מנכל אפל טים קוק
צילום: Getty images Israel

אפל הפילה את חברות ה-BNPL, האם גם הבנקים צריכים להתחיל לדאוג?

כניסה תמימה לתחום האשראי לטווח קצר מתבררת כדריסת רגל ראשונה בתחום הבנקאות של ענקית הטכנולוגיה, האם הבנקים צריכים להתחיל לדאוג מהמתחרה הפוטנציאלית?
גיא טל | (2)

BNPL - Buy now pay later הוא עוד סוג של שרות בנקאי חדש שהוא בעצם ישן נושן - אשראי עם ריבית. השיטה מאפשרת קבלת אשראי במעמד הקניה עצמה בהתאם לדירוג ולאפשרויות של הלקוח מה שמקל ומפשט את תהליך לקיחת האשראי, אך כמובן עלול לגרום לצריכת יתר ולכניסה לחובות. 

השיטה תפסה תאוצה וכבר היו חברות שתפסו נתח שוק משמעותי ונחשבו למובילות כמו  AFFIRM HOLDINGS INC . החברה שהוקמה שנת 2012 זיהתה את ההצורך של הלקוחות לחלק קניות גדולות לתשלומים, אך בלי החשש לתשלומי ריבית גבוהים שנגבים בכרטיסי האשראי, והיא פיתחה מנגנון שמאפשר חלוקה לתשלומים בתנאים נוחים.

החברה תפסה תאוצה בימי הקורונה, וכבר הגיעה לשווי שוק של מעל 45 מיליארד דולר בימי נובמבר העליזים של שנת 2021. היא אמנם ירדה מאז בעשרות אחוזים יחד עם התרסקות סקטור הצמיחה ומניות הטכנולוגיה בחודשים האחרונים, אבל כעת הגיעה אפל APPLE , ונתנה עוד דחיפה קטנה כלפי מטה. כעת נסחרת החברה בשווי שוק של כ-6 מיליארד דולר. 

בכנס המסורתי בו נוהגת אפל להציג את החידושים והמוצרים החדשים שלה היא הציגה מוצר מתחרה בתחום ה-BNPL בשם Apple Pay Later במהלך שהוביל לקריסת אפירם בארבעת ימי המסחר מאז ההשקה.

גם חברת בלוק SQUARE של ג'ק דורסי נפגעת מהמהלך. בלוק היא חברה מגוונת וצומחת בתחום התשלומים אך לאחרונה היא נכנסה לתחום ה-BNPL על ידי רכישה של החברה האוסטרלית Afterpay. 

ייתכן שעוד חברות, משמעותיות הרבה יותר, אמורות להיות מודאגות מהמהלך של אפל, לאור פרטים נוספים שהתפרסמו על המהלך של אפל מאוחר יותר. בעוד אפל עבדה בעבר בשיתוף פעולה עם הבנקים, ההלוואות החדשות יממונו על ידי חברה בת שאפל עצמה הקימה לצורך העניין שנקראת Apple Financing LLC. במילים פשוטות אפל הופכת להיות (גם) בנק. 

עמית דאריאנאי, אנליסט חברת אברקור אמר על המהלך: "לאפל יש ללא ספק את הכוח במאזן לקבל אישור רשמי להיות בנק, אך אנו חושבים שהיא תמשיך ללכת על הקצה מבלי לחצות למעשה את הקו לטריטוריה שדרוש את האישור". 

קיראו עוד ב"גלובל"

מכל מקום, אם ענקית כמו אפל, ואולי בעקבותיה גוגל שגם לה אפשרויות והקשרים עסקיים מתאימים יחליטו להיכנס לתחום הבנקאות אין ספק שהם יהוו איום על שיבוש משמעותי בתעשיה המסורתית. כבר כעת שרותי התשלומים של שתי החברות הללו התפשטו כאש בשדה קוצים ותופסות נתח שוק הולך וגדל. הגישה שלהם לאמצעי התשלום, מקורות המידע, וכלי העבודה שלנו כמו הטלפון, המחשב השיחות העבודה וכל תחום בחיינו תיתן להם יתרונות משמעותיים במידה ויכנסו לתחום החדש באופן אגרסיבי, והן עשויות גם בו להיות שחקניות משמעותיות שינגסו מהנתח של הענקיות המסורתיות.

וחזרה לחברת אפירם המסכנה שנראה שהיא נדרסה על ידי הענקית. לא כל האנליסטים חושבים שההודעה של אפל היא באמת כל כך גרועה לחברה. לדעת האנליסט אנדרו ג'פרי הכניסה של אפל לתחום תעלה את המודעות וכך אפירם מקבל פרסומת חינם. מצד שני הוא טוען שהמוצר של אפל שונה מהותית, ובכמה מובנים גם נחות ביחס לזה של אפירם, כך שאפירם נהנית מהבאז אך לא תיפגע מהתחרות. הוא העלה את מחיר היעד לאפירם למחיר של 55 דולר למניה לעומת מחיר של 21.18 דולר בו ננעל המסחר במניה ביום המסחר האחרון. 

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    שונא אפל 10/06/2022 16:56
    הגב לתגובה זו
    אבל אבל אני שונא את הבנקים לחשני חברות המיסים יותר.כל הפוגע בבנקים וברווחיות חסרת המעצורים והבושה יבורך לעד.אני הולך בירידות לקנות אפל והרבה
  • 1.
    AAPL עדיין נסחרת? מעניין!!! (ל"ת)
    איצ 10/06/2022 16:48
    הגב לתגובה זו