הריבית תרד? הדולר היציג נפל ל-3.495 שקל; "הלחץ על פלוג גובר"

השער היציג של המטבע האמריקני נפל עוד 0.23%, אבל בנק ישראל לא התערב. אייל גורביץ' בניתוח מיוחד: "מרבית הפרמטרים מצביעים לכיוון זהה - מטה"
יעל גרונטמן | (7)
נושאים בכתבה שער הדולר

מומנטום שלילי חזק: שערו של הדולר נפל גם היום (ג') וחצה את רף 3.5 השקלים, ושערו היציג נפל לרמתו הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2011. הירידה בשערו של הדולר מושפעת מחולשתו בעולם, כאשר שערו של האירו נסחר בשיא של 1.375 דולר.

עם קביעת השערים היציגים על ידי בנק ישראל נחלש שערו של הדולר ב-0.23% ונקבע ברמה של 3.495 שקלים, לאחר שאתמול הוא ירד ב-0.4% ושערו היציג נקבע ב-3.503 שקלים. האירו היציג רשם ירידה זניחה של כ-0.03% ונקבע ברמה של 4.805 שקלים.

בשוק המקומי ציפו גם היום לראות את בנק ישראל פועל בשוק המט"ח במטרה להגן על היצואנים, אולם ככל הנראה זה לא קרה. אתמול אחה"צ ככל הנראה התערב בנק ישראל במידה מינורית במסחר בשוק המט"ח ורכש דולרים בהיקף של פחות מ-100 מיליון דולר, אולם בשוק לא התרגשו מהצעד הזה והמומנטום השלילי נמשך.

כל זאת כאשר ברקע ממתינים הסוחרים ברחבי העולם לראות אם הפדרל ריזרב יחל בקרוב בצמצום תוכנית רכישות האג"ח שמלווה את השוק כבר מעל ל-5 שנים, על רקע נתוני התעסוקה והצמיחה הטובים מהמצופה שפורסמו בשבוע שעבר בארה"ב.

אייל גורביץ, המנתח הטכני של Bizportal, סוקר את צמד המט"ח המקומי, דולר / שקל בעקבות הירידות האחרונות במטבע המקומי וטוען "זה לא הסוף".לסקירה של גורביץ

"צריך להוריד את הריבית"

רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא התייחס לירידת הדולר וקרא לבנק ישראל להמשיך להפחית את הריבית ולהביאה לרמה זהה לזו השוררת באיחוד האירופי ובארה"ב במטרה להפוך את כיוון זרימת המט"ח. "המשך שחיקת שער החליפין היא מכה אנושה ליצוא הישראלי. "המשק הישראלי נתון לאיום כבד של קריסת מפעלים וחברות ועלייה בשיעורי האבטלה".

בנוסף קורא גבאי לממשלה להפעיל כלים נוספים למניעת המשך תיסוף שער השקל הכוללים: ביטול פטור על הכנסות ריבית מאג"ח לטווח בינוני וארוך הניתן למשקיעים זרים וגידור החוב הלאומי במט"ח, המוערך בכ-30 מיליארד דולר, באמצעות עסקאות עתידיות. וקורא לממשלה לתקצב כבר בשנה הקרובה מקצה נוסף של הקרן לעידוד השיווק בכ-250 מיליון שקל על מנת לעודד יצואנים קטנים ובינוניים להגדיל השקעותיהם במאמצי השיווק והחדירה לשווקים הבינלאומיים".

קיראו עוד ב"מט"ח"

"בעיה ענקית"

אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים תמיר פישמן : "התחזקות השקל היא בעיה ענקית , אשר עומדת אל מול אוזלת יד של בנק ישראל והאוצר . התחזקות זו גורמת נזק ענק ליצוא הישראלי שהוא הלב של הכלכלה הישראלית ".

"על שר האוצר ונגידת בנק ישראל לנקוט בצעדים חריפים ומידיים על מנת להציל את הכלכלה. העדר טיפול עלול לגרור פיטורין של עובדים בחברות יצוא, גידול ביבוא, הקטנת כושר התחרות של החברות היצואניות, ובסופו של דבר פגיעה חמורה בצמיחת המשק ובגביית המיסים. יש שורה של צעדים שניתן ליישם וחבל שלא נעשה כלום עד כה".

"מומנטום שלילי חזק"

FXCM ישראל כותבים הבוקר - "השבירה מתחת לרף של 3.50, ומתחת לגבול התחתון של הטווח מאז אוקטובר, למעשה שמטה את הקרקע מתחת לצמד ויצרה מומנטום שלילי חזק".

כלכלני החברה מוסיפים כי על רקע נתוני המאקרו החזקים מהצפי בארה"ב "אהבת הסיכון חזרה בגדול לשוק המט"ח והסוחרים מעדיפים את המטבעות בעלי התשואה הגבוהה יותר, מה שמציב את הדולר בעמדת נחיתות כמעט למול כל מטבע, וגם למול השקל".

"בנק ישראל לא יוכל לעמוד מנגד לנוכח צניחת שער החליפין לרמות הפוגעות בייצוא. השאלה כעת היא האם בנק ישראל יבחר להתערב לפני הירידה מתחת ל-3.473 או מתחת לכך".

"בשבועות הקרובים נתבשר על פיטורים"

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות כותב היום: "לצערנו בשבועות הקרובים נתבשר על פיטורים בתעשייה וסגירת קווי ייצור של יצואנים".

"להערכתנו, המשק מאבד זמן יקר ובמקום לבצע הפחתת ריבית חדה והצגת משנה סדורה להתמודדות התעשייה המקומית עם הייסוף בשער השקל כגון באמצעות העמדת מענקים להשקעות הון להשאת הפריון במשק, מיסוי השקעות הזרים באג"ח ממשלתי לטווח ארוך, כמו גם רכישות מט"ח מצד בנק ישראל והאוצר, כל אלו הם דוגמאות לצעדים אותם ראוי לנקוט כל זמן שלא כל הסוסים ברחו מן הארווה וישנם עוד מפעלים שניתן יהיה לשמר אותם בישראל".

"המגמה תימשך עד סוף השנה ומעבר"

ב- ATRADE מתייחסים גם כן להתרסקות הדולר וכותבים "הדולר האמריקני ממשיך לאבד גובה מול מרבית המטבעות הנסחרים מולו. אנו מעריכים כי מגמה זו תימשך עד סוף השנה והיא עשויה להימשך גם אל תוך השנה החדשה אם הפד' לא יודיע על צמצום היקף הרכישות במסגרת פגישת הריבית הבאה אשר תתקיים ב-18 בדצמבר".

"הלחץ על בנק ישראל גובר. צמד הדולר שקל שבר אמש את אזור התחתית האחרונה הניצבת ב-3.5 שקלים לדולר וכעת נראה כי הצמד ינסה לבסס את מעמדו מתחת לרמה זו בדרך ליעד הבא שלנו : 3.45".

"יתכן כי בנק ישראל ינקוט צעדים בכדי למנוע את המשך הנפילה של הדולר הפוגעת בכלכלה המקומית. אנו מעריכים כי התערבות רגילה לא תצליח לבלום את התחזקותו של השקל וכי בנק ישראל יחד עם האוצר יאלצו למצוא פתרון יעיל שיבטיח יציבות בשוק ויגרום לספקולנטים לברוח".

מיכה אבני, מנכ"ל פנינסולה , ספקית האשראי לעסקים קטנים ובינוניים אמר כי "ישנה עליה בימים האחרונים בבקשות אשראי של יבואנים ותעשיינים קטנים ובינוניים שאוגרים מלאים במחירים אטרקטיביים. זהו מהלך מתבקש ונכון ליבואנים שמנצלים את חולשת הדולר ביחס לשקל".

אבני הוסיף: "היצואנים הקטנים והבינוניים בבעיה גדולה. מדובר בחברות ועסקים שמנהלים עסקאות בהיקפים נמוכים ביחס לחברות הגדולות ולכן יש להם בעיה לגדר את עצמם בתנאים טובים ואטרקטיביים. בנק ישראל צריך להתערב באופן מסיבי במסחר במט"ח ולמנוע את המשך התחזקות השקל על מנת לסייע ליצואנים".

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    ארנון 10/12/2013 17:40
    הגב לתגובה זו
    הייצוא בסכנה מיוחדת , לחץ בתעשייה בסיום הרבעון מה קורה, מהיכן נשלם את ההרס הזה לעובדים שפוטרו המאבק שלהם יהיה צודק וטוב שהם יוצאים לרחובות.
  • 4.
    מסתבר שביבי צדק,פלוג מכה קשות בייצוא,כדאי לפטר אותה. (ל"ת)
    אנונימי 10/12/2013 16:08
    הגב לתגובה זו
  • יופיטר שוקי הון 10/12/2013 17:24
    הגב לתגובה זו
    היא הייתה בכנס כלכליס
  • 3.
    כלכלן 10/12/2013 12:38
    הגב לתגובה זו
    השקל הבנק צריך להתחיל לקנות אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך כמו בכל העולם ואז להדפיס הרבה שקלים מנגד מי שיש לו כסף פנוי הדולר הוא הזדמנות העשור לקניה בשער נמוך כזה ארה"ב תודיע על סיום תוכנית QE בקרוב ועל העלת ריבית מה שיטיס את הדולר למעלה ובלי קשר דולר הוא מטבע שקונה בכל מקום
  • QE יעלה ל 200 מיליארד בחודש (ל"ת)
    יופיטר שוקי הון 10/12/2013 17:26
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    מנחם 10/12/2013 11:28
    הגב לתגובה זו
    הלחץ של התעשיה מוצדק וכאן מצליח להביא לצד יציב יותר.
  • 1.
    לחץ על פלוג 10/12/2013 10:01
    הגב לתגובה זו
    בקשר שוטף איתו .