מגמה מעורבת בשוק האג"ח: כלכלית ד' נופלת 8.4%, מעריב ג' צונחת 16%

אלוני חץ אג"ח ו' בולטת בעליה של 1.1% במחזור גדול של כ-19 מיליוני שקלים, והאג"ח ט' של אידיבי פיתוח רושמת עליה של 2.5% במחזור נמוך
קובי ישעיהו |

בשוק האג"ח, הממשלתי והקונצרני, נמשכת גם היום הרגיעה היחסית. נזכיר כי ביום שלישי "התפוצץ" השוק למעלה בעליות תלולות בעקבות הודעת בנק ישראל מיום שני לאחר סיום המסחר כי יתחיל לרכוש בשוק המשני אגרות חוב ממשלתיות.

כעת רושם מדד התל-בונד 20 עליה של 0.1% ומדד התל-בונד 40 עולה ב-0.25%. מנגד, אגרות החוב הממשלתיות השקליות יורדות ב-0.26% בממוצע ואילו האג"חים הממשלתיות צמודות מדד מאבדות 0.54% מערכן.

אלוני חץ אג"ח ו' בולטת בעליה של 1.1% במחזור גדול של כ-19 מיליוני שקלים, והאג"ח ט' של אידיבי פיתוח רושמת עליה של 2.5% במחזור נמוך. מנגד, אלביט הדמיה ד' יורדת 2%. כלכלית ד' נופלת 8.4% במחזור של כ-2 מיליון שקל ומשלימה ירידה של 15% משיא מקומי שרשמה ב-4 בפברואר. מעריב ג' צונחת 16%.

כלכלן המאקרו יונתן כץ בשיתוף כלכלני לידר שוקי הון פרסמו היום סקירת מאקרו תחת הכותרת "עד כמה גירעון גדול בשנת 2009 ילחץ על התשואות?". רבים חוששים כי גיוס ממשלתי מוגבר לצורך מימון גירעון גדול ימנע המשך ירידת תשואות ואף יביא לעלייתן. להערכתם, "החשש קיים אך מעט מוגזם. גיוס גדול יותר על ידי הממשלה ייספג כמעט ללא קושי על ידי החיסכון השוטף של הציבור".

נזכיר כי ביום שני הקרוב צפוי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להכריז על הפחתת ריבית נוספת של 0.25%-0.5%. כלכלני בית ההשקעות ישיר אומרים היום כי "מירב הסיכויים שהריבית לחודש מרץ תרד ב-0.25% בשל המשך העליה בציפיות הדיפלציוניות ב-2009, העמקת המשבר בכלכלה הריאלית וצמצום פער הריביות מול ארה"ב. החלטת הריבית הקרובה היא כמעט חסרת משמעות מבחינת המשק הישראלי שהפנים כבר שאנו בדרך לריבית אמריקאית של כ-0% וכל ההורדות עתה הן בעיקר טכניות. גם הנגיד הפנים שכלי מוניטארי זה מיצה את יכולתו ואינו מצליח לפתור את מחנק האשראי השורר בשוק".

היום דיבר פישר בפני באי הכנס הראשון של החטיבה למידה וסטטיסטיקה בבנק ישראל, שהוקמה לאחרונה. על הצעד האחרון של בנק ישראל, ההתערבות בשוק האג"ח על ידי רכישת אג"ח ממשלתי בשוק המשני, אמר פישר כי "אנחנו מאוד קרובים למלכודת הנזילות, כלומר לאפס אחוז ריבית. העקום היה מאוד תלול, כלומר הריבית לטווח ארוך היתה גבוהה יחסית.

"הריבית לטווח ארוך חשובה יותר ללווים במשק מריבית בנק ישראל, זה משפיע על הלוואות בריבית קבועה, בריבית משתנה ועל גורמים נוספים. כולם התמקדו בעובדה שהורדות הריבית שלנו לא מחלחלות לריביות הבנקים אבל זה גם לא מחלחל לריביות לטווח ארוך אז חשבנו שכדאי לנו גם להתחיל לפעול בשוק האג"ח הממשלתי כדי להשפיע כאן. אם נגיע לרמת הריבית הנמוכה ביותר ונרצה להמשיך לנהל מדיניות מוניטארית מרחיבה אז נעבור לבצע "הקלה כמותית".

נתון מאקרו נוסף שפורסם היום, "מדד מלניק" למצב המשק, מצביע על המשך החרפת המיתון. המדד ירד בעוד 0.9 אחוזים בחודש ינואר 2009. לדברי פרופ' רפי מלניק, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, מדד חודש ינואר מצביע על החרפת המיתון בפעילות המשקית. מדד חודש ינואר הושפע מירידה חריגה של 6.1 אחוזים בפדיון של ענפי המסחר והשירותים, בחודש דצמבר, כהמשך למגמת ירידה שמסתמנת בו מחודש אוגוסט 2008. התפתחות זאת מבטאת מגמת ירידה של הביקושים המקומיים ובעיקר של הצריכה הפרטית, שבנוסף לירידת הביקושים מחו"ל גורמים למיתון במשק. כמו כן, בינואר נמשכת הירידה במדד היבוא, ובעיקר יבוא תשומות לייצור המקומי, בהמשך לירידה החריגה שנרשמה בחודש דצמבר 2008.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה