המרת שומה חייבת בשומה פטורה - לא לשכוח את פקיד השומה
מאת עו"ד ורו"ח אהרון צ'יסמדיה
תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין הביא לידי בחינה מחודשת של כדאיות ההמרה של שומה פטורה בשומה חייבת במס ולהיפך, של שומה חייבת בשומה פטורהתיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק") הביא לידי בחינה מחודשת של כדאיות ההמרה של שומה פטורה (בעת מכירת דירת מגורים מזכה) בשומה חייבת במס ולהיפך, של שומה חייבת בשומה פטורה. כך לדוגמה, מוכר אשר ביקש לשלם מס שבח בגין מכירת דירה לפני תיקון 76 לחוק (01/01/2014), כדי שלא לפגוע בפטור ממס עתידי בגין מכירת דירה נוספת לאחר מכן, עשוי כיום לבקש את המרת השומה החייבת בגין מכירת הדירה הראשונה בשומה פטורה, והדבר יתאפשר לו מבלי לפגוע בפטור שקיבל על מכירת הדירה הנוספת לאחר תיקון 76 לחוק.
כמו כן, מוכר אשר בעת ביצוע השומה החייבת היה מעוניין לצמצם את חבות המס בשומה, היה יכול להשתמש במנגנון הפריסה; ובמקרה שבוצעה פריסה, הרי כדי לנצל את מלוא ההטבות הגלומות בפריסה, בוודאי במקרה שבו יום הרכישה קדם ליום התחילה (07/11/2001), היה על המוכר להגיש דוח לפקיד השומה גם לגבי שנת המס שבה בוצעה המכירה ולקבל החזר מס מפקיד השומה.
ואולם, ברצוננו להפנות את תשומת לב הקוראים כי היה והוגש דוח כאמור לפקיד השומה ולאחר מכן ביקש המוכר ממנהל מיסוי מקרקעין להמיר את השומה חייבת בשומה פטורה, עשוי להיווצר מצב שבו המוכר קיבל החזר מס ביתר, שכן החזר המס שקיבל מפקיד השומה נבע גם מחיוב מס ביתר שבוצע במשרדי מיסוי מקרקעין, ועל כן, לאחר שהוחזרו לו סכומי המס ששילם בעבר בעסקת השבח בעקבות המרת השומה החייבת בשומה פטורה - הרי קיבל החזר מס פעמיים בגין אותה עסקה, הן ממשרדי מיסוי מקרקעין והן מפקיד השומה.
נדגים: בשנת 2013 נמכרה דירה בחיוב. בוצעה פריסה במיסוי מקרקעין לגבי השנים 2012-2010. לגבי חלק השבח הריאלי של שנת 2013 שולם מס שבח 48%. אחר כך הוגש דוח שנתי לפקיד השומה לגבי שנת 2013, והמס בגין עסקת השבח לגבי שנה זו הועמד על השיעור השולי הנכון - נניח 30%, כך שקיבל מפקיד השומה החזר מס של 18%. לאחר כניסת תיקון 76 לחוק, הבין הנישום כי יוכל לבקש לתקן את שומת השבח על דירה זו ולבקש להמיר שומה חייבת בשומת פטור. הוגשה בקשה למיסוי מקרקעין לתיקון השומה, השומה תוקנה, וכל מס השבח ששולם בגינה הושב לנישום. בשורה התחתונה, בגין חלק השבח הריאלי של שנת 2013 קיבל הנישום 48% החזר ממיסוי מקרקעין וכן 18% מפקיד השומה.
אי לכך, ברור שחובה על המוכר להגיש בקשה לפקיד השומה לתקן את הדוח שהוגש, שכן אי דיווח כאמור מהווה קבלת כספים שלא כדין ועלול במקרים מסוימים להוות עבירה.
הכותב - עד לאחרונה מנהל תחום קבלנים ונדל"ן בחטיבה המקצועית ברשות המסים; ממשרד ארצי, חיבה, אלמקייס, כהן פתרונות מיסוי בע"מ http://www.ahec-tax.co.il
<center>>