המשקיעים בלחץ: שר האוצר לו מזהיר - "חברי הקונגרס משחקים באש"

שר האוצר האמריקני מותח ביקורת חריפה על התנהלות חברי הקונגרס שאינם מוכנים לדון על העלאת תקרת החוב אם לא יענו לבקשותיהם
ידידיה אפק |

"חברי הקונגרס משחקים באש אם הם לא יעלו את תקרת החוב בזמן", אמר שר האוצר האמריקני ג'ק לו לרשת CNN, עם 10 ימים עד למועד האחרון בו ארה"ב יכולה עדיין ללוות כסף. לו העניק מספר ראיונות לרשתות התקשורת האמריקניות בסוף השבוע במטרה להפעיל לחץ על חברי הקונגרס להגיע להסכם בזמן.

שר האוצר הוסיף כי "אין שום אפשרות שתמנע מאיתנו להגיע לחדלות פירעון אם לא יהיה לנו מספיק כסף לשלם את החובות שלנו". ההשלכות לחדלות פירעון של ארה"ב, שלא קרתה מעולם, יהיו "הרות גורל", לפי לו.

במסגרת ראיון נוסף, לרשת NBC, אמר לו ש"יהיה משבר נזילות במשקי הבית, בעסקים, ובמוסדות החשובים. זה לא אחראי ופזיז ביותר להגיד 'אנחנו ניקח את כולם למטה איתנו אם לא נקבל מה שאנחנו רוצים'" אמר שר האוצר, בהתייחסו לעמדה הקשוחה של הרפובליקנים בבית הנבחרים שאינם מוכנים להתפשר על תוכנית הביטוח הרפואי המהפכנית של הנשיא אובמה, המכונה אובמה-קר.

במהלך סוף השבוע , דובר בית הנבחרים ונציג הרפובליקנים במו"מ, לרשת ABC ש"בבית הנבחרים לא יצביעו על העברה חלקה של תקרת החוב והנשיא מסתכן בחדלות פירעון בכך שהוא לא מנהל איתנו שיחות. אני לא מתכוון להעלות את תקרת החוב ללא שיחות רציניות על ההתמודדות על הבעיות שמניעות את החוב כלפי מעלה".

ציין אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בבית ההשקעות פסגות, שאם תקרת החוב לא תעלה לא תוכל ממשלת ארה"ב לשלם משכורות לעובדיה וההשבתה החלקית תהפוך לשביתה כללית שתפגע במשק בצורה קשה. אבל הסיכון הגדול יותר הואאי עמידה בחובות - "התשלום הראשון שעומד בסימן שאלה הוא תשלום של 25 מיליארד דולר לביטוח לאומי שאמור להיות משולם בראשון לנובמבר. התשלום השני והמשמעותי יותר הוא תשלום ריבית על אג"ח של 30 מיליארד דולר שאמור להיות משולם ב-15 לנובמבר. מדוע התשלום השני משמעותי יותר? כיוון שאי עמידה בו מהווה למעשה חדלות פירעון של ממשלת ארה"ב, על כל המשמעויות שבדבר", מסביר גרינפלד.

סאגת התקציב שהשביתה את הממשלה בארה"ב החל מה-1 באוקטובר, יחד עם הדיונים סביב תקרת החוב, מעיבים כבר מספר שבועות על השווקים בארה"ב בפרט ובעולם כולו בכלל. המשקיעים, שחוששים שההשבתה תפגע בצמיחה ושהכלכלה הגדולה בעולם תגיע למצב של חדלות פירעון, מעדיפים להתרחק מנכסים מסוכנים כמו מניות ומממשים החזקות. מדד ה-S&P 500 איבד 0.84% מאז השיא הקודם ב-18 לספטמבר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה