
הצפי לשנת 2023 במשק האנרגיה הישראלי?
שוק האנרגיה בישראל מתמודד בשנים האחרונות עם טלטלות עזות שמושפעות מעליית מחירי הנפט והגז, מחסור בחומרי גלם וההבנה שההסתמכות על דלקי מאובנים בעייתית מפני שאלה מקורות מתכלים שהשימוש בהם גם פוגע בסביבה. לישראל, כמדינה קטנה וצפופה, יש מחסור בשטחים עליהם ניתן להקים פרויקטים סולאריים גדולים ולכן, יש למצוא פתרונות יצירתיים לצד השקעה בתשתיות הקיימות במדינה.
בשנה הקרובה וביתר שאת בשנה שאחריה נראה צמיחה במספר הפרויקטים של אנרגיה מתחדשת שיוקמו, שיפור ביעילותם וכניסה של טכנולוגיות חדשניות. שנת 2023 תהיה משמעותית מאוד עבור דוראל, מפני שבמהלכה צפויים להתחבר לרשת החשמל כמעט גיגה-ואט של פרויקטים בעשרות אתרים שונים בארץ ובחו"ל. עיקר פעילותה של החברה היא מתקנים סולאריים קרקעיים ואגירת אנרגיה, עם סנונית ראשונה בדמות מתקן סולארי עם אגירה שנחנך בקיבוץ חולית שבנגב – ראשון מסוגו בישראל. דוראל משקיעה גם בטכנולוגיות לשיפור יכולות האגירה ופתרונות מיחזור לסוללות, בעזרת זרוע החדשנות וההשקעות שלה, דוראל אנרג'י טק וונצ'רס שמשקיעה בחברות וסטארטאפים סינרגטיים לתחומי הפעילות של החברה.
הקמת המתקן של דוראל בחולית היא תקדים בישראל, מפני שעד היום היו מעט מאוד מתקנים לאגירת אנרגיה ירוקה. מרבית הפקת האנרגיה הסולארית נעשית באזורים כפריים שבהם יש שטחים נרחבים להקמת מתקנים מתאימים, אלא שרשת החשמל הארצית עמוסה מאוד ויצרני החשמל מתמודדים עם קשיים בשינוע שלו למרכז הארץ – שם מתבצעת עיקר צריכת החשמל. אגירה של אנרגיה המופקת בשעות היום בעזרת סוללות ייעודיות והזרמה שלה לרשת החשמל הארצית בשעות שיא הצריכה יכולה לסייע בהתמודדות עם העומס על רשת החשמל.
ביקוש עצום לחשמל ירוק תהליכים אלה קשורים בקשר הדוק עם הרפורמה החדשה במשק האנרגיה. בחודש ינואר נכנסה לתוקף החלטה דרמטית של רשות החשמל לאסדרת שוק החשמל – אסדרת מודל השוק. עד היום חברות אנרגיה מתחדשת היו יכולות למכור את החשמל רק בהתאם לאסדרות ומכסות שנקבעו על ידי חברת החשמל. הצרכנים הביתיים והתעשייתיים קנו רק מחברת החשמל, למעט חריגים מעטים שזכו לקנות מיצרנים פרטיים (יח"פ).
האסדרה עושה שינוי בשני מקטעים, בצד הצרכן ובצד היצרן. אסדרת השוק יוצרת שוק אנרגיה משוכלל ותחרותי, שבמסגרתו הצרכנים יכולים לבחור אם ספק החשמל שלהם הוא חברת החשמל או אחד היצרנים הפרטיים. נוסף על כך, מינואר 2024 יוכלו חברות יזמיות כמו דוראל לשייך את מתקני הייצור לשוק החופשי, וכך למכור חשמל לצרכני הקצה (ולא לחברת החשמל) במחירים תחרותיים. ולא פחות חשוב מכך, הצעד הזה יצר מוצר חדש שלא היה קיים עד היום – חשמל ירוק ללקוחות קצה. דוראל צפויה להקים במסגרת אסדרת השוק את צבר המתקנים הגדולים שמצויים היום בבנייה במתכונת זו, ובכך לשפר לאין שיעור את תשואות מתקני הסולאר והאגירה שלה.
בצד הצרכנות, בימים אלה יש ביקוש עצום לחשמל ירוק מצד חברות היי-טק, חברות ציבוריות וחברות בינלאומיות שיש להן שלוחה בישראל. רבות מהן מחויבות לצריכת אנרגיה ירוקה בשל רגולציה שחלה במדינות המקור שלהן, או מכוח מדיניות ה-ESG שהן מיישמות. ישנן גם חברות ישראלית שמייצאות למדינות האיחוד האירופי ומתחייבות להשתמש בחשמל ירוק כדי להימנע ממיסוי גבוה ומפגיעה במכירות בגלל תיוגן כיצרניות מזהמות, או כל חברה אחרת, אשר חשוב לה להשתמש בחשמל נקי לטובת הסביבה.
ההיצע של החשמל הירוק בישראל עומד כיום על כ-10 אחוזים בלבד מכלל ייצור החשמל בישראל (ומרביתו לא זמין לצרכנים אלא נמכר ישירות לחברת החשמל), אל מול ביקוש רב, כך שלא כולם יוכלו לקבל בשלב הראשון חשמל נקי. חשמל נקי הוא מוצר פרימיום בימינו. דוראל חולשת על 40 אחוזים מהיצע החשמל הירוק שיהיה זמין בשנים 2024-2025 והיא מתכוונת להיות שחקן משמעותי בסקטור הזה, ועם שיתופי הפעולה המתאימים תייצר חשמל גם למקטעים הביתיים.
- "נסגור עסקה של 350 מיליארד דולר" - טראמפ בונה על יצוא אנרגיה
- הבטחות מול מציאות: תעשיית הנפט בעידן טראמפ
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
חקלאות יצירתית הפתרון המוביל להתמודדות עם המחסור בשטחים פתוחים בישראל הוא שימוש משותף בקרקע לחקלאות ולהפקת אנרגיה ירוקה: הקמת פרויקט אגרו וולטאי, המוקם באופן כזה בו החקלאות והאנרגיה מתקיימים זה לצד זה בסינרגיה.
דוראל פיתחה פתרון ייחודי המאפשר שליטה על כמות ההצללה שיוצרים הפאנלים הסולארים ובאמצעותו מגיעים לתוצאות מיטביות הן לחקלאות והן לאנרגיה, זאת לצד פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לחקלאות, כגון מנגנונים של שליטה מרחוק על הצמח לטיוב הטיפול בו ומנגנונים להגנה מפני קרה או חמסין. החברה מקימה בימים אלה פרויקטים אגרו -וולטאיים ברחבי הארץ וחלקות ניסוייות בשילוב האקדמיה. השילוב בין החקלאות לסולאר יוצרים וודאות כלכלית גם לחקלאים אשר הינם שותפים מלאים בפרויקט ונהנים מהכנסות גם מהמערכת הסולארית וגם מהתוצר החקלאי.
השימוש במשאב הקרקע הרבה יותר יעיל, שכן הקמה של שדות סולאריים לא רק משרתת את שוק האנרגיה בישראל אלא גם מקדמת את הביטחון התזונתי של תושביה.
דלק העתיד כדי להשלים את המעבר העולמי לאנרגיה נקייה ולא מזהמת, יש צורך בשילוב מימן ירוק בתמהיל האנרגיה. מימן הוא יחידת האנרגיה היעילה ביותר, כלומר נדרש לעשות שימוש במעט מאוד חומר על מנת להפיק הרבה מאוד אנרגיה. זו הסיבה לכך שהיסוד הנפוץ הזה יהיה דלק העתיד, בעיקר בתחבורה כבדה – מטוסים, ספינות ומשאיות - המוגבלת ביכולתה לעשות שימוש באגירת אנרגיה ובסוללות ליתיום-יון שהן גדולות וכבדות מאוד.
אמנם מימן הוא היסוד הנפוץ ביותר בכדור הארץ אך הוא אינו מופיע כיסוד וצריך להפיק אותו ממולקולות שהוא מהווה חלק מהן, כדוגמת מים. עד היום נהוג היה להפיק את היסוד במספר דרכים, אך כולן מזהמות. בשנים האחרונות החלו להשתמש בשיטה נוספת ונקייה יותר - ייצור מימן באמצעות אנרגיה מתחדשת – "מימן ירוק".
דוראל מקימה בקיבוץ יטבתה פרויקט ראשון מסוגו שבו חשמל ירוק המופק ע"י פאנלים סולאריים משמש להפרדת מימן ממים בתהליך אלקטרוליזה. תוצרי התהליך הזה מספקים את צורכי האנרגיה בקיבוץ וסביבתו, ובעתיד אף יותר מכך. עלות הפקת המימן יורדת כל הזמן, ובתוך כמה שנים ייצורו לצורכי אנרגיה יהיה כלכלי יותר מכל אלטרנטיבה.
החדשנות פורצת דרך במסגרת המייזמים והפרויקטים אותם דוראל מובילה, ממצבים אותה בשנת 2023 כחברה המובילה בשוק האנרגיה המתחדשת בישראל עם מספר רב של פרויקטים להפקת חשמל בדרכים מסורתיות כמו סולאר ובדרכים יצירתיות כמו חקלאות סולארית ושילוב יכולת אגירה. בשנים הקרובות דוראל תחזק את המשק הישראלי ותצעיד אותו לעתיד של צריכת חשמל נקי, נגיש ובמחיר משתלם.
