כלכלני לאומי: "האמון ביכולת של בנק ישראל מהותי כדי לרסן את הציפיות לאינפלציה"
הגידול המתון בשנים האחרונות בשכר הריאלי וגידול פריון העבודה תרמו בעבר לשיפור ברווחיות החברות במשק ותמכו בצמיחתו המהירה של הסקטור העסקי בשנים 2004-2007, כך פותחים כלכלני בנק לאומי את סקירת המאקרו השבועית.
כמו כן מודעים הכלכלנים למצב הנוכחי במשק בו חברות רבות ניזוקו מעלייה חדה באינפלציה ואומרים: "הפגיעה הצפויה בחברות, בעיקר אלה אשר תוצרתן מופנית ליצוא, כתוצאה מהתחזקות השקל מול מרבית המטבעות, ובפרט מול הדולר, צפויה להביא לניסיונות לצמצום עלויות, הן בדרך של התאמת היקף המועסקים והן בדרך של פגיעה בשכר".
יחד עם זאת, נראה כי על רקע הימצאותו של השכר הריאלי כיום ברמה נמוכה מזו שהייתה בראשית העשור וההערכה שהפגיעה במשק אינה צפויה להיות חריפה כפי שהייתה ב-2001-2002, יהיה קשה לצמצם עלויות בעוצמה דומה לזו שהייתה בתקופת המיתון. במקביל, למרות האינפלציה הגבוהה השנה, לא נשמעו עד כה דרישות להעלאות שכר מפצות, אך יתכן שאלה תגענה בהמשך.
בהקשר זה מזכירים כלכלני לאומי, כי הערכות בנק ישראל (במסגרת הדיונים המוניטרים לקראת החלטת הריבית האחרונה), באשר לאינפלציה הצפויה בשנת 2009 מצביעות על קצב של כ-1.5%.
כלכלני לאומי מסכמים שההערכות של בנק ישראל מניחות התמתנות בביקושים בחו"ל ובקצב העלייה של מחירי התשומות תוך פיחות מסוים בשער החליפין של השקל מול הדולר והעלאת ריבית לא חדה. כיום, הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה, גבוהות וכך גם לשנים הבאות. ככל שיחוש הציבור אמון בכך שיש ביכולתו ובכוונתו של בנק ישראל להביא לירידה באינפלציה לעבר הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים (1-3%), הרי שהדבר צפוי להשליך גם על דיוני שכר עתידיים.
לפיכך, החזרת יציבות המחירים למשק הישראלי תסייע למתן את עוצמת הדרישות לפיצוי על האינפלציה הגבוהה בשנתיים האחרונות. לכך עשויה להיות תרומה חיובית וחשובה למצבן של החברות במשק, תוך כדי סיוע להן במזעור העלייה בהוצאותיהן וצמצום הפגיעה ביכולת התחרות שלהן בעולם.