אז איך באמת לעשות כסף מנפט? כתבה שניה בסדרה
מחיר הנפט תנודתי מאוד, כפי שהסברתי בשבוע שעבר. הוא מושפע מאירועים בינלאומיים, מעלייה או מירידה בצריכה, ולאחרונה גם ממכירות ומקניות ספקולטיביות של קרנות גידור. התנודתיות הגבוהה במחיר הנפט מאפשרת לייצר רווחים גבוהים בהשקעות למצליחים לחזות את מחיר הנפט ולהפסדים גדולים לטועים בחיזוי. לאלו המעריכים שמחיר הנפט הגיע לשפל זמני, וצפוי לעלות ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בנפט. אולם במאמר הזה לא אסקור אפשרויות כמו קניית חוזים עתידיים, אופציות על מחיר הנפט ועסקות forwards; אלו השקעות הכרוכות בסיכון גדול ומתאימות למומחים בלבד.
תעודות סל
תעודת סל היא אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעליית מחיר הנפט. קיימים סוגים רבים של תעודות סל בתחום הנפט, והחשובות ביותר הן: מניית הנפט הנסחרת האמריקנית (סימול: USO) היא תעודת סל העוקבת אחר מחיר חבית נפט. USO נסחרת כמניה לכל דבר בבורסת AMEX שבארצות הברית. הסחירות בה גבוהה ממיליון מניות ביום, והערך הכספי של המסחר בה, הוא של יותר מ-50 מיליון דולר ליום. החברה המנהלת את תעודת הסל, Victoria Bay Asset, משקיעה בחוזים עתידיים על נפט טקסני מתוק וגובה דמי ניהול של כ-0.4% לשנה. ההפרש בין מחיר הקנייה של המניה למחיר המכירה נמוך ביותר – בדרך כלל סנט אחד – ואפשר לרכוש את המנייה גם בסכום קטן יחסית. בהתאם לסוג החשבון של כל לקוח, העמלה זהה לעמלה על מניה רגילה. מחיר המניה ב-6 בספטמבר היה 54.35 דולר – ב-27.1% פחות ממחיר השיא ב-14 ביולי השנה. רק לשם השוואה: החוזים על מחיר חבית נפט ירדו באותה תקופה ב-26.4%.
מניית שירותי הנפט (סימול: OIH) היא תעודת סל הנסחרת גם היא בבורסת ה-AMEX. החברה המנהלת אותה, מריל לינץ', משקיעה במניות של חברות הנותנות שירותים לתעשיית הנפט. ה-OIH סחירה מאוד: מדובר בתנועה של יותר מ-11 מיליון מניות הנסחרות בממוצע ביום במחזור יומי של כ-1.4 מיליארד דולר. מחיר המניה ב-6 בספטמבר היה 125 דולר – ב-26.4% פחות ממחיר השיא שלה ב-11 במאי השנה.
ואצלנו - תעודות סל ישראליות: "קסם נפט" ו"תכלת נפט" הן תעודות סל ישראליות העוקבות אחר מחיר הנפט, אך נפח המסחר בהן נמוך משמעותית מנפח המסחר ב-USO.
קרנות נאמנות
דרך נוספת להשקיע בנפט היא באמצעות קרנות נאמנות ישראליות, המשקיעות במניות של חברות אנרגיה בחו"ל - אשר עיקרן חברות נפט. הקרנות הגדולות ביותר הן: "אילנות אנרגיה ותחליפים", המנהלת נכסים בערך של 64.2 מיליון שקל, ו"פקן פלוס אנרגיה", המנהלת נכסים בערך של 62.6 מיליון שקל.
חברות נפט
משקיע המחפש ערך מוסף יכול להשקיע ישירות במניות של חברות הנפט; והאפשרויות מרובות: המשקיע יכול לבחור במניות של חברות המפיקות נפט, חברות המספקות שירותים וציוד לחברות ההפקה, חברות העוסקות בחיפושי נפט, חברות המפיקות נפט מחולות הנפט בקנדה, חברות המשלמות דיבידנד גבוה וכדומה. יש לזכור שבמקרה הזה אין מהמרים רק על מחיר הנפט אלא גם על הביצועים הספציפיים של החברה שבמניה שלה משקיעים. כעת אסקור כמה חברות בעלות פוטנציאל להשקעה:
חברת Exxon Mobil מטקסס היא בעלת שווי השוק הגדול ביותר בארצות הברית – 396 מיליארד דולר. החברה נסחרת בבורסת ניו יורק (סימול: XOM). הענקית האמריקנית הזו, Exxon Mobil עוסקת בהפקה, בהובלה ובמכירה של נפט וגז. החברה רווחית מאוד ונסחרת במכפיל רווח של 10.4, תשואת הדיבידנד שהחברה משלמת לבעלי מניותיה היא כ-2%. מחיר המניה היה 67.52 דולר ב-6 בספטמבר – נמוך רק ב-5.2% מהשיא של כל הזמנים: 71.22 דולר ב-25 באוגוסט השנה.