עו"ד יוני חנציס הוא מנהל מחלקת פיתוח עסקי וסחר חשמל בדוראל
- 11.א-ב 13/01/2023 10:01הגב לתגובה זוחברות האנרגיה הירוקה הן עתירות סיפורים והבטחות ובעצם רוכבות על הכסף הזול שגייסו מהציבור. המפתח שימוש נבון בחשמל. כיבוי אורות מוצרים בעלי דירוג אנרגטי גבוה מיזוג בטמפרטורות שפויות ובכלל מריכה נבונה ומתוזמנת . אבל כל זמן שבמהדורות הערב מקוננים על עושק הצרכנים והמחירים המוטרפים ומייד לאחר מכן יוצאים לפרסומות שדוחפות לנו אשראים ואשפה מכל סוג ואז חוזרים לאיכות הסביבה ...הכשלון וודטי
- 10.תוכן שיווקי של חשמל סולארי טוב שיעשה בקייץ - לא בגשם - (ל"ת)יותם 12/01/2023 11:01הגב לתגובה זו
- בוא. זו ישראל 02/02/2023 09:26הגב לתגובה זוכמה ימי גשם עם עננות כבדה יש בשנה? 10? 20? לא יותר. אז אתה מייצר כל השנה
- מי שמתקין - בהנחה, בחורף - מוכן ליצור בקיץ (ל"ת)איש חשמל 14/01/2023 13:18הגב לתגובה זו
- 9.תיקון טעות הגז מחירו יציב כי הוא שלנו !!!! (ל"ת)משה ראשל"צ 12/01/2023 10:27הגב לתגובה זו
- איש חשמל 14/01/2023 13:32הגב לתגובה זוהבטיח המתווה לבעלי מאגר לווייתן חסינות מפני כל שינוי מבנה הבעלות בו, או חיוב בתחרות פנימית, לתקופה של עד 15 שנה — תוך הפקעת סמכויות הממונה על ההגבלים העסקיים. ואם לא די באלה, התחייב נתניהו לפעול נגד הצעות חוק פרטיות שיוגשו בעתיד לכנסת בניסיון להפר הבטחה זו.
- 8.לכל הפחות לרשום "תוכן שיווקי" (ל"ת)יעקב 12/01/2023 09:28הגב לתגובה זו
- 7.אחד שיודע 12/01/2023 09:09הגב לתגובה זואת המימן מפיקים מחשמל תוך אובדן של כ70% מהאנרגיה, 70% שניתן היה להשתמש בהם לשלל שימושים אחרים. נוסיף על זה גם את עלויות הקירור והדחיסה (כפי שציין מגיב 1) וכן את עלויות השינוע (משאיות שצריכות לחצות את הארץ לאורכה ולרוחבה ע"מ להוביל את המימן לצרכנים - לעומת רשת החשמל שכבר קיימת ועובדת) וקיבלנו פיתרון שהוא לא ממש מעשי.
- 6.אחת החברות הכי מעניינות בשוק כרגע (ל"ת)חן 12/01/2023 08:55הגב לתגובה זו
- 5.ק 12/01/2023 08:55הגב לתגובה זוהפעילות של דוראל היא מהאיכותיות והבולטות במשק הישראלי כולו ובוודאי ובוודאי בתחום המתחדשות.
- 4.ליאור 12/01/2023 07:55הגב לתגובה זועלאק כתבה על משק האנרגיה בישראל
- 3.יניב 12/01/2023 07:52הגב לתגובה זוהגז והנפט ישארו כאן לפחות בעשור הבא . אנרגיה ירוקה זה חשוב אבל עדיין לא מתקדם ! לצור שדות של פנאלים סולאריים זה מכוער ואחרי 10/12 שנה צריך להחליף אותם !
- 2.המשקיע הירוק 12/01/2023 07:44הגב לתגובה זורק הצבר שנמצא בהליכי תכנון ופיתוח הוא כמו של כל חברות האנרגיה הירוקה בארץ ביחד. אין ספק שדוראל חברה מובילה אך מבחינת צבר פרוייקטים אנלייט מובילה והשנה תכניס צפי של מעל 1.2 מיליארד שקלאין באמור המלצה, דעתי בלבד.
- 1.אמיר 12/01/2023 07:34הגב לתגובה זולמשל יצרת חשמל, במקום למכור אותו לרשת הפכת אותו למימן 1. יש איבודי אנרגיה. ביצור, בדחיסה, הוא גם דולף 2. מימן רע לסביבה פי 100 יותר מ CO2.
- גיא 12/01/2023 08:58הגב לתגובה זותהליך היצירה של מימן ירוק הוא הנקי ביותר ורק איתו אפשר יהיה לעבור ל100 מתחדשות