דניאל רמות ויה Via
צילום: Via

Via הישראלית מגישה תשקיף חסוי לקראת הנפקה בוול סטריט

חברת התחבורה החכמה הישראלית, שפעלה בעבר בישראל וסיפקה שירותים למאות ערים בעולם, מכוונת לשוק הציבורי – בשווי שעשוי לעמוד על מיליארדים

רן קידר |
נושאים בכתבה IPO

סטארטאפ התחבורה ויה (Via), שנוסד על ידי היזמים הישראלים דניאל רמות ואורן שובל, הגיש תשקיף חסוי לