תל אביב לא עצרה באדום: שבוע המימושים הסתיים בעליות
הבורסה לניירות ערך בתל אביב חתמה עוד שבוע מסחר בעליות שערים. לאחר שפתחה את השבוע בעליות, התהפכה המגמה ברחוב אחד העם והמדדים החלו לרשום ירידות שלושה ימים ברציפות. במהלך השבוע לא נרשמו אירועים חריגים בנוף והמסחר נווט על ידי מימושים ערים שביצעו המשקיעים. כאמור, המדדים המובילים חתמו שבוע נוסף של עליות, אך יש לציין כי יש לזקוף למעלה מ-90% מהעליות במדדים תל אביב 25 ו-100 לזכות מדד הבנקים שממשיך לדהור קדימה.
בסיכום שבועי עלה מדד ת"א 25 בשעור של 0.48% והתמקם ברמת 729.64 הנקודות, מדד ת"א 100 הוסיף 0.6% לרמת 724.99 נקודות, מדד התל טק 15 חתם ללא שינוי לרמת 393.41 נקודות, ומדד הבנקים עלה ב-2.33%. מדד תל אביב 75 ירד ב-0.06%.
בנקים
כאמור עליות השערים במניות הבנקים אחראיות לחלק הארי מהעליות שנרשמו במדד המעו"ף. בתחילת השבוע פרסם המפקח על הבנקים - יואב להמן, סקירה על המערכת הבנקאית בישראל. מסקירתו עלה כי מערכת הבנקאות הישראלית יציבה מתמיד, כשהוא מציין כי שני הבנקים הגדולים אף דומיננטים יותר מבעבר. לדבריו האיום התחרותי על מערכת הבנקאות בישראל מצד מתווכים פיננסים לא בנקאיים אמנם גבר במהלך שנת 2004, אולם בהשוואה למערכות בנקאות זרות רבות איום זה עדיין נמוך מאוד.
בנוסף לדברים מחזקים אלו, זכתה המערכת הבנקאית להעלאת מחירי היעד לחמשת הבנקים הגדולים, מכיוונו של בית ההשקעות כלל פיננסים בטוחה. ברקע להעלאת מחיר היעד עבור מניות אלו, הסביר האנליסט יובל בן זאב, כי ירידת התשואות באגרות החוב, הופכת את שוק המניות לאטרקטיבי יותר.
מדד
ביום ה' הבא תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט החולף. כלכלני בנק הפועלים מעריכים כי מדד המחירים צפוי לעלות בשיעור של 0.2%. לדבריהם, המדד יושפע מירידה עונתית בסעיף ההלבשה, ההנעלה, התחבורה והתקשורת. זה האחרון יֶרֶד עקב ירידה בהוצאות על נסיעה לחו"ל שתקוזז בחלקה בעלייה המתונה (0.5%) במחירי הדלק. מנגד, תשפיע העלייה החדה במחירי הפירות והירקות והעלייה במחירי הדיור עקב פיחות השקל ביחס לדולר (1.4%) בתקופת המדידה.
דולר
נמשכת הנדנדה בשערו של המטבע האמריקני למול עמיתו הישראלי. מאז תחילת חודש אוגוסט החולף, נע הדולר בטווח של 4.55 - 4.47 שקל, כשברקע מספר גורמים מושכים אותו מכל עבר אך עדיין שומרים אותו בטווח צר זה. את השבוע פתח הדולר בירידה, בהמשך ישיר למגמה השלילית שאפיינה אותו בשבוע הקודם, אז נחלש למול העיקריים בעולם על רקע נזקי סופת הקטרינה, שגררה לעליה חדה במחירי הנפט ולחששות לפגיעה בכלכלה האמריקנית.
לאחר הסופה במפרץ מקסיקו הועלו הערכות בעולם לפיהן, מדיניות הריבית של הפדרל ריזרב האמריקני בחודשים האחרונים עשויה להיפסק לפחות באופן זמני. כלכלנים רבים העריכו כי על מנת למנוע פגיעה בכלכלה הגדולה בעולם יותיר אלן גרינספאן בפגישת הפד ב-20 לספטמבר את הריבית הבסיסית על רמת 3.5%. הערכות אלו הביאו להחלשות הדולר למול העיקריים בעולם ולמול השקל הישראלי. אך בתחילת השבוע התמתנו הההערכות אלו וכעת נשמעים פחות ופחות קולות הסבורים כי העלאת הריבית תיפסק, הערכות שחיזקו את המטבע האמריקני.
השוק הסולידי
חודש ספטמבר נפתח במגמה חיובית במרבית האפיקים, כאשר האפיק השקלי ממשיך להפגין עוצמה ולהנות מאמון המשקיעים, ומגמת הירידה בתשואות נמשכת, כאשר התשואה בשחר בשחר הארוך ירדה השבוע לרמתה הנמוכה ביותר שזו הגיעה לרמה של 5.94% במקביל למגמה בירידת התשואות באג"ח האמריקאי. בסיכום שבוע המסחר עלו אגרות החוב מסוג שחר ב-0.4% כאשר השחרים הארוכים (מעל 5 שנים) עלו בשיעור ממוצע של 0.6%. גם בקרב אגרות החוב צמודות מדד נרשמו עליות שערים בשיעור של 0.12%.
מאת: דרור איטח.