חברת BP, שמרכזה בלונדון, היא חברת הנפט השנייה בגודלה בעולם. החברה נסחרת בבורסת ניו יורק (סימול: BP). החברה רווחית מאוד ונסחרת במכפיל רווח של 10.5. תשואת הדיבידנד שלה היא 3.6%. מחיר המניה היה 64.69 דולר ב-6 בספטמבר – נמוך ב- 15.8% מהשיא של כל הזמנים: 76.85 דולר ב-24 באפריל השנה.
חברת Halliburton, שמרכזה ביוסטון טקסס, היא חברת שירותי הנפט השנייה בגודלה אחרי (Schlumberger(SLB: שווי השוק שלה הוא 27.7 מיליארד דולר. Halliburton מספקת ציוד, תחזוקה ותכנון לתעשיית הנפט. החברה נסחרת בבורסת ניו יורק וסימולה .HAL מכפיל הרווח שלה הוא 10.6, ותשואת הדיבידנד – 1.1%. מחיר המניה היה 27.68 דולר ב-6 בספטמבר – נמוך ב- 34.1% מהשיא של כל הזמנים: 41.99 דולר ב-20 באפריל השנה. באופן כללי, מניות של חברות שירותי הנפט, שהן נגזרת לחברות הנפט, תנודתיות יותר והרווח וגם ההפסד שבהשקעה בהן גדולים יותר.
חברת Baker Hughes מיוסטון טקסס גם היא חברת שירותי נפט, ושווי השוק שלה 22.8 מיליארד דולר. החברה נסחרת בבורסת ניו יורק וסימולה .BHI מכפיל הרווח שלה הוא10.7 , ותשואת הדיבידנד – 0.8%. מחיר המניה היה 69.23 דולר ב-6 בספטמבר – נמוך ב- 22.5% מהשיא: 89.30 דולר ב-5 ביוני השנה.
חברת Suncor Energy מקנדה מפיקה נפט קל מחולות הנפט שבמחוז אלברטה. החברה מפיקה גם גז ומפעילה בתי זיקוק. היא נסחרת בבורסת ניו יורק וסימולה .SU מכפיל הרווח שלה הוא 11.7, ותשואת הדיבידנד – 0.4%. מחיר המניה היה 68.18 דולר ב-6 בספטמבר – נמוך ב- 24.1% מהשיא של כל הזמנים: 89.88 דולר ב-19 באפריל השנה.
חברת Calumet Specialty Products מאינדיאנפוליס מפיקה מוצרי נפט שונים מנפט גולמי. החברה החלה להיסחר בבורסת NASDAQ בינואר השנה וסימולה CLMT. ב-28 בספטמבר הודיעה החברה על העלאת הדיבידנד שהיא משלמת לבעלי מניותיה ל-0.55 דולר לרבעון, כך שהתשואה השנתית המתקבלת היא 7.20%. מכפיל הרווח שצופים לחברה ב-12 החודשים הקרובים הוא בסביבות 10. מחיר המניה היה 30.7 דולר ב-6 בספטמבר – נמוך ב- 16.9% ממחיר השיא: 36.94 דולר ב-12 ביוני השנה. יש לציין שלמרות תשואת הדיבידנד יוצאת הדופן, הסיכון הכרוך בהשקעה במניה הזו הוא גבוה יותר, כיוון שזו חברה צעירה בעלת שווי שוק נמוך יחסית, 893 מיליון דולר, ואין לה עדיין הוכחות לצמיחה ברווחים בעבר.
לסיכום: בעיניי, הדרך הטובה והפשוטה ביותר להרוויח מעלייה במחיר הנפט בטווח הקרוב היא השקעה במניית הנפט USO. ההשקעה באחת מהמניות המוזכרות לעיל תניב אולי ערך מוסף, אבל תגדיל את רמת הסיכון. השקעה בקרן נאמנות ישראלית המשקיעה במניות של חברות אנרגיה בחו"ל גם היא דרך טובה להרוויח מעלייה במחיר הנפט.
*הכותב: אריה גורן הוא אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל, של כלל פיננסים בטוחה.