מסכמים את הרבעון השלישי: השווקים המתעוררים - למרות המשבר
ברבעון החולף נוכחנו לראות ביותר יתרונות מאשר חסרונות בהשקעה בשווקים המתפתחים וקרנות הנאמנות והגידור העולמיות השיגו תשואות עודפות בשווקים המתעוררים מאשר בשאר האזורים. במיוחד אלו שהשקיעו בסין, השיגו לרוב את התשואה העודפת מהמגוון הרחב של השווקים.
הקרנות שהוקדשו להשקעה בסין השיגו תשואה חלומית של 28% בעבור הרבעון שהסתיים מבחינת ימי מסחר ב-27 לספטמבר. שווקים מתעוררים אחרים גם כן העניקו תשואה פנטסטית, קרנות המשקיעות באמריקה הלטינית השיגו תשואה של כ-11% ברבעון. קרנות המשקיעות במגוון שווקים מתפתחים רשמו תשואה של כ-12%.
מנגד, בקרב השווקים המפותחים, התגלה ערב רב של תוצאות מגוונות. קרנות עולמיות הנוטלות השקעתן ביפן רשמו תשואה שלילית של 3%, וקרנות בין לאומיות מגוונות גם כן נכשלו במשימת התשואה החיובית. בקרב קטגורייה המכונה בידי המשקיעים בארה"ב כמניות ה- Echoing U.S (בעיקר מניות עם צמיחה גבוהה) המצב היה פושר למדי, עם תשואה ממוצעת של 4.3%, בעוד קרנות המחזיקות במניות ערך עשו מאמצים כבירים להשיג תשואה גבוהה עוד יותר.
השווקים המתפתחים באופן הכללי התמודדו עם משבר משכנתאות הסאב-פריים העולמי, וחששות כבדים באשר לחוסנה של הכלכלה העולמית, אמר Gregg Wolper, אנליסט בקרן Morningstar.
אז מה בעצם עשו הקרנות הגלובליות בהשקעה בשווקים המתעוררים?
כאמור החוזק של סין התבטא היטב בביצועי הקרנות הגלובליות, קרן AIM China (סימול: AACFX) השיגה תשואה מדהימה ברבעון של 37%. קרן נוספת שהצליחה לא פחות היא Oppenheimer Baring China Fund (סימול: OBCAX) עם תשואה של 35%, וקרן Columbia Greater China (סימול: LNGZX) השיגה תשואה של 33%.
מעט מהלהט להשקיע בסין משויך למשקיעים עם בטחון בשווקים המתפתחים ובאשר לסיכונים הטבועים, אמר Jeff Tjornehoj, אנליסט בכיר ב- Lipper. "עוד אנשים מתחילים להיות מורגלים להשקעה בשווקים המתעוררים, הוא הוסיף. "התשואות הגבוהות הן מפתות," אולם נפילות חדות עלולות להתרחש בעת מיתון בארה"ב, או שינויים חדים בשערי החליפין של מטבעות השווקים המתעוררים," כך הוסיף.
לחילופין הזכיר: "זה להיות גם בצורה הבאה, מדינה אחת או שתיים עלולות לומר, 'יש לנו מעט בעיות כאן' והמשקיעים ישימו את 'המעצורים' על הרכישות, הדברים עלולים להשתנות מאוד מהר."
אז מה הלאה?
כל עוד ימשיכו מנהלי הקרנות לשים את כספם בשווקים המתעוררים, אנחנו נמשיך לחזות ביציבות או עליות חדות במדינות המתפתחות. חלק מהאנליסטים רואים גם במצב של האטה בארה"ב עדיפות לשווקים אלו, מאחר וחלק גדול מהפעילות נוגע למסחר פנימי בין מדינות יבשת אסיה וסביבתה שאינו מושפע ברובו מכיוון ארה"ב.
הטרנד הנוכחי נוגע להשקעה במדינות מזרח אסיה, והפוקוס של המשקיעים נוגע במיוחד לסינגפור, תאילנד, והונג קונג בקרב המניות הסיניות. עם זאת, מנהל משותף בקרן ההשקעות International Opportunities, שהשיגה תשואה של 6% ברבעון, סבור כי תנודתיות רבה, ומכירות חיסול צפויות בכל מהלך שהשוק יבצע מעלה, והיכולות האמיתית לגל עליות נוסף תלויה בשיעור הצמיחה של הכלכלה הסינית, ועד כמה היא תוכל להתנתק מהרחשים הפוליטיים.