פישר הצליח לייצב את הדולר: היציג עלה השבוע ב-1.2% ל-3.635 שקלים
השקל נסחר היום בשוק המט"ח בהיחלשות למול המטבעות העיקריים, כאשר הדולר התחזק מול השקל בניגוד למגמה בשוק המט"ח העולמי. היחלשותו של המטבע האמריקני בעולם נובעת מדבריו של יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, מאתמול, אשר אותת כי בכוונתו להמשיך להוריד את הריבית. עושה רושם כי הורדת הריבית הבלתי צפויה של הנגיד סטנלי פישר השבוע סיפקה תמיכה לצמד דולר-שקל, לפחות בטווח הקצר, שכן המטבע האמריקני מתנתק מהמגמה העולמית ומתחזק מול השקל.
ברננקי הזהיר גם מפני קריסה של בנקים קטנים בארה"ב בעקבות משבר האשראי, ובבית ההשקעות Dresdner Kleinwort אומרים הבוקר כי "הערותיו של ברננקי מדגישות את הסנטימנט השלילי של כלכלת ארה"ב". הדולר רשם היום שפל חדש מול האירו (1.5239 דולר לאירו) ושפל של כמעט 3 שנים מול הין היפני (104.28 ין לדולר).
הבוקר נאם גם גורו ההשקעות ג'ים רוג'רס בכנס השקעות בטוקיו, והמשיך להעיר הערות שליליות במיוחד על הכלכלה האמריקנית ועל הדולר. "אמריקה יצאה מכלל שליטה", אמר רוג'רס, וציין בפני המשקיעים כי למרות השפל של הדולר - "עדיין לא ראיתם כלום".
היום בצהריים (15:30, שעון ישראל) יפורסמו בארה"ב נתוני הצריכה הפרטית לחודש ינואר ונתוני האינפלציה הנגזרים מכך. הצריכה הפרטית, נזכיר, מהווה כ-70% מצמיחת הכלכלה האמריקנית, והמשקיעים יתבוננו בנתונים מקרוב. האנליסטים צופים כי הנתונים יעידו על צמיחה של 0.2% בצריכה הפרטית בינואר, בהתאם לחודש דצמבר.
הדולר עלה ב-0.38% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.635 שקלים. האירו היציג הוסיף 1.15% ל-5.5279 שקלים. בסיכום שבועי, בשבוע בו הפחית פישר את הריבית בדרמטיות, עלה הדולר ב-1.2% והאירו זינק ב-3.66%.
הבנקים: פער הריביות ימשיך לתמוך בשקל
הבנקים הגדולים לא סבורים גם השבוע כי השקל יאבד מעוצמתו, חרף הורדת הריבית של הנגיד סטנלי פישר בתחילת השבוע. בבנק לאומי מאמינים כי "חוסנו הפיננסי של השוק המקומי וחשיפתו הנמוכה יחסית (בהשוואה לארה"ב ולגוש האירו) להשפעות הישירות של משבר הסאב-פריים וכן פער הריביות בשיעור של 0.75% השורר לעת עתה בין המשק המקומי לארה"ב (לטובת המשק המקומי), צפויים להמשיך ולתמוך בשקל בטווח הקצר-בינוני".
כלכלני בנק הפועלים מדגישים כי הפיחות בשקל שנגרם כתוצאה מהורדת הריבית במפתיעה של פישר נמשך זמן קצר בלבד, והדולר שב להיחלש במהירות על רקע התגברות ההערכות להמשך הורדות הריבית בארה"ב.
"המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם", אומרים בבנק הפועלים. "יחד עם זאת, הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן המשקיעים הזרים צפויים להמשיך להשקיע בישראל על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים יחסית למדינות המפותחות. מנגד, בארה"ב מתחזקות החששות מהעמקת ההאטה בצמיחה הכלכלית".
פינוטק: הנדנדה בדולר-שקל תימשך
אתמול הידרדר הדולר לשפל חדש אל מול האירו על רקע התגברות ההערכות לקיצוץ נוסף בריבית בארה"ב לרמה של 2.5%. יש לזכור כי רק באמצע ספטמבר הריבית הייתה 5.25% ולכן קיימת נטישה מאסיבית של השטר הירוק.
הדולר נסחר בשפל של כל הזמנים כנגד סל המטבעות. אתמול המשיך ברננקי את עדותו אל מול הסנאט ומסר כי "הכלכלה האמריקנית במצב מורכב יותר משהייתה בשנת 2001". מדבריו של הנגיד האמריקני ניתן היה להסיק כי אנו לקראת הורדות ריבית נוספות כשהביע דאגה ותשומת לב גבוהה לשמירה על צמיחה כלכלית ואף הדגיש כי לדעתו האינפלציה תתמתן במהלך השנה.
הריבית הנמוכה והציפיות להורדות עתידיות מרחיקות את המשקיעים מלהחזיק בדולר ומדרבנים חיפוש אחר תחליפים אטרקטיביים יותר. נוסף על כך, פורסמו אתמול נתוני התמ"ג שאיכזבו והעידו על צמיחה של 0.6% ברבעון האחרון של 2007, לעומת צפי לעלייה של 0.7%. "בדיוק כשאתה חושב שלא יכול להיות גרוע יותר, זה מגיע שוב פעם", זו הייתה התגובה המיידית לפרסום הנתונים מפיו של טריידר בכיר מניו יורק. בשוק המקומי, הצמד דולר-שקל ממשיך את דריכתו במקום כשבמסחר בטווח נמצא הגבול העליון סביב 3.67 שקלים ואילו רמת הגבול התחתון הינה 3.56 שקלים. רק פריצה של הטווח תהווה איתות מגמתי. עד אז, הנדנדה של הצמד תימשך.