הנגיד העלה את הריבית ב-0.25%: תעמוד על 3.75%
החלטת הריבית המוניטרית לחודש אוגוסט פורסמה היום, כאשר הנגיד סטנלי פישר החליט להעלות את הריבית ב-0.25%. ההערכות של בתי ההשקעות, וגורמים בכירים בשוק ההון היו שלמרות שמדד יוני היה גבוה מאוד ועלה ב-0.7%, טרם הצטברו לחצים אינפלציונים אמיתיים. מכאן, שאין צורך אמיתי כרגע בהעלאה של הריבית אלא יש להמתין למדד הבא לפחות כדי לבחון את כיוון האינפלציה.
במודלים האקונמטרים של בנק ישראל הריבית מהווה כגורם משפיע בפיגור, כלומר שינוי בריבית היום יבוא לידי ביטוי רק בתקופה הבאה. אולם, נראה שבבנק ישראל צופים את המשך עליית המחירים לכן החליטו בבנק להעלות את הריבית.
נתוני האינפלציה
מדד המחירים לצרכן עלה בחודש יוני ב-0.7%, גבוה מהערכות החזאים שהיו בממוצע 0.4%. ב-12 החודשים האחרונים ירד המדד ב-0.7% – שיעור זה עדיין נמוך משמעותית מהגבול התחתון של יעד האינפלציה אולם, מתחילת השנה עלו המחירים ב1.0%, (בקצב שנתי של 2%) – מרכז יעד האינפלציה. לפי המודלים האקונומטריים של בנק ישראל, ב-12 החודשים האחרונים עלו המחירים המקומיים בשיעור הגבוה מהגבול העליון של יעד המחירים. התמסורת המהירה בין השינוי בשער החליפין לאינפלציה בישראל והתנודתיות בשער החליפין, שגברה לאחרונה, מובילים למדדים חודשיים תנודתיים. ההחלטה הגיעה גם עקב ההתפתחויות האחרונות בשווקי הסחורות העולמיים, בניהם עליית מחירי הנפט לרמת מחירים של 76 דולר לחבית, וכן עליית הביקוש למתכות בניהן זהב. עליות מחירים אלו, עשויות לבוא לידי ביטוי בעליית מחירי הייבוא, ואלו עשויים להוות גורמים אינפלציונים, במיוחד לאור הצמיחה המואצת שחווה המשק וכתוצאה ממנה הגידול הניכר בייבוא הסחורות והשירותים.
תחזיות
אחרי פרסום מדד יוני, עדכנו החזאים המקומיים את תחזיותיהם כלפי מעלה והם צופים בממוצע כי האינפלציה תגיע ל-2.7% בשנת 2007 וב-12 החודשים הקרובים. במקביל, הם צופים בממוצע כי ריבית בנק ישראל תועלה עוד השנה, ובעוד שנה תעמוד על 4.2%. האינפלציה הצפויה משוק ההון, המתקבלת כהפרש בין התשואה לפדיון של אג"ח לא צמודות לתשואה לפדיון של אג"ח צמודות ל-12 חודשים עומדת על 1.9% – במרכז תחום היעד. במקביל צופים בשוק ההון כי הריבית תועלה ב-12 החודשים הקרובים ב-0.4 נקודות אחוז. גם המודלים האקונומטריים של בנק ישראל צופים עמידה ביעד האינפלציה בשנים 2007-2008, תוך העלאת ריבית עד סוף השנה.