ניתוח טכני במעו"ף: נמשכים הסימנים החיוביים

מדד המעו"ף עובר לדשדש כאשר עקבות הקונים ניכרים היטב
אייל גורביץ |

הגם שהשבועות האחרונים לא היו קלים ולוו בכותרות אדומות והבטחות למשבר ולקריסה קולוסאלית, הרי שהמסר המרכזי בסקירות שלי היה שהירידות מייצגות לא יותר מאשר תיקון טכני, דוגמת אלו שחווה מדד המעו"ף מאז פברואר 2003. מבט על גרף עמודות ארוך טווח יוכל, אפילו אינטואיטיבית, ללמד שגל ירידות זה אינו חריג בנוף התיקונים הטכניים שחווה השוק. הנחת העבודה הייתה שמדד המעו"ף מתקן את גל העליות שהחל ברמת 939 הנקודות והסתיים ברמת 1168 הנקודות. טווח התיקון אמור היה להיות בין 1079-1025 הנקודות.

בתקופה האחרונה ראינו את מדד המעו"ף נסוג לטווחי התיקון ונבלם בשפל של 1037 הנקודות. משם החלה התבססות והתגבשות שבסופו של דבר הובילה את השוק לדשדש ברמות שבין 1,037 הנקודות כרמת תמיכה לבין 1,098 הנקודות כרמת התנגדות.

גם בבורסות העולם המצב רחוק מלהיות קטסטרופה. ההערכות שלי אודות מדד דקס ומדד נאסד"ק עומדות במבחן המציאות ודומה שהמשוואה הטכנית הולכת ומתאזנת.

האינדיקטורים

מבט על גרף יומי מלמד, מעבר לאינדיקטורים החשובים הנגזרים מפרקי הזמן הארוכים יותר, שהמומנטום השלילי שאפיין את מגמת הירידה הולך ודועך אפשר לראות זאת על ידי שני מרכיבים בסיסיים האחד נגזר המגרף והשני ממדדי מומנטום שונים:

1. גל הירידות האחרון דרדר את מדד המעו"ף לרמת שפל של 1,037 הנקודות. בדרכו מטה הוא שבר רמת תמיכה ברמת 1,046 הנקודות. רמה זו, אמורה הייתה לשמש כעת כרמת התנגדות אך כפי שראינו היא נשברה שוב כלפי מעלה. למעשה, הדשדוש הוא וודאי כעת ואפשר לסמן את רמות התמיכה וההתנגדות האלו באופן ברור לגמרי.

2. אין בקריטריון אחד כדי להפוך את הקערה על פיה. דרושים עוד כמה. הקריטריון השני שמעיד על עוצמה, לפחות בטווח הקצר, הוא מדד עוצמה. כפי שאפשר לראות בתחתית הגרף, קיים ניגוד בין מהלך מדד המעו"ף לבין מהלך מדד העוצמה. ניגוד זה, שהחל לפני יותר משבוע, ובמרכזו מצוי מדד המעו"ף בירידה או דשדוש ואילו מדד העוצמה בעלייה נקרא בשפה המקצועית "סטייה חיובית". תופעה זו אופיינית לנקודות הסיום של מגמת ירידה והיא מעידה על דעיכה במומנטום השלילי.

3. פרמטר חדש שנכנס השבוע למשוואה הוא "רצועות בולינגר". כלי שאחד ממטרותיו למדוד את רמת התנודתיות בשוק וכפי שאפשר לראות על הגרף המצורף, המרחק בין הרצועות הולך וקטן. משמעות הדבר שהתנודתיות הולכת וקטנה והשוק נכנס לפאזה של התייצבות.

שלושת פרמטרים אלו מעלים את הסבירות ולפיה, לפחות לתקופה הקרובה, אפשר לסמן את רמת 1,037 הנקודות כתחתית אחרונה והסיכוי ולפיה תישבר כלפי מטה – קטן. מדד המעו"ף מדשדש בין 1,037 – 1,097 הנקודות.

למה לשים לב

בשלב הנוכחי בלתי אפשרי לסתום את הגולל על מגמת הירידה ולהכריז כי היא מאחורינו. זה עדיין מוקדם מדי. לכל היותר אפשר לומר שהמשוואה הטכנית מתאזנת. לכן, מספר אינדיקטורים בסיסיים יוכלו לסייע בהערכת כיוונו של השוק :

1. מחזורי המסחר הם אינדיקטור חשוב פחות כעת. אפשר להגדיר את מדד המעו"ף כמדשדש בין רמת 1,037 הנקודות כרמת תמיכה אותה הוא לא אמור לשבור כלפי מטה, לבין רמת 1,097 הנקודות כרמת התנגדות. כל תנודה בטווח האמור לגיטימית ותתקיים במסגרת תהליך הדשדוש. בתקופת דשדוש, המחזורים מאבדים מחשיבותם כאינדיקטור מוביל ולכן, מבחינתי הם יכולים להישאר נמוכים.

2. חשוב לשים לב שמדד המעו"ף נותר בתקופה הקרובה בטווח הדשדוש אותו הגדרתי. דשדוש מייצג איזון בין כוחות הביקוש לכוחות ההיצע. מחד קליטה מוחלטת של הסחורה ברמת השפל ומאידך, עודף היצע משמעותי ברמות השיא.

סיכום

עדיין קשה לסתום את הגולל לחלוטין על מגמת הירידה. עם זאת על פי הנתונים הקיימים המצב אינו רע כלל ועיקר. מדד המעו"ף עובדתית כבר אינו במגמת ירידה אלא בדשדוש כאשר יחד עם בורסות אחרות הוא נבלם בדיוק במקום שבו ציפינו לו. מניות רבות הגיעו לרמת תמיכה משמעותית ומכאן נותר להמשיך ולבחון את מהלך העניינים כדי לוודא שהמשוואה הטכנית שהתאזנה בימים האחרונים, עוברת לצד החיובי.

* הכותב משמש כמנהל המקצועי של "המרכז להשכלה פיננסית" מקבוצת מטריקס ומלמד ניתוח טכני

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

* הערה : כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה