כלכלנים בכירים עדיין מודאגים: "בקלות ניתן לראות נפילה חופשית"
המשבר הכלכלי בארצות הברית עורר תהודות בכל העולם, החל מהבורסות באסיה דרך הקונגרס האמריקני ועד לבנקים המרכזים באירופה, כולם מפחדים מהסרטן הפיננסי של ארצות הברית. ואם זה לא מספיק, אז הנה הודעה מדאיגה יותר – המצב יכול עוד להחריף.
כלכלנים רבים מאמינים כי המיתון כבר כאן; במקרה הטוב הוא נמצא ממש מעבר לפינה, וילווה את מנוע הצמיחה הגדול בעולם בתקופה הקרובה – 2 עד 3 רבעונים. בד בבד, אותם כלכלנים מספקים תסריט איימים, בו הוצאות הצרכנים מצטמצמים באופן קיצוני, הפעילות העסקית מתהדקת, שיעור האבטלה מטפס לרמות הגבוהות מאילו המתארות מיתון סטנדרטי ומשברי האשראי ושוק הדיור מוסיפים בעיות נוספות למשק.
"אני בקלות יכול לראות את הכלכלה האמריקנית נכנסת למצב של נפילהחופשית", ציין דין בייקר, כלכלן ראשי ב- Economic and Policy Research". "הסכנות כעת הן: ירידות נוספת במחירי שוק הדיור וצימצום נוסף בהוצאות הצרכים"..
כלכלנים מובילים נוספים חושפים את תסריטי האימה הכלכלים, אליהם יכול המשבר האמריקני להתדרדר. הכלכלן הראשי ב- Standard & Poor's, דיוויד וויס, מציג תסריט המתאר את חוסר התעניינותם של המשקיעים הזרים באגרות החוב הממשלתיות. כתוצאה מכך, תשואות האג"ח עולות ומשוכות את הריבית על המשכנתאות מעלה. ובתוך כך, שוק הדיור החבוט ממשיך להפגע. מלבד הבעת דאגות נוספות בדבר מחירי האנרגיה הגואים, וויס הציג את הנתון המדאיג ביותר בתסריטו, שיעור אבטלה של 7.5% כבר בתחילת שנת 2009.
אדוורד מק'לווי, כלכלן בכיר בגולדמן זאקס, מצטרף לתסריטו של וויס ומוסיף כי התמ"ג האמריקני יכול לצנוח ב-2% עוד השנה. הפחד המרכזי של מק'לווי טמון בירידה נוספת של מחירי הבתים בארצות הברית. למעשה, כלכלני גולדמן זאקס ומריל לינץ צופים ירידה נוספת של 15% בערכי הבתים, זאת בנוסף לירידות הקודמות.
בנוסף, פול קזריאל, כלכלן ראשי ב- Northern Trust, ציין הכלכלה תמשיך להדרדר מטה יותר ממה שמצופה כעת. התחזית הקודרת של קזריאל מבוססת על אמונתו כי המחיקות אשר הציגו ענקיות הפיננסים בארצות הברית הם רק ההתחלה.
קזריאל הסביר כי אם הבנקים ידווחו על מחיקות נוספות בגין הלוואות הסאבפריים, הם יקשו על סקטור העסקי במתן אשראי ובכך ההידוק רק יחריף, כך שקיצוצי ריבית נוספים יהיו כבר חסרי טעם.