הדולר נצמד ל-4 ש': "מדברים כעת יותר ויותר על פשיטות רגל של כלכלות באירופה"

כך אומר היום אורי גרינפלד מכלל פיננסים. הדולר זינק בשבוע שעבר ב-4% מול השקל וב-2.3% מול האירו. אייל גורביץ': "הדולר במגמת עלייה, יש 2 רמות שצריך לשים לב אליהן"
קובי ישעיהו |

בשבוע המסחר האחרון בלט הדולר האמריקני לחיוב, עם זינוק מול האירו והליש"ט, וגם עליה חדה של כ-4% מול השקל הישראלי. הדולר למעשה נמצא במגמת עליה מאז מחודש יולי אשתקד, אז סימן תחתית של 3.23 שקלים. ואולם, גם ב-20 בנובמבר סימן הדולר שיא מקומי ברמה של 4.02 שקלים, אותו לא הצליח לפרוץ מאז.

מחר, כידוע, צפויה הורדת ריבית נוספת בישראל. כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אורי גרינפלד, סבור כי "כרגע נראה שמחר פישר יוריד את הריבית ב-0.5% ולאחר מכן בעוד 0.25% וזהו. לנו בארץ אין בעיית נזילות כפי שיש לבנקים בארה"ב ואירופה. ריבית של אחוז גורמת לזה שאין אלטרנטיבות ולכן הבנקים אמורים להתחיל להשתמש בכסף לדברים אחרים".

"בנק ישראל מסתכל גם על בנקים אחרים בעולם וגם שם מתקרבים כבר לקצה התחתון. הריבית שלנו יחסית גבוהה אבל אם כאן יורידו את הריבית לאפס אז הפערים מול חו"ל יימחקו וזה כנראה לא יקרה. אם הפד יתחיל לעלות את הריבית לקראת סוף 2009 (זה מה שהחוזים מראים), אז גם בנק ישראל יתחיל להעלות את הריבית בארץ".

בנוגע לדולר אומר גרינפלד כי "הדולר מתחזק בכל העולם ולא רק בארץ. בגדול, יש הרבה גופים מוסדיים בעולם שעדיין נוהרים לאג"ח האמריקני. קשה מאוד לדעת מתי זה ישתנה. גם נתוני המאקרו באירופה חלשים מאוד לעומת ארה"ב. צריך לזכור כי עד 2008 כ-20% מהאג"ח האמריקני הוחזק על ידי משקיעים זרים וכעת זה יותר מ-50%. הרבה מאוד בנקים זרים מאסיה קנו אג"ח אמריקני ויש להם כמויות עצומות כי זה נתפס כחוב בטוח, כזה שלא תהיה בעיה להחזיר. בנוסף, היום כבר מדברים יותר ויותר על פשיטות רגל של כלכלות באירופה וגם זה תומך בדולר".

רון אייכל, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, כתב בסקירה השבועית שלו, כי "שלל פרסומים במהלך השבוע גררו את השקל לפיחות ביחס לדולר. בין היתר נציין את הדיווחים בגין הסתבכות הבנקים הישראלים בהשקעות בחו"ל, הורדות דירוג לחברות המובילות במשק וחלחול הידיעה כי המיתון כבר כאן. אלו, כאמור, נתנו אותותיהם בשוק וחיזקו את הדולר עד לרמה של 4.00 שקלים לדולר (במהלך המסחר)."

בעולם, כותב אייכל, "חילופי השלטון בארה"ב הכניסו לשוק אופטימיות מסוימת לגבי היציאה מהמשבר והדבר התבטא בראלי של הדולר לעומת האירו. למרות דוחות חלשים בחברות הציבוריות בארה"ב, המשיך המטבע האמריקאי להתחזק לאורך כל שבוע המסחר".

בלידר שוקי הון מציינים בסקירה השבועית כי "בנק ישראל התחיל לדבר על מיתון (צמיחה שלילית), ולא רק על האטה. סקר חברות פסימי במיוחד והמדד המשולב צנח. בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית ב- 0.75% מחר ולאותת על המשך הורדת ריבית.

בנוגע לשוק המט"ח מציינים בלידר כי "יתכן שחלק מהפיחות בשקל בסוף השבוע נובע מציפיות לצמצום משמעותי בפער הריביות עם ארה"ב. בטווח הקצר, הורדת ריבית חדה תומכת בהיחלשות השקל, אך אנו עדיין מעדיפים את היורו על הדולר ברמה של 1.30 דולר לאירו".

אייל גורביץ': "צריך לשים לב לרמה של 4.2 שקלים

אייל גורביץ', המנתח הטכני של אתר Bizportal אומר היום, כי "המגמה היא מגמת עלייה וזה נכון מאז השפל שנרשם בחודש יולי האחרון אבל צריך לזים לב לשתי נקודות. נקודה אחת היא התמיכה ברמה של 3.92 ונקודה שנייה היא ההתנגדות ברמה של 4.2 שקלים.רמת התנגדות זו, היא רמה שמספר פעמים בעבר ראינו בלימה ברוטאלית של מגמת עלייה". עוד אומר גורביץ', כי 'מדד בורסהגרף לעוצמת המגמה' (שמתבסס על התנהגות מחירים, מחזורי מסחר וכלים נוספים) עומד על 100%, כלומר מגמת העלייה היא מושלמת עם סיכויים טובים להימשך"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה