהמנהלים בקבוצת רכישה לקח לעמנו דירה על חשבון שותפים אחרים; מה קבע בית המשפט?

עמית בר | (2)
נושאים בכתבה קבוצת רכישה


השופט ישראל פת, מבית המשפט ברחובות הכריע בסכסוך נדל"ן חריג בין יזם לשותפיו לשעבר. אליעזר מזא"ה, שעמד מאחורי פרויקט בנייה ברחוב חי"ש 10 בעיר רחובות, החזיק בדירה מרווחת במקום יחד עם רעייתו לשעבר ורדה חנה לפיד מזא"ה, אך לא הצליח להוכיח כי רכש את הנכס. ההיפך - הוא בעצם השתלטו על נכס שלא שלו. 

השופט קיבל את תביעת יוחנן והלה אקסלרד, שהחזיקו בבעלות רשומה על הדירה, וקבע: "הנתבעים לא השכילו להראות ולו בדל של זכות קניינית או חוזית בדירה. החזקה נעשתה שלא כדין, ודינה להסתיים מיד."

"נדהמתי לגלות את היקף המעללים"
במסגרת ההליך העידה עו"ד תמר לבקוביץ', שניהלה את כספי הנאמנות של קבוצת הרכישה. בעדות חריפה במיוחד אמרה: "באותה ישיבה הסתבר לי שאלי מזא"ה מעל בכספים. נדהמתי לגלות שהועברו כספים של דיירים ושל הלוואות לחשבונות פרטיים שלו. זה היה אירוע שהיווה עבורי קו אדום."

השופט ציטט בהכרעתו גם עדויות נוספות שהבהירו את אופי מערכת היחסים. אחד השותפים לשעבר בפרויקט העיד: "היו הרבה הבטחות, הרבה דברים בעל פה, אבל לא מסמך אחד חתום. אף אחד לא העביר לו בעלות, אף אחד לא הסכים למכור."

הטענה על "הסכם עם חותן" - נדחתה

מזא"ה טען כי סיכם בעל פה עם חותנו של התובעים, צבי לבקוביץ', על העברת הדירה בתמורה להשקעותיו. השופט קבע: "גם אם נוהל מו"מ, הוא לא הבשיל לכלל חוזה. לא הוצג מסמך, לא הוצגה העברה כספית, לא דווח דבר לרשויות -  טענה זו אינה יכולה לעמוד."

משרדי עורכי הדין שזוכים להרבה חשיפה ומי המאכזבים
אתר ביזפורטל וחברת הדאטה והמחקר Makam, משיקים מדד שמדרג את החשיפה של משרדי עורכי הדין בתקשורת המקומית - הנה עורכי הדין המדוברים ביותר; וגם מי המשרדים הגדולים ביותר?

מזא"ה עצמו ניסה להציג את גרסתו בעדות: "נכנסתי לפרויקט כשכבר היה במשבר, הזרמתי כספים מכיסי, הייתי בטוח שהדירה תישאר שלי. זה היה ברור לנו." אולם השופט דחה: "תחושה אינה תחליף לזכות משפטית."

"טעויות חמורות" - הודאה חריגה של הנתבע - בחקירתו הודה מזא"ה: "במהלך העניינים העסקיים נעשו טעויות. אני מצר על זיופים שביצעתי, זו הטעות הכי חמורה בחיי." השופט התייחס לכך בפסק הדין וציין כי ההודאה פוגעת קשות באמינות גרסתו: "מי שמודה בזיופים, אינו יכול לצפות כי בית המשפט יקנה אמון בגרסה בלתי נתמכת בראיות."

קיראו עוד ב"משפט"

מעבר להכרעה הספציפית, פסק הדין מהווה תמרור אזהרה לכל מי שפועל במסגרת קבוצות רכישה: "מי שטוען לזכות בדירה צריך להציג מסמך, חוזה ותשלום. אין מקום להחזקה בדירה על סמך הסכמות בעל פה או תחושות". מעבר לכך, המקרה גם מלמד על כך שבקבוצות רכישה יש יכולת תמרון גדולה למנהלים וזה יכול להיות מסוכן לכספים של החברים בקבוצה. 


המשמעות המעשית של המקרה הנדון הוא שהדירה תשוב לבעלותם של בני הזוג אקסלרד, והנתבעים יחויבו להסתלק ממנה באופן מידי. עניינים כספיים בין השותפים יוסדרו בהליך מקביל, אך הם לא קשורים לחזקה בדירה - "החזקה בדירה אינה בטוחה, היא אינה משכון. הדין אינו מכיר בזכות להתיישב בדירה של אחר מבלי לשלם וללא הסכם."

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    השופט יכול גם לפסוק שמגיע שכר דירה מיידי על השנים שפלשו בפסקד . (ל"ת)
    שישקו 19/07/2025 10:55
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    למדו מהממשלה. יהודים תמיד רמאים וקומבינטורים (ל"ת)
    יחזקאל 19/07/2025 08:01
    הגב לתגובה זו