יו"ר קבוצת שקל: לשמור שהבנקים לא יגבו עמלת הפצה
ממשיכים המאבקים הציבוריים על יישום מסקנות ועדת בכר. "יש לקבוע בחוק, כי בנק לא יעניק ייעוץ פנסיוני ללקוח הנוטל ממנו אשראי", קורא מאיר אוזן, יו"ר פורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים ויו"ר קבוצת שקל, במכתב ששיגר אתמול ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ יעקב ליצמן, בנוגע ליישומן של המלצות ועדת בכר בנוגע הרפורמה בשוק ההון והביטוח הפנסיוני.
במסגרת הרפורמה, שעל פרטיה מתקיימים בימים אלה דיונים בוועדת הכספים של הכנסת, יותר לבנקים להעניק יעוץ בתחום הפנסיוני ללקוחותיהם. אוזן טוען במכתבו, כי יעוץ כזה אסור שייתן ללקוחות שהם נוטלי אשראי של הבנקים מאחר והדבר עלול ליצור מצב של ניגוד עניינים, בעקבותיו ישפיע הבנק באופן בלתי הוגן על אופן בחירת העובד באפיק הפנסיוני שלו.
לדברי אוזן, הדבר דומה לאיסור שהוטל על חברות החיתום של הבנקים להשתתף בהנפקות של חברות, שהבנק המחזיק בחברת החיתום הינו נותן אשראי מרכזי של החברה. אוזן טוען, כי יש לבנות מנגנון שימנע מצב כזה בתחום הביטוח הפנסיוני, כשבכל מקרה בנק שפעילות אשראי מרכזית של הלקוח הפרטי מתבצעת דרכו, לא יעניק יעוץ פנסיוני לאותו הלקוח.
סוגיה מרכזית נוספת, שמעלה אוזן במכתבו, נוגעת לעמלות ההפצה שהבנקים עלולים, לדבריו, לקבל תמורת מוצרים פנסיוניים (ביטוחי מנהלים, קרנות פנסיה וכו') שיופצו באמצעותם כתוצאה מהייעוץ ללקוח. נושא עמלות ההפצה עומד כיום בשיאם של הדיונים בוועדת הכספים, ואוזן טוען במכתבו, כי יש לשמור מכל משמר על אחד העקרונות המקודשים של הרפורמה, על פיו לא יותר לבנקים לגבות עמלות הפצה כלשהן תמורת הייעוץ האובייקטיבי שהם אמורים לספק ללקוח.
לדבריו, הלקוח צריך לשלם עמלת יעוץ לבנק, ואסור לאפשר לבנק לגבות עמלת הפצה, מה שעלול להשפיע על האופן שבו ייעץ הבנק ללקוח ולסכן את הייעוץ האובייקטיבי, שהבנק אמור להעניק ללקוח על פי עקרונות הרפורמה.
פורום מנהלי ההסדרים הפנסיונים מאגד את 19 החברות הגדולות בישראל העוסקות בייעוץ פנסיוני. החברות בפורום מנהלות את התכנית הפנסיוניות של מאות אלפי עובדים ומגלגלות מחזור גביה שנתי של פרמיות בהיקף של כ-5 מיליארד שקל. יו"ר הפורום הוא מר מאיר אוזן, המכהן גם כיו"ר קבוצת היעוץ הפנסיוני שקל.