
אספן גרופ מעלה הילוך - "רכישת לנדמרק מכניסה אותנו לתחום הייזום"
רייק נדל"ן של אספן רוכשת 51% מלנדמרק יזמות שלה רווח גולמי עתידי של 600 מיליון שקל, שלומי עקריש, מנכ"ל החברה: "שילוב מנצח שמכסה את כל רצף הייזום למגורים"
חברת אספן גרופ אספן גרופ 0.82% , באמצעות החברה-הבת רייק נדל"ן, הודיעה על רכישת 51% מחברת דיויד לנדמרק יזמות, הפועלת בתחום הייזום הקלאסי למגורים, תמורת כ-80 מיליון שקל. העסקה כוללת רכישת מניות קיימות והזרמת הון לחברה, וצפויה לחזק משמעותית את נוכחותה של אספן בשוק המגורים בישראל, מעבר להתחדשות עירונית. לפי מתווה העסקה, כ-50 מיליון שקל מתוך הסכום יוזרמו ישירות לקופת לנדמרק, והיתרה (כ-30 מיליון שקל) תוקצה להסדרת הלוואת בעלים מול בעל השליטה הקודם.
לדברי מנכ"ל אספן גרופ, שלומי עקריש, הזרמת ההון תוביל לגידול בהון העצמי של לנדמרק מ-136 מיליון שקל ל־212 מיליון שקל: "רוב הכסף נכנס לתוך החברה. גם הסכום ששולם לדוד שימש להסדרת חוב פנימי, שהפך להון עצמי", הסביר עקריש בשיחה עם ביזפורטל.
לנדמרק יזמות היא תאגיד מדווח שגייס אג"ח בשנת 2022, ומחזיקה כיום ב-15 פרויקטים למגורים בפריסה ארצית, בהם כ־1,500 דירות ו־19 אלף מ"ר למסחר. שניים מהפרויקטים כבר מצויים בביצוע, ובין היתר נמצאת החברה בעיצומו של פרויקט ברמת גן בשכונת גפן, שבו נמכרו הדירות לחברת מגוריט.
בחנו את עצמכם
חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף
יוצר שאלות...
מכין את אתגר הטריוויה שלכם
תוצאות
סך ההכנסות החזויות מכלל הפרויקטים מוערך בכ-3.6 מיליארד שקל, והרווח הגולמי בכ-611 מיליון שקל: "השילוב בין יזמות קלאסית - רכישת קרקעות, היתרים ובנייה, לבין ההתחדשות העירונית של רייק, יוצר מעטפת מלאה לפעילות מגורים. מבחינתנו זה שילוב מנצח", אמר עקריש, והוסיף: "אנחנו מסתכלים על הזדמנויות - ולנדמרק היא חברה מצוינת, עם פעילות מוכחת".
- אספן מרחיבה את פעילות הייזום למגורים: רוכשת 50% מלנדמרק
- ממשל תאגידי רופף באספן - הדח"צ בקשרים עסקיים עם בעלת מניות עיקרית
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
העסקה כוללת גם אופציה לרכישת יתרת המניות של לנדמרק (49%) בתוך 24 חודשים, לפי מנגנון התאמה שנקבע מראש.רייק נדל"ן, שנמצאת בבעלות משותפת של אספן (50%) ושל היזם יוסי רייק, מתמחה בפרויקטי פינוי-בינוי ומובילה כיום מהלכים מתקדמים בירושלים, חיפה וערים נוספות.
לדברי עקריש, "הפעילות של רייק מאוד מבושלת - עם תב"עות בתוקף ופרויקטים שיוצאים לדרך כבר בשנה הקרובה. יחד עם לנדמרק, נהיה פעילים ברמה גבוהה לאורך כל שרשרת הערך של תחום המגורים".
ומה המשמעות לעסקה?
רכישת לנדמרק אינה רק עסקה פיננסית אלא חלק ממהלך עומק שמובילה אספן גרופ מאז חילופי ההנהלה והבעלות אשתקד. תחת ניהולו של שלומי עקריש, הקבוצה מבצעת שינוי כיוון ברור: מעבר ממיקוד בנדל"ן מניב (בישראל ובהולנד) - לפעילות יזמית רחבה יותר בשוק המגורים המקומי.
- בחצי מהזמן: גילת טלקום תפעיל את 18,000 קווי התשתית של בזק
- אילקס מקימה חברה בת - עם מינויים משפחתיים; מה היעדים לחברה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
- טיב טעם נוגעת ב"מחיר המשוגע" - יש סיכוי לרכישה?
המהלך הראשון בכיוון זה בוצע עם כניסתה של אספן כשותפה בחברת רייק נדל"ן, המתמחה בהתחדשות עירונית ובמיוחד בפרויקטי פינוי-בינוי במיקומים מבוקשים. כעת, הרכישה של לנדמרק מהווה את החוליה המשלימה: כניסה לייזום מגורים קלאסי, כלומר רכישת קרקעות, קידום תב"עות, היתרים ובנייה.
השילוב בין שני התחומים: התחדשות עירונית מצד אחד ובנייה חדשה על קרקעות פרטיות מצד שני - מעניק לקבוצה יתרון מסוים בתקופה שבה הרגולציה, הריבית ואי-הוודאות בשוק הופכים כל פרויקט לאתגר.
הגמישות העסקית והיכולת להפעיל שרשרת יזמית מגוונת עשויים להוות יתרון תחרותי משמעותי בשנים הקרובות. כפי שניסח זאת עקריש עצמו: "החיבור בין לנדמרק לרייק יוצר מעטפת מלאה לפעילות מגורים. אנחנו מסתכלים קדימה - וזה מהלך שמחזק אותנו לאורך כל רצף הייזום".
אחד ההיבטים הבולטים בעסקה הוא הסטטוס של לנדמרק כחברה מדווחת עם רקורד מוכח. בניגוד לעסקאות שבהן נרכשות חברות צעירות עם פעילות תכנונית בלבד, לנדמרק מחזיקה 15 פרויקטים פעילים - שניים מהם כבר בביצוע. ההכנסות החזויות של החברה מכלל הפרויקטים מוערכות בכ-3.6 מיליארד שקל, עם רווח גולמי צפוי של כ-611 מיליון שקל - תשואה גולמית ממוצעת של כ־17%.
יתרון נוסף הוא בכך שלנדמרק גייסה אג"ח בשנת 2022, וככזו היא תאגיד מדווח - דבר המבטיח שקיפות פיננסית, בקרה שוטפת ודיווחים תכופים לפי כללי הרשות לניירות ערך.
עסקה עם חברה מדווחת שונה מהותית מעסקה פרטית: הסיכון קטן יותר, יש נגישות לנתונים, וכל מהלך עתידי כפוף לדיווח פומבי - מה שמהווה יתרון עבור אספן גרופ, שגם היא פועלת כחברה ציבורית.
עקריש מסכם: "לנדמרק היא חברה מצוינת, עם פעילות מוכחת, פרויקטים בביצוע, מכירות טובות ותוצאות בשטח. מבחינתנו, זה לא רק פוטנציאל - אלא נכס מהותי".
- 1.אנונימי 21/07/2025 08:39הגב לתגובה זואספן גרופ צריכה למכור את הנכסים בישראל בהולנד ולכסות הלואות הרבה זמן היא חברה מפסידה היא צריכה להמקד רק בפינוי בנוי לפי הכוון שהתחילה ברייק ולנדרמק היא תשאר עם הון עצמי לאחר חיסול כל ההלואות משהו כמו 700 מליון שקל.