כלכלני סיטי: "בועת ענק בשם 'שוק הבריאות האמריקאי' מאיימת להתפוצץ"

המאבק על רפורמת הבריאות האמריקנית הולך ותופס תאוצה, וכנראה שהפלסתרים לא יכולים לרפא מה שרק ניתוח יכול - כלכלני סיטיגרופ הוציאו מסמך חריף הקורא לשים לב לשוק הבריאות בארצות הברית
עידן קייסר | (7)

ההלוואות לסטודנטים, הסטארט-אפים של הרשתות החברתיות וחברת אפל (סימול: AAPL); כולם תוארו כ'בועה הבאה של ארה"ב', הבועות שרק מחכות להתפוצץ.

מחקר חדש מסיטיגרופ (סימול: C) מוסיף שורה חדשה לרשימה: תעשיית הבריאות של ארה"ב. זוג כלכלנים מהבנק, סטיבן וויטינג ושון סינדר, שמו לב ש"תחרות חופשית בתעשיית הבריאות בארה"ב בקושי קיימת, אם בכלל". זהו משפט חריף לזרוק לחלל החדר, בייחוד לאחר שההוצאה לנפש על בריאות בתקציב הממשלה האמריקנית היא כמעט כפולה, בממוצע, מההוצאה לנפש ביתר המדינות המפותחות.[ניתן לראות דוגמא לגרף 'מפחיד' אחד מיני רבים המופיעים בדו"ח שהוציאו בסיטיגרופ]:

כפי שצמד הכלכלנים העיר, הצרכנים מממנים באופן ישיר רק כ-12% מכלל ההוצאה על בריאות של ארצות הברית, יתר האחוזים מגיעים מתקציבי הביטוחים הפרטיים ותשלומי ההעברה ממשלתיים (דוגמת Medicare).

נתון זה עוזר להסביר מדוע תקציב הבריאות האמריקני גדל בקצב מהיר פי 2.5 מאשר ההכנסות במהלך 3 העשורים האחרונים. "מערכת הבריאות בארה"ב מזכירה לנו, למרות שזוהי תחזית מבשרת רעות, את הבועה בשוק הדיור האמריקני, שוק אשר התאפיין גם הוא בשותפות 'ציבורית\פרטית' שנפלה", כך הזהירו בדו"ח כלכלני סיטי.

כמובן שכאשר משלמי המיסים קנו יותר בתים מאשר הבתים עליהם הכנסתם יכלה לשלם, הביקוש לבתים ירד - והמחירים התרסקו. שוק הבריאות הוא קצת שונה, אם שיעור גדול יותר מההוצאות על בריאות יעבור אל המטופלים עצמם, הביקוש לחלק משירותי הבריאות 'היקרים והיוקרתיים' יותר ירד, והמחירים של אותם טיפולים ירדו בהתאם.

הנקודה הזו היא בעייתית, כיוון שהשוק יעבור להידמות יותר ויותר לשוק של מוצרים רגילים: מטופלים עשירים יותר אשר רוצים ויכולים לרכוש שירותי בריאות 'טובים' יותר יוכלו לעשות זאת - ומי שידו אינו משגת - ישאר ללא המוצר. הבעיה כאן היא שהמונח 'ביקוש' אינו מתאים כל כך עבור אדם זקן שחווה התקף לב, וכעת צריך לבחור אם לקבל את הטיפול היקר או למות.

מה שעוד מדאיג את כלכלני הסיטי היא העובדה כי הביקוש לשירותי בריאות הוא אינסופי, ותקציב הבריאות כיום הוא "לא מספיק ואף בזבזני", זאת כיוון שחלקים נרחבים מתעשיית הבריאות אינם חשופים למשמעת תקציבית, או לתחרות כלכלית בריאה.

וויטינג סקפטי מאוד לגבי "כל פתרון ממשלתי", והוא קורא לרפורמה הרבה יותר אגרסיבית מוושינגטון הבירה, מה שלטענתו "יהפוך הרבה יותר קשה ואלים ככל שהזמן יעבור". כלכלני הסיטי הוציאו הדו"ח בתזמון מדויק, בדיוק בהמשך למרתון הדיונים בקונגרס האמריקני בנוגע לרפורמת הבריאות שניסה לקדם אובמה, אך הדעות על הצלחתו של הנשיא להעביר את תוכניותיו, נשארו שליליות.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    אני מאמין 10/04/2012 14:35
    הגב לתגובה זו
    שיציאת ארה"ב ,לצרי ,מאפגניסטן תיצור בום כלכלי. ראו את ישראל.
  • 6.
    09/04/2012 18:57
    הגב לתגובה זו
    זה מטורף!!כולכם תמותו טרם היה פיצוץ שהרס כל חי!!! דם,כינים,יציפו את הרחובות צפו בגרף...ירידות של חלקיקיי האחוז...טרןף מוות!!!איפה מלתעות הדוביל'ה?
  • 5.
    גם אייל גורביץ ממליץ עליה זה סמן טוב (ל"ת)
    אלביט הדמיה 09/04/2012 18:47
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    לא סתם המליץ דושה בנק על המניה שקדי לקנות אותה (ל"ת)
    אלביט הדמיה 09/04/2012 18:46
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    סוףסוף גם בוולסטריט עולה 7 אחוז זה עומר טוב (ל"ת)
    אלביט הדמיה 09/04/2012 18:45
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    David 09/04/2012 18:38
    הגב לתגובה זו
    If city analysts were so smart' why they could not predict their own fall with subpirme mortgage crises? yes, we have a problem with health care cost, Obama fixed it with his intaitive,
  • 1.
    הרואה את הנולד 09/04/2012 18:37
    הגב לתגובה זו
    זה כל כך שקוף שארה"ב שקועה בחובות עד צוואר מלחמות בעיראק ואפגניסטן שעולות מאות מיליארדים , אגרות חובות שנמכרו לסין ויפן בטריליונים, מערכת בריאות כושלת שעולה מאות מיליארדים, תמיכה במדינות רבות במיליארדים על מנת להיחשב מעצמה ,תוכנית חלל שאוכלת חלק גדול מהתקציב , בקיצור השקר לא ימשך לעד ולא ניתן להסתירו לנצח. הבועה תתפוצץ בקרוב ותגרור את כל השווקים לקריסה כלכלית שלא נראתה כמותה בכל ההסטוריה של הכלכלה.