דן אנד ברדסטריט: ירידה של 30% בהיקפי ההשקעה של קרנות ההון סיכון ברבעון הרביעי של 2008
המשבר העולמי לא פוסח על חברות הטכנולוגיה המתקדמת. הירידה בצריכה השוטפת, במקביל לקשיי האשראי הגלובליים, פגעו בתוצאות העסקיות של כל החברות בתחום – מהענקיות ועד לקטנות - וייבשו את מקורות המימון של הסטארט-אפים. על רקע מגמה זו, נקלעה בשנה האחרונה למשבר גם תעשיית הון-הסיכון המקומית והחשש הוא שהמשבר יחריף במהלך שנת 2009.
היקף הכספים שמנהלות 15 קרנות הון סיכון הגדולות בישראל מסתכם ב-35.9 מיליארד שקלים. כך עולה מדירוג דנס 100 של חברת "דן אנד ברדסטריט", המדרג את קרנות הון הסיכון הגדולות בישראל.
כלכלני חברת המחקר והמידע אומרים כי קיים חשש מירידה של כ-50% בהיקף ההשקעות של קרנות הון סיכון ב-2009. לדבריהם, המשבר התעצם בסוף השנה שעברה ובמהלך החודשים הראשונים של 2009, כך שהיקף ההשקעות בתעשיית קרנות הסיכון עלול לרדת בשיעור משמעותי במהלך השנה.
מנגד, מוסיפים ב-D&B כי בחודשים האחרונים מורגשת התעניינות גוברת מצד חברות בינלאומיות בתחום המכשור הרפואי והביו-טק בחברות סטארט-אפ ישראליות העוסקות בתחום. חברת המכשור הרפואי מדטרוניק הבינלאומית מתכוונת לרכוש את 'ונטור' הישראלית תמורת 325 מיליון דולר, וחברת המכשור הרפואי סנט ג'וד מדיקל רכשה את 'מדיגייד' תמורת 300 מיליון דולר. אקזיטים אלו מגיעים אחרי שבשנה שעברה הושלמו מספר רכישות בתחום מדעי החיים והמכשור הרפואי.
על פי בדיקת דן אנד ברדסטריט, במדינת ישראל פועלות כ-60 קרנות הון סיכון מרכזיות. מהדירוג לשנת 2009 עולה כי קרן "פיטנגו" ממשיכה להוביל את דירוג הקרנות עם הון מנוהל של 5.52 מיליארד שקלים. קבוצת קרנות "סטאר" ממוקמת במקום השני בדירוג (שומרת על מיקומה מהשנה שעברה) עם הון מנוהל בסך של 3.8 מיליארד שקלים.
במקום השלישי (ללא שינוי מהדירוג בשנה שעברה) נמצאת קרן "אוורגרין" עם הון מנוהל של 3.35 מיליארד שקלים. מבין חמש הקרנות הגדולות רק JVP הצליחה להגדיל את היקף ההון המנוהל. JVP, שעברה בדירוג את ג'מיני ונמצאת השנה במקום הרביעי, מנהלת 2.98 מיליארד שקלים - עלייה של 6.1%.
את הקפיצה הגדולה ביותר בדירוג עשתה השנה קרן "כרמל ונצ'רס", שזינקה מהמקום ה-12 בשנה שעברה למקום ה-7 השנה. כרמל מנהלת הון בסך של 2.31 מיליארד שקלים – קפיצה שנתית של כ-50% בהיקף ההון המנוהל. הסיבה לקפיצה בהיקף ההון המנוהל היא גיוס של 235 מיליון דולר, שהשלימה כרמל ונצ'רס במהלך 2008 לקרן השלישית שבניהולה.
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, אמר היום כי "המשבר הכלכלי והפיננסי פגע קשה בהיקף ההשקעות של קרנות הון סיכון. ברבעון האחרון של 2008 ראינו ירידה של כ-30% בהיקף ההשקעות של קרנות אלה לעומת הרבעון השלישי. להערכתנו, קיים חשש שב-2009 נראה ירידה חדה של כ-50% בהיקף הכספים שישקיעו קרנות הון סיכון ישראליות בחברות סטארט-אפ".
לדברי קובנט, "הירידה הצפויה נובעת מקשיים של הקרנות עצמן בגיוס כספים. אנו עדים בחודשים האחרונים לגיוסים מעטים המכווצים את תעשיית ההון סיכון".
מעבר לכך, מוסיף קובנט, הקרנות מעדיפות בשלב זה לצמצם משמעותית את היקף ההשקעות שלהן, מחשש שהשקעתן תימחק על רקע המשבר. "הקרנות מעדיפות להשקיע כרגע במקומות שבהן הן משוכנעות שיראו את הכסף בחזרה. הן שומרות את הכסף שעדיין נשאר להן קרוב לחזה, ומשקיעות בעיקר במקומות שהסיכויים לאקזיט גבוהים".
עם זאת, אומר קובנט, בתקופות של האטה ומשבר, חברות בינלאומיות גדולות מעדיפות לחפש רכישות חדשות, כדי להשיג יתרונות טכנולוגיים, על פני פיתוחים באופן עצמאי. "התחרות בשוק המכשור הרפואי והיתרונות הטכנולוגיים הברורים של הסטארט-אפים הישראלים בתחום זה, הביאו לכך שלאחרונה אנו עדים לאקזיטים מרשימים, למרות תקופת המשבר. מגמה זו צפויה לייצר תזרים מזומנים לתעשייה ולקזז חלקית את הירידה בהשקעות והיקף הגיוסים", אומר קובנט.