בנק ישראל: הייצוא בישראל רגיש יותר לסחר העולמי מאשר לשער החליפין
בנק ישראל מציג היום קטע מתוך דו"ח בנק ישראל לשנת 2008, שיפורסם בסוף החודש. קטע זה לקוח מתוך הפרק הדן ב "התוצר, השימושים וענפי המשק".הנושא העיקרי עליו מדבר הפרק הוא ה-"גורמים המשפיעים על היצוא התעשייתי".
בעיקרי הדברים אומרים בבנק ישראל כי הסחר העולמי ותנאי הסחר (מחירי היצוא יחסית למחירי היבוא) הם הגורמים בעלי ההשפעה החזקה ביותר על היצוא התעשייתי של ישראל.
אבל, שינויים בסחר העולמי, משפיעים על היצוא הישראלי בו-זמנית שינויים בתנאי הסחר משפיעים בפיגור של שנה. כמו כו שינויים בשער החליפין הריאלי משפיעים על ענפי התעשייה המעורבים באופן חיובי.
במחלקת המחקר של הבנק אומרים במבט לעתיד, כי הפגיעה בסחר העולמי המתרחשת בימים אלה משפיעה לרעה על היצוא הישראלי, בעוד שהשיפור שחל לאחרונה בתנאי הסחר והפסקת הייסוף הריאלי צפויים להשפיע לחיוב.
בפתח הדברים מציינים בבנק ישראל את פרק הצמיחה במשק שהחל בשנת 2004 ונבלם במהלך השנה האחרונה, מאז חלו שינויים רבים בסביבה הכלכלית המשפיעה על היצוא הישראלי ובפרט על התעשייה: הסחר העולמי גדל בקצב מהיר, תנאי הסחר הורעו משמעותית, ושער החליפין הנומינלי והריאלי אופיין בתנודות.
במקביל גדל היצוא הישראלי בקצב מהיר עד אמצע השנה הנוכחית - אז חל מפנה חד והיצוא התכווץ. התפתחויות אלה חידדו את השאלה בדבר מידת הרגישות של היצוא לכל אחד מהגורמים הללו. בבנק ישראל חקרו את ההשפעות על הייצוא באמצעות מודלים אקונומטרים ומצאו כי עוצמת השפעתם של תנאי הסחר גדולה מהשפעת הביקוש העולמי.