שלמה גרינברג
צילום: משה בנימין
הטור של גרינברג

מי אחראי על הירידות והעליות של מטא וטסלה?

ככל שמהפכת הטכנולוגיה מתקדמת היא מרחיקה את המשקיע הממוצע מ"הבנת הנקרא" מחד ומגדילה את תלותו בכותרות של אתרים ובאנליסטים מאידך. זה מה שגורם להתגברות הזעזועים בוול סטריט, ובמיוחד במניות הרלוונטיות   

שוב חוששים מהשבבים ולמה לא? לאחר שהקונצנזוס דחף את התעשייה מטה ב-2022 מתוך חששות לעתידה, היה זה אותו הקונצנזוס שהעלה את סלי התעשייה ביותר מ-100% בשנה האחרונה "כי השבבים הם לב ההתקדמות הטכנולוגית ושרשרת ההיצע עובדת". כעת, כשנכנסים הדוחות הרבעוניים, שוב מאוכזבים בקונצנזוס, לא מהתוצאות כמו מההנחיות ש"fell short of expectations". וואו, ההנחיות הן בסך הכל מחשבות לגבי העתיד שמושפעות מאוד מהקונצנזוס העכשווי שחושש.

הצעתי למשקיעים שמעוניינים לדעת מה באמת הולך בתעשייה, שימו לב לסיכום הסקר המעודכן של ECST (Electronic Component Sales Trend), שנערך במרץ 2024: "הסנטימנט החיובי של תעשיית הרכיבים האלקטרוניים ממשיך להצביע על עליות בביקושים". הפער בין הכותרות למציאות רק הולך וגדל ועל כך אני כותב היום.  

הכותרות מזיזות את השוק

איך קיבלו הכותרות והקונצנזוס מעמד כה חשוב בקבלת החלטות ההשקעה? אי אפשר להתעלם מהעובדה שהשפעת הכותרות והקונצנזוס על החלטות השקעה, בעיקר לטווח הקצר, הולכת וגדלה. מי שעוקב מאז תחילת הרבעון הנוכחי אחרי התנהגות מדדי המניות אינו יכול שלא להתפעל מהזעזועים במחירי המניות. זעזועים בהערכת מניות הם חלק בלתי נפרד מהמסחר בבורסה, אבל הזעזועים של המאה ה-20 שיקפו בעיקר תגובות לאירועים כלכליים כמו נתוני מקרו, תוצאות עסקיות בפועל, רכישות ומיזוגים וכדומה. המשקיעים של המאה ה-20 הגדילו או הקטינו את משקל המניות בתיקי ההשקעה שלהם בהתאם לנתונים הכלכליים שקיבלו, וההחלטה על ההשקעה התקבלה לאחר בדיקת נתוני המקרו בארה"ב והנתונים העסקיים של החברה. הזעזועים של היום מגיבים בעיקר לכותרות ובעיקר לכותרות בנושא דעות הקונצנזוס.

זעזועים שראינו לאחרונה במניות מובילות כמו META, TSLA אפילו IBM באו כולם בהשפעת כותרות, שהרי הירידות והעליות החדות שראינו במניות במהלך השבוע האחרון לא יכולות להיות כתוצאה ממחקר אלא רק כתגובה לכותרת זו או אחרת.

חשיבות הכותרות והקונצנזוס הלכה וגדלה לצד התקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה, וננסה לעקוב אחרי תהליך ההתפתחות הזה. חשוב לזכור שלצד מהפכת הטכנולוגיה, ארה"ב עברה ועוברת תהליך גדול של החלפת דורות. ילידי 1946-64 (דור הבייבי-בום) מוחלף על ידי דורות ה-X והמילניום (ילידי 1965 ו-1981), דורות שנולדו לתוך מהפכת הטכנולוגיה.

אם במהלך המאה ה-20 היו תיקי ההשקעה מבוססים על מניות מובילות שנכללו במדדי הדאו וה-S&P ומיעוטן בנאסד"ק, הרי שהחל מ-1996 הרים הנאסד"ק את ראשו בגלל מניות הטכנולוגיה למיניהן שהיוו רוב במדד, ובתוך 4 שנים (1996-2000) הוביל את הבורסות לגאות ללא תקדים כאשר הקשר בין הסיבות לאותה גאות במניות לנתוני המקרו והמיקרו הכלכליים שבתוכם הן פעלו היה אפסי ונשען על חלומות, טכנולוגיים בעיקר, שהקסימו את דור המשקיעים החדש דאז בפוטנציאל נטו.

אלא שבתחילת המאה, באביב 2000, "גילו" המשקיעים שהפוטנציאל שהוביל את הערכת החברות לערכי חלל, עדיין רחוק מלהתגשם, אם בכלל, מה שהוביל להתרסקות הבועה והחלומות נמוגו. בין סוף 2001 למשבר הנדל"ן הגדול בקיץ 2008 ירדו הזעזועים לשפל, אבל בין תחילת 2009 להווה עלה הנאסד"ק ב-1040%, ה-S&P ב-587% והדאו ב-445% (את הנתונים הללו אפשר לראות בעקומות בכל האתרים הפיננסיים המובילים).  

4 שנים של זעזועים מוגברים

לאורך כל העליות הנ"ל הולכים הזעזועים ומתרבים, וזה בולט במיוחד מאז מרץ 2020, אז פרצה מגפת הקורונה בארה"ב. ארבע השנים האחרונות מציגות זעזועים גדולים בהרבה ובטווחים קצרים בהשוואה לכל תקופה מאז החלו המדדים לפעול. מה שמאוד בולט בזעזועים כאמור היא העובדה שהם קצרים ונוצרים כתגובה לכותרות. הנאסד"ק מוביל בזעזועים בשל העובדה שחלק גדול ממניות הטכנולוגיה רשומות בתוכו.

עד כאן מדובר על וול סטריט, אבל כדי להסביר את הסיבות להתנהגות המדדים עד לכאן ולזעזועים שגוברים חייבים לעבור למיין סטריט. בקיץ 2008, וללא כל קשר למשבר הגדול דאז בוול סטריט, עברה מהפכת הטכנולוגיה מחלום למציאות כאשר יצא לציבור הטלפון החכם של אפל, האייפון, והתחילה מהפכת האינפורמציה הריאלית. האייפון, לצד כל "צעצועי הטכנולוגיה" שמהפכת האינפורמציה התחילה לספק לצרכן, אותתו למשקיעים שאותו הפוטנציאל שהוביל את וול סטריט לבועת 2000 מתגשם בפועל ועם השפעה גדולה בהרבה ממה שחלמו משקיעי הבועה.

קיראו עוד ב"גלובל"

העליות בוול סטריט בין תחילת 2009 להיום לובו על ידי חדשנויות לפרקים, בתהליכים ובמוצרים, והתפרשו על פני כל התחומים הכלכליים, מהמכונית החשמלית והאוטונומית דרך הציוד הרפואי, האנרגיה הנקייה, החקלאות, החלל ועוד, כאשר כל חדשנות מוצלחת משפיעה על וול סטריט בצורה חיובית מכמה כיוונים. ראשית, בהמשכיות של החלום ובמימוש הפוטנציאל. שנית, בהתייעלות המערכות הייצור והשיווק. שלישית, בתעסוקה, בצריכה ובהכנסה שהיא מייצרת ועוד.

אבל עם "הממתקים" שמייצרת המהפכה בהתקדמותה מגיעים גם כמה מרורים, כמו למשל חזרתו של "מודל 2000" בהשקעות, שלפיו הערכת ההשקעה היא כגודל החלום והפוטנציאל. אבל להבדיל מ-2000, ההערכות של היום מתבססות על ביצועים בפועל עם קשר הדוק לחלום ולפוטנציאל. המשקיע של היום צריך לשקלל בין ביצועי החברות בפועל (להבין בדיוק במה הוא משקיע) לבין הפוטנציאל העתידי של מוצרי החברה (לנסות להבין התפתחויות טכנולוגיות ושינויי צריכה עתידיים).

NVDA למשל, נסחרת במכפיל היסטורי של כ-76 פעם. כמה ממכפיל זה "שייך" למצבה הפיננסי העובדתי בפועל וכמה מחלום הפוטנציאל העתידי שמייצרת החברה או הצלחתה ב-AI? כמה ממשקיעים NVDA מבינים במדויק מה עושה החברה הזו, מהי התחרות וכו'? אלו המרורים שהמשקיעים צריכים לעכל לצד הממתקים. מהפכת הטכנולוגיה בהתקדמותה מרחיקה את המשקיע הממוצע מ"הבנת הנקרא" מחד ומגדילה את תלותו בכותרות מאידך.

הנה עוד דוגמה: TSLA צונחת בגלל דוחות מאכזבים ולמחרת טסה מעלה בגלל התפתחות עתידית בסין. כמה משקיעים הבינו מה בדיוק קיבל אילון מאסק מהסינים? אבל ראיתם איך התעופפה המניה מעלה? או למשל טאואר שנופלת בגלל ביטול הסכם עם אינטל וחוזרת את כל הדרך מעלה, מדוע? או MSCI, הכוכבת התורנית של השבבים שבשנה האחרונה עלתה ב-1,100% ועוד קצת, איכזבה את הקונצנזוס וירדה ב-46% מהשיא. מי הביא אותה לשיא של 1,229 דולר? הקונצנזוס. על סמך מה? ומה לגבי META שצנחה למרות שהכתה את הקונצנזוס בגדול. למה? כי ההנחיות שבאו מהנהלת החברה לגבי הרבעון הבא,  לא עמדו בציפיות הקונצנזוס והמניה נופלת בגלל שההנחיות "fell short of expectations", משפט שהפך לאימתם של משקיעים.

מארק צוקרברג. ההנחיות איכזבו, המניה צנחה. צילום: פייסבוקמארק צוקרברג. ההנחיות איכזבו, המניה צנחה. צילום: פייסבוק

אבל מי מייצר את ה-expectations (הציפיות)? קונצנסוס האנליסטים, הכלכלנים והמומחים שבעזרתה של תקשורת המיינסטרים הפיננסית-כלכלית והמורכבות של תעשיית הטכנולוגיה הצליחו לייצר מצב מאוד לא בריא למשקיע שבו הקונצנזוס, כאמור בעזרתה האדיבה של התקשורת, הפך לחשוב בהרבה מהעובדות, ובמיוחד כאשר מדובר על קונצנזוס מבוסס הנחיות. למה לדעתכם נוצרו סלי ההשקעה ומדוע הם מצליחים כל כך? כי מומחי השיווק של בתי ההשקעות הבינו שרוב המשקיעים אינם מבינים מה עושות חברות הטכנולוגיה אבל "רוצים להיות בפנים" כי הם מבינים שתחום השבבים זה העתיד.

הבעיה הזו, של תלות בכותרות ובקונצנזוס, היא גם תוצאה של עלייה דרסטית במספר המשקיעים החדשים, חסרי הבנה בהערכת חברות, שהצטרפו ל"משחק ההשקעות" (כפי שהם מכנים זאת) באמצעות המסחר המקוון ומכל רחבי העולם, והתהליך הזה רק הולך וגדל ועלול, בסופו של יום, להפוך תיקון ערכים למשבר של ממש. לכן לדעתי, בתקופה שבה הרייטינג מכתיב התנהגות של תקשורת, שממנה שואב המשקיע את המידע לצורך קבלת החלטות ההשקעה שלו, חייב המשקיע לזכור שקונצנזוס אינו אלא ממוצע של דעות אנליסטים או מומחים שחשוב ללמוד את מסקנותיו אבל בשום אופן אסור לבנות אסטרטגיית השקעה על פיו.

לא הבטיח הקונצנזוס מיתון אחרי הקורונה? לא הבטיח הקונצנזוס משבר נוראי בתעשיית השבבים? אני חוזר וטוען שכיוון שמהפכת הטכנולוגיה גם נתנה ממתק נוסף, את האפשרות לכל אחד לבדוק לעומק כל השקעה פוטנציאלית, כדאי להגדיל את המחקר העצמאי על חשבון  ההסתמכות על קונצנזוס או חלילה על הכותרות.  

