ה"וול סטריט ג'ורנל" מזהיר: "אנו עומדים בפני סטגפלציה - מצב שלא נראה מאז שנות ה-70"
העיתון הפיננסי היוקרתי "וול סטריט ג'ורנל" מנתח הבוקר את מצבה של הכלכלה האמריקנית בעקבות פרסום הפרוטוקולים של הפדרל ריזרב אמש (ד'), והתמונה המצטיירת אינה אופטימית. ה'פד' הוריד אתמול את תחזית הצמיחה לשנת 2008 ובמקביל העלה את תחזית האינפלציה, וב"וול סטריט ג'ורנל" לא מפחדים כבר לקרוא לילד הרע בשמו: סטגפלציה.
"כלכלת ארה"ב עומדת בפני שילוב לא רצוי של מיתון ואינפלציה אשר ייצרו מצב של סטגפלציה, מצב שלא נראה בארה"ב מאז שנות ה-70", מציין ה"ג'ורנל".
נתוני האינפלציה שפורסמו אתמול העידו על עלייה של 0.4% במדד המחירים לצרכן בחודש ינואר, מה שהביא את האינפלציה ב-12 החודשים שקדמו לינואר להסתכם ברמה של 4.3% - קרוב לרמת שיא של 16 שנים. גם ללא השינויים במחירי האנרגיה והמזון, אשר נוטים להיות תנודתיים, עלתה ליבת האינפלציה ב-0.3% והסתכמה ב-2.5% בשנה האחרונה - שיא של 10 חודשים.
המניות בוול סטריט הגיבו אמש בעליות לפרסום הפרוטוקולים, שכן המשקיעים סבורים כעת כי הדרך להורדות ריבית נוספות סלולה. דילמה הקשה ניצבת כעת בפני ה'פד'. מחד, נדרשות הורדות ריבית נוספות על מנת להילחם באבטלה ובהאטה הכלכלית. מאידך, יש צורך דווקא בהעלאת הריבית על מנת להילחם באיום האינפלציוני.
המונח "סטגפלציה" הוטמע באנגליה בשנות ה-60, ומשמעותי מיתון או האטה כלכלית מהותית המלווה בעליית האינפלציה. מצב זה אפיין את כלכלת ארה"ב בשנות ה-70 עד 1981, כאשר האינפלציה הגיעה אף לרמה של 15% והכלכלה חוותה 3 תקופות מיתון עם שיעור אבטלה שהגיע ל-9%. נגיד הבנק המרכזי דאז, פול וולקר, השתלט בסופו של דבר עם האינפלציה הדוהרת, אך רק לאחר שהעלה בחדות את הריבית במשק וגרם למיתון חמור ב-1981-1982.
המצב היום שונה בהרבה. האבטלה אמנם עלתה, אך היא ניצבת על 4.9% בלבד. גם האינפלציה עקשנית, אולם היא רחוקה מהרמות הגבוהות של שנות ה-70. עם זאת, גם היום ניתן למצוא מאפיינים דומים לשנות ה-70. בראש ובראשונה, מחירי הסחורות לא מפסיקים לעלות, בהובלת מחירי הנפט ששוברים שיאים חדשים. בנוסף, יש לזכור כי מטרתו העיקרית של ה'פד' היא לשמור על יציבות מחירים, ובמידה שהאינפלציה לא תתקרר, ייתכן והוא ינקוט בהעלאות ריבית שיפגעו קשות בצמיחה.
כריסטין רומר, כלכלנית באוניברסיטת ברקלי אשר עוקבת אחר ההיסטוריה של ה'פד', טוענת כי הפדרל ריזרב טועה בהערכתו כי עליית האינפלציה הינה זמנית וכי היא תתקרר עם הזמן. "עליהם לתת לנו לסבול קצת", טוענת רומר, ורומזת כי ה'פד' צריך להעלות את הריבית גם במחיר של מיתון כלכלי.
ה'פד' ציין אמש בפרוטוקולים שפורסמו כי בכוונתו לשמור על הריבית ברמה נמוכה עד אשר הכלכלה תיחלץ מהצרות, אולם ברגע שזה יקרה - האינפלציה תחזור לראש סדר העדיפויות והריבית תעלה. סטיבן קנצ'טי, כלכלן כלכלן באוניברסיטת ברנדיס, אמר ל"ג'ורנל" כי "המטרה העיקרית של ה'פד' היא להוביל את השווקים הפיננסיים לחוף מבטחים ולהגן על הכלכלה. ברגע שזה יקרה, הוא יחזור לדאוג בנושא האינפלציה".
יש לציין כי בארה"ב החששות מסטגפלציה יותר נפוצות מאשר התופעה עצמה. כך, למשל, פחדו האמריקנים מפני סטגפלציה הן ב-1991 והן בשנת 2000, אולם האינפלציה לבסוף התמתנה ככל שהכלכלה האטה והאבטלה עלתה. אם כך, התקופה היחידה בה הכלכלה האמריקנית סבלה מסטגפלציה הייתה בשנות ה-70, וזאת לאחר שהנשיא לינדון ג'ונסון העלה בחדות את ההוצאה הממשלתית על מלחמת וייטנאם ועל התכנית החברתית הגדולה שלו. במקביל, ה'פד' לא השכיל להגיב בהעלאת ריבית מהירה כדי לרסן את הצמיחה - והכלכלה יצאה מכלל שליטה.
לורנס סאמרס, שר האוצר לשעבר של ארה"ב, אמר אתמול כי הדיבורים על סטגפלציה עדיין מוקדמים מדי. "אנו רחוקים מאוד מהמצב של שנות ה-70, אך כמובן שיש לעקוב מקרוב אחר נתוני האינפלציה", אמר סאמרס.