כלכלנים בכירים: ברננקי יוריד את הריבית בחודש הבא - וזו תהיה ההפחתה האחרונה
יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, הותיר בנאומו את וול סטריט מלאת ביטחון בהורדת ריבית נוספת, ואת הדולר בשפל חדש. ברננקי נאם אתמול בפני הקונגרס וחזר על החששות מפני הפגיעה בצמיחה הכלכלית בארה"ב, תוך שהוא מציין גם כי בנקים קטנים בארה"ב עלולים לקרוס בעקבות משבר האשראי.
בוול סטריט פירשו את דבריו של ברננקי בכך שהוא ימשיך להוריד את הריבית במשק. החוזים העתידיים על הריבית מאותתים כעת על סבירות של 100% כי הריבית תרד ב-0.5% ל-2.5% בפגישת ה'פד' הקרובה ב-18 במרץ, כאשר בשוק נותנים גם סיכוי של 32% כי הריבית תרד ב-0.75%.
"הורדת ריבית של 0.5% נראית פשרה הגיונית, כיוון שכל הורדה חדה יותר עלולה לעורר את חששות האינפלציה", אומר סטיוארט הופמן, כלכלן בכיר ב-PNC Financial Services.
ברננקי דיבר ביומיים האחרונים בפני בבית הנבחרים ובסנאט, שני בתי המחוקקים המרכיבים את הקונגרס, ופרס את האתגרים העומדים בפני ה'פד': גלישת הכלכלה האמריקנית למיתון, המשך המשבר בשוקי האשראי ועליית האינפלציה. אולם מבין כל האתגרים, ברננקי הדגיש ביתר שאת את החשש מהאטה כלכלית חריפה, מה שאותת למשקיעים כי הורדת ריבית נוספת עומדת בפתח.
אך מה יעשה ברננקי לאחר הורדת הריבית בחודש הבא? הופמן סבור כי אלא אם תהיה עדות מוצקה לכך שהכלכלה האמריקנית בדרך למיתון, הורדת הריבית בחודש הבא תהיה האחרונה, וכבר בפגישת ה'פד' באפריל תושאר הריבית על כנה. לדבריו, לאחר הורדת הריבית במרץ, "ה'פד' יאמר: 'בואו ניקח אוויר עכשיו ונראה איך העניינים מתפתחים".
גם דייוויד ג'ונס, נשיא חברת הייעוץ הכלכלי DMJ Advisors, מאמין שתהיה זו הורדת הריבית האחרונה, לפחות לעת עתה. "בהתבסס על דבריו של ברננקי, הייתי אומר שה'פד' יפגין יותר זהירות בהחלטות הריבית לאחר ה-18 במרץ", אומר ג'ונס.
בינתיים בשווקים הפיננסיים, איתותיו של ברננקי להורדת ריבית נוספת מכים בדולר ומזניקים את הנפט. הדולר רשם הבוקר שפל היסטורי חדש מול האירו (1.5239 דולר לאירו) ושפל של כמעט 3 שנים מול הין היפני (104.28 ין לדולר). "זהו 'שוק ברננקי' שגורם לפיחות חד מדי של הדולר", אומרים כלכלנים בבנק Mizuho שבטוקיו.
הירידה החדה של הדולר מזניקה את הנפט לרמת שיא של 103.05 דולר לחבית במסחר הבוקר באסיה, ואת הזהב לרמת שיא של 973 דולר לאונקיה. סיבה נוספת לחוזקו של הנפט היום היא תקלה בצינור אספקת נפט באקוודור, תקלה אשר מאיימת על האספקה השוטפת של הנפט בתפוקתו הנוכחית. בעקבות עליית המחירים החדה בשבועות האחרונים, אומרים גורמים בוונצואלה ולוב, כי קרטל הנפט אופ"ק עשוי להודיע ב-5 במרץ על הותרת התפוקה היומית על כנה במטרה לנסות לייצב את השוק.