ג'קי מוקמל: "תאוות הבצע של עיריית ת"א מונעת יצירתיות, ר"ג שוב תרוויח"

בראיון ל-Bizportal תוקף מנכ"ל מאן נכסים את ההתנהלות של עיריית ת"א: "אז הם הרסו לופטים ועכשיו הם צדים מפצלי דירות - זו חלמאות"
לירן סהר |

בתקופה האחרונה ניכרת התחושה כי שוק המשרדים מתחיל לשוב לתקופת השגשוג של טרום ימי המשבר הכלכלי העולמי של שנת 2008. יותר ויותר חברות בנייה משיקות פרויקטים של מגדלי משרדים מפוארים במרכזי הערים ובעתיד הקרוב הרקיע של תל אביב צפוי להתמלא שוב במנופים. ג'קי מוקמל, מנכ"ל חברת מ.א.ן נכסים, פרס עבור Bizportal את המגמות והבעיות בתחום. ניכרת התחושה כי בכל פינה בתל אביב מוקם מגדל משרדים, לא צפויה הצפה? "הפרויקטים המתוכננים כיום יושלמו רק לקראת 2013-2014 כי לוקח כ-3 שנים להקים בניין משרדים ולא תמיד הקבלנים עומדים ביעד, אני מאמין שנראה מחסור במשרדים בתל אביב בשנים 2011-2012".

אז רחובות יגאל אלון והמסגר יהפכו לסיטי החדש של העיר? "זה לא יקרה כל כך מהר, רוב אזור יגאל אלון שייך לעיריית תל אביב והעירייה נלחמת לקבל מבעלי הקרקעות דמי חכירה גבוהים מההיגיון, כעת הנושא נידון בבית המשפט ועשוי לארוך שנים".

אז לאן יפנו בעלי המקצועות החופשיים שלא מתפשרים על משרד בת"א? "הם יפנו לרמת גן, היא המרוויחה העיקרית ממעשי החלם של עיריית תל אביב. עיריית רמת גן מצליחה לשנות ייעודים ולהקצות שטחים באופן יעיל ומהיר. אותו הדבר קרה בתחום הלופטים, כאשר עיריית תל אביב הרסה לופטים בשכונת מונטיפיורי, עיריית רמת גן אפשרה את הקמתם במתחם הבורסה במקום המלטשות הנטושות".

"לא הגיע הזמן להקים מתחמים המשלבים משרדים ומגורים כדי למנוע מצב של אזורי רפאים בלילות?" "שילוב מגורים ומשרדים הוא נכון, אך לדעתי זה מוקדם מדיי בשביל שיקרה כיום, אבל אין ספק שזה חייב לקרות. אם ייקחו את בנייני התעשייה הישנים בדרום תל אביב ויהפכו אותם ללופטים ולמשרדים, התהליך יפתור חלק ממצוקת הדיור. בנוסף, ישנם בנייני משרדים ישנים ומתפוררים במרכז תל אביב שעומדים חצי ריקים, דוגמת בית כלל ברחוב דוריאנוב ובית המגדלור ברחוב בן יהודה, אם יהפכו אותם למגדלי דירות קטנות תיפתר מצוקת הדיור בעיר, שכיום מתעצמת בעקבות המצוד אחר מפצלי הדירות. הבעיה היא שאין חשיבה יצירתית בעיריית תל אביב, הארנונה יותר גבוהה ממשרדים ותאוות הבצע מונעת יצירתיות". לאחרונה ניתן לראות מתחמי הייטק חדשים המוקמים בפריפריה, האם לדעתך חברות נוספות דוגמת אינטל צפויות להפריח את השממה? "רואים תופעה כלל עולמית בה חברות גדולות דוגמת HP ו- Oracle מעדיפות קמפוסים של משרדים, בעלי הגנה מרחבית ונגישות טובה, הן לא יחפשו בניינים בודדים. ניתן לראות כי בפארק מת"מ בחיפה ובפארק אזורים בפתח תקווה התפוסה מלאה. מצד שני, קשה לי לראות את חוסר המחשבה של מתכננים כאשר אינם מספקים הגנה מרחבית וחניונים בתוך מתחמי משרדים. דוגמה לכך היא פארק התעסוקה הגדול המתוכנן לקום בבאר שבע בסמיכות לבסיס ממר"ם שצפוי לעבור לאזור- לא חשבו על אלמנטים של הגנה סביבתית בסביבה קצת עוינת, החניונים נמצאים מחוץ למתחם, לכן אני בספק אם חברות גדולות מחו"ל ימצאו אטרקטיביות במתחם".

אז המרכז הכלכלי של ישראל ימשיך להיות מרכז הארץ? "הממשלה לא מתייחסת לאזורים שנמצאים מחוץ לאזור רחובות-נתניה, כמעט כל המשאבים מופנים למרכז הארץ, בשאר המקומות האוכלוסייה שקטה מדיי ונמצאת במלחמת קיום יומיומית כדי שהמדינה תעשה משהו. במדינות רבות בעולם הנאור הממשלה מעודדת חברות גדולות להקים מפעלים בפריפריה, בארץ מלבד הקמת מפעלי אינטל בקרית גת הממשלה לא גילתה כלל יצירתיות תעסוקתית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה