זו הסיבה לעליות הבוקר בשוקי המניות - המומנטום יימשך?
מגמת חיובית אחזקה הבוקר בשוקי המניות באסיה (הניקיי 225 עלה 0.7%) והעליות נמשכות בשעה זו גם בבורסות אירופה (הדאקס עולה 0.35%) כאשר גם מדד המעו"ף בת"א מקבל רוח גבית. הסיבה, צעדיו של הבנק המרכזי ביפן שהודיע הבוקר כי ימשיך לספק נזילות באותו הקצב (677 מיליארד דולר בשנה). מדובר בצעדים שמשדרים לשוק את הנכונות של הממשל היפני לדחוף את הכלכלה קדימה.
הצעד הזה מגיע לקראת שורה של העלאות מיסים משמעותיות הצפויות בחודש אפריל ביפן ובראשן העלאת המע"מ בשיעור של 3%, דבר שעלול לגרום להתכווצות הרבעונית הגדולה ביותר מאז חודש מארס 2011, אז התרחשה ביפן רעידת האדמה הגדולה. בתוך כך, הבנק המרכזי ממשיך לשמור תחמושת, כדי להתמודד עם הסיטואציה הצפויה.
ההודעה של הבנק הייתה אמנם צפוייה כמעט ע"י כל 34 הנשאלים בסקר בלומברג, ועדיין התגובה בשווקים הינה חיובית. בנוסף הודיע הבנק על צפי לירידה בייצוא ולעלייה בתפוקה התעשייתית ובהשקעות.
נגיד הבנק המרכזי של יפן, הורוהיקו קורודה, צפוי לאתגר לא פשוט כדי להגיע ליעד אינפלציה שנתי בשיעור של 2% בעוד היטל המס על מכירה ראשונה של נכס, יעלה לראשונה מזה 17 שנים ויעיק על שוק המגורים והעסקים.
- הבורסה בטוקיו רוצה את המשקיע הקטן: מהלך להורדת רף ההשקעה
- יפן לא תבטל את ההסכם עם ארה"ב - אבל דורשת הבהרות על מכסי הרכב
הכלכלן הראשי ב- Credit Agricole היפני אומר כי "הבנק המרכזי צריך להיות מוכ לפעולה. הפעילות של קורודה במדיניות המוניטרית תיבחן ע"י המשקיעים, כשהוא לא רוצה להתפס כפאסיבי שמגיב לנעשה באיחור."
כאמור, ראש הממשלה, שינזו אבה החליט להעלות את שיעור המע"מ ל-8% לעומת השיעור הנוכחי שעומד על 5% בלבד. אבה נאלץ לעשות את הצעד הזה כדי לרסן את החוב הממשלתי, שיגיע ע"פ נתוני קרן המטבע ל-242% מהתמ"ג.
"פיחות הין לא פועל לטובת הכלכלה היפנית"
הכלכלן הראשי של הראל פיננסים, עופר קליין אמר כי "ביפן האינדיקטורים האחרונים לא מעודדים: הצמיחה ברבעון האחרון עודכנה כלפי מטה ל-0.7% בשיעור שנתי, 1% באומדן הראשוני, בעיקר בשל התרחבות נמוכה יותר בהשקעות (3% לעומת 5.3% באומדן קודם) ובצריכה הפרטית (1.6% לעומת 2% באומדן הקודם). בנוסף, הגירעון בחשבון השוטף שבר שיא ועמד על כ-15.4 מיליארד דולר בחודש ינואר (כ-3.1% תוצר במונחים שנתיים)."
- ג'נסן הואנג מזהיר: "סין ממש לא מפגרת במירוץ ה-AI"
- מכסים או הקלות מס? ענקיות התרופות בארה"ב מבולבלות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"למעשה, מציין קליין "החשבון השוטף שלילי מאוקטובר 2013, והגירעון בו הולך ומתרחב בשל התרחבות הגירעון המסחרי; מדיניות הממשלה שהובילה להיחלשות הין, תרמה פחות מהצפוי לגידול ביצוא, ותרמה הרבה יותר לגידול ביבוא, בעיקר בשל עלות האנרגיה. נזכור כי ממרץ 2011 חלק מהכורים המייצרים חשמל הושבתו בשל האסון בפוקושימה, ומספטמבר 2013 כל הכורים הגרעיניים מושבתים, דבר שתרם לגידול משמעותי ומתמשך בעלות יבוא הגז הנוזלי, הנפט והתזקיקים." "חלק מהתייקרות היבוא פוגעת בעקיפין ביצרנים המקומיים (וביצואנים) דרך עלויות הייצור שעולות (אנרגיה וחומרי גלם שחלקם המכריע מיובא). על פי הערכה נוכחית, כ-80 אחוזים מהעלייה במדד המחירים לצרכן נובעת מהשפעת היחלשות המטבע."
"עד כה במרבית השנים היה ליפן עודף בחשבון השוטף וגירעון בחשבון המסחרי. התרחבות הגירעון בחשבון השוטף בחודשים האחרונים, פירושה שפיחות הין לא פועל לטובת הכלכלה היפנית. תוצאה זו מציבה בעיה משמעותית בפני ראש הממשלה אבה והתכנית הכלכלית שלו. להערכתנו, לא יהיה מנוס משינויים נוספים בתוכנית הכלכלית."