החלום של ImmunityBio

כעת אביא עוד דוגמה להשקעת חלום שאפשר ללמוד ממנה כיצד צריך המשקיע ההדיוט להתנהג. ImmunityBio (סימול:IBRX) היא חברת ביוטכנולוגיה בשלבים קליניים שעוסקת בגילוי, פיתוח ומסחור של הדור הבא של טיפולים חיסוניים ותאיים לסרטן ומחלות זיהומיות. החברה מציעה פלטפורמות אימונותרפיה וטיפול תאי, טכנולוגיות מתן חיסונים וטיפולים.

החיסון המוביל שלה הוא Anktiva, חלבון איחוי נוגדנים לטיפול בסרטן שלפוחית ​​השתן שמפעיל את המערכת החיסונית. החברה גם מפתחת חומרים טיפוליים נוספים לטיפול בגידולים נוזליים ומוצקים, לרבות סרטן שלפוחית ​​השתן, הריאות, המעי הגס והשחלות ועוד,  ויש לה הסכמי שיתוף פעולה עם המכון הלאומי לסרטן בארה"ב ועם שורה ארוכה של חברות בתחום. את החברה הקים ומנהל ד"ר פטריק סון שיון שפיתח והעביר ב-FDA את תרופת האברקסן, שהפכה ידועה ביעילותה נגד סרטן ריאות, שד ולבלב. בשבוע שעבר אישר ה-FDA את ה-Anktiva כ"טיפול פורץ דרך של ה-FDA". מכירות התרופה אמורות להתחיל בסוף מאי השנה.

אני עוקב אחרי החברה הזו מיום כניסתה לבורסה, בתחילת 2021, והמסחר במניה נפתח בעלייה חדה של פי 5. מ-40 דולר ירדה המניה במרץ 2023 ל-1.2 דולר "כיוון ששום דבר לא התפתח". ביומיים שלאחר האישור עלתה המניה ב-120% אבל  נסחרת כרגע ב-7.7 דולר. מדוע ירדה? ראשית כי הם עדיין לא מוכרים, ושנית כי אחרי כזו עלייה רבים משחררים סחורה. אדם שחושב שיש כאן פוטנציאל (ואני בהחלט חושב בעיקר בגלל ד"ר שיון שאני ממליץ שתקראו אודותיו) צריך, לאחר בדיקת הנושא (כולל המצב הכספי) לגבש דעה לגבי המחיר וזהו. מכאן כל אחד צריך להחליט לבד אבל דבר אחד בטוח, "הצלחה" בתחום שלהם אינה פחותה מהצלחה עם AI. אגב, מניה כזו מכניסים כמובן לפינת החלומות.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

   

תגובות לכתבה(26):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    נדי 05/05/2024 16:32
    הגב לתגובה זו
    יצרנית TASER ומצלמות גוף ותוכנה לכוחות בטחון
  • 12.
    סם 05/05/2024 11:18
    הגב לתגובה זו
    The trailing PE ratio is 74.42 and the forward PE ratio is 38.85. NVIDIA's PEG ratio is 1.07. לא יקרה מידי, בתנאי שהצמיחה הצפויה לא תרד
  • 11.
    קונה הכול 05/05/2024 08:52
    הגב לתגובה זו
    מה דעתך על המניה הזאת ? ירדה המון וגם מחלקת אחלה דוידנד אשמח לכמה מילים ממך בעניין תודה
  • שלמה גרינברג 05/05/2024 10:51
    הגב לתגובה זו
    נכון, המניה ירדה וכפי שפייזר ירדה הירידות מהוות הזדמנות רכישה לטווח הארוך. אני מעדיף סל מהסוג של PPH שמכיל את BMY ואת PFE ולא ירד כך בשל הפיזור
  • 10.
    אליהו גוטליב 05/05/2024 04:44
    הגב לתגובה זו
    בנוסף רציתי לשאול אם אתה מכיר את CBNK, והאם אתה רואה בה משהו מעניין?
  • שלמה גרינברג 05/05/2024 10:52
    הגב לתגובה זו
    בנקים אזוריים
  • 9.
    אסיף רובין 04/05/2024 15:04
    הגב לתגובה זו
    ואוו שלמה כמה ידע כל כך איכותי יש לך לא ידע אם זה המקום לישאול אבל האם יש קורסים או דררך ליזכות בעוד ידע ממך המייל שלי [email protected]
  • לא (ל"ת)
    שלמה גרינברג 05/05/2024 10:53
    הגב לתגובה זו
  • דעבול 05/05/2024 00:18
    הגב לתגובה זו
    אם היו עוד חופרים כאלה...
  • 8.
    מטא וטסלה 04/05/2024 15:00
    הגב לתגובה זו
    עדיפות ,לא כהמלצה ,GOOGL AMZN ADBE AMGN HII רק דוגמיות
  • 7.
    בפרפראזה על דבריו 04/05/2024 14:46
    הגב לתגובה זו
    בורחים אני קונה קונים אני בורח ככה "מתנהגים" האלוגריתמים יוצרי התנודות
  • 6.
    משה 04/05/2024 07:16
    הגב לתגובה זו
    רואה חשבון הגון, דורון צור כתב לא מזמן שהבורסה האמריקאית מתנהגת כמו קזינו. הכתבה שלך מאשרת הערכה זו. תודה
  • שלמה גרינברג 04/05/2024 15:46
    הגב לתגובה זו
    אני טוען שעבור מי מי שבודק השקעות לטווח הארוך ואינו מסתמך על כותרות ואנליסטים, הבורסה ממלאת את יעדה ובגדול.
  • בטווח קצר 04/05/2024 14:47
    הגב לתגובה זו
    בטווח הארוך -כלכלה
  • 5.
    תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)
    אנונימי 03/05/2024 15:08
    הגב לתגובה זו
  • סבטלנה 05/05/2024 00:18
    הגב לתגובה זו
    לשבת אין ערך
  • שבת שלום 04/05/2024 14:48
    הגב לתגובה זו
    בכל פעם שהוא כותב,הוא בכלל חילוני
  • 4.
    יהודה 03/05/2024 14:55
    הגב לתגובה זו
    כתבה מעניינת.כמו תמיד. מה דעתך על תחום המיחזור פסולת?ובמיוחד מחזור הסוללות שאמור להיות נדרש בעתיד. ישנם חברות ציבוריות מומלצות, אני מכיר חברה עם סימבול LICY. אשמח לתגובתך
  • שלמה גרינברג 03/05/2024 17:01
    הגב לתגובה זו
    זה תחום מאוד מעניין. לא מכיר את LICY
  • 3.
    מיקי 03/05/2024 14:47
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה,אפשר תובנותך על ההתקדמות בביזנס ולא במחיר של ree תודה ושבת שלום
  • צריך לראות איך המכירות מתקדמות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 03/05/2024 16:58
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    כלכלן 03/05/2024 14:42
    הגב לתגובה זו
    וכמו כל דבר אחר שנשלט על ידי יהודים, גם בו אין בו אמון, כי הוא תמיד מתומרן רק לטובתם
  • שלמה גרינברג 03/05/2024 16:50
    הגב לתגובה זו
    "יהודים שולטים בוול סטריט"? אל תצחיק אותי
  • 1.
    דניז 03/05/2024 13:25
    הגב לתגובה זו
    CSCO של שנות ה 2000 שאנשים בחו"ל אוהבים להשוות בינהן לאור העליה הגדולה של NVDA. המכפיל רווח עתידי לא מתקרב למה שהיה בבועה של שנות ה 2000. אני לא מזהה אצלה מרור. אגב AMD ו INTC בכלל לא מיתקרות אליה. בנוסף שבבי הזיכרון HBM לכרטיסי הגרפיים מכורים מראש לשנת 2024 ו כמעט כל 2025 וזה על הדרך חדשות מעולות לקמטק שמוכרת את המכונות שלה ליצרניות הזיכרון.
  • מי בדיוק משווה בין CSCO ל NVDA? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 03/05/2024 16:52
    הגב לתגובה זו
  • סיסקו 04/05/2024 15:09
    Will Nvidia Stock Crash Like Cisco In 2000? Here's What To Consider, Says Economist Yardeni 03/14/2024