משבר הסאב-פריים הגיע לישראל? גידול של 25% בדחיית בקשות למשכנתאות

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות: "הביקורת הקשוחה בבנקים מונעת חופש פעולה אצל הפקידים"
אריאל אטיאס |

ביום חמישי האחרון היה זה UBS שאמר שהבנקים הישראלים צפויים למחוק עוד 320 מיליון דולר בעקבות החשיפה למוצרים פיננסים מורכבים הקשורים לסאב-פריים. היום אומרים כלכלני AMG משכנתאות, כי השפעות משבר הסאבפריים כבר מורגשות בבנקים.

ב-AMG אומרים, כי חלה עלייה של כ-25% בדחיית אישורי המשכנתאות המוגשים לבנקים בשלושת חודשים האחרונים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מהבדיקה שנערכה בחברה המתמחה במתן ייעוץ ולווי עבור לווי משכנתא עולה כי בתקופה המקבילה אשתקד אישרו הבנקים כ-80% מהבקשות לקבלת משכנתא. זאת לעומת כ-73% מהבקשות שאושרו ע"י הבנקים בחודשים האחרונים.

ב-AMG מייחסים את הירידה החדה בהיקף אישורי בקשות המשכנתאות בחשש המערכת הבנקאית בארץ מתופעת משבר הסאבפריים ופסיקה שהתקבלה לאחרונה שהפחיתה בצורה ניכרת את יכולת הבנקים מלגבות את החוב מהערבים ומלווים נוספים.

"בעקבות מספר גורמים בניהם משבר הסאב פריים בארה"ב וכן רעיונות אשר קורמים עור וגידים בתקופה האחרונה שמטרתם להגן על הלווים אך בפועל יקשו על הבנקים לממש נכסים של לווים אשר לא עומדים בתשלומים החודשיים, אנו עדים בחודשים האחרונים ליתר נוקשות במערכת הבנקאית בבואה לאשר הלוואות משכנתא." אומר עמית קמינסקי מנכ"ל AMG משכנתאות. לדבריו, הנוקשות מאפיינת את כלל הבנקים למשכנתאות.

"פקידי הבנק מפחדים מטלטלה בשוק כפי שקרה בארה"ב, בעקבותיה יעלו שאלות קשות על בנוגע לתהליך אישור ההלוואה. בית המשפט נתן גושפנקא לפחד זה בפסיקותיו אשר קבעו כי על הבנק מוטלת האחריות לבחון היטב את מצבו הפיננסי של הלווה ולהעריך היטב האם הלווה יכול לעמוד בתשלומי ההלוואה ומה הסיכון שכרוך במתן הלוואה לאותו אדם. הביקורת נעשתה קשוחה יותר ובנקים רבים, למרות התחרות הענפה, מחליטים שלא לתת הלוואה לאותם לווים שמבקשים לרכוש נכס. בנוסף, לאחרונה, בעקבות פסיקת בתי המשפט, לא ניתן להשתמש בערבים ובלווים נוספים באופן נרחב כפי שנעשה בעבר" אומר קמינסקי.

ב-AMG מציינים, כי חשוב להדגיש כי הנתונים שנמצאים בבנקים מעידים על אחוזים גבוהים יותר של אישור הלוואות, כאשר פער זה נגרם בשל העובדה שחלק גדול מהלווים נדחים כבר בשלב הראשון של הגשת הבקשה, עוד טרם קליטת הבקשה במערכות המחשוב הבנקאיות, ולכן אינם נכללות בסטטיסטיקה של הבנקים.

קמינסקי מבקש להדגיש כי בקשות רבות נדחות על הסף ע"י פקידי הבנק בשל אי הבנת המצב הפיננסי של הלווה והביקורת הקשוחה אשר לעיתים משתקת את יכולת הפקידים למצוא פתרונות יצירתיים למצב הלווה. חשוב להציג בפני הבנק את המצב הפיננסי בשלמותו, באופן רהוט ומסודר בכדי שניתן יהיה לבחון את הלווה עם כל האינפורמציה לגבי מצבו בהווה והצפי לעתיד.

"לסיכום", מדגיש קמינסקי, "בימים אלו אין לבצע עסקה טרם קבלת אישור סופי ומוחלט של בנק למימון הרכישה. את האישור יש לקבל בכתב לאחר הצגת כל הפרמטרים החשובים לצורך אישור ההלוואה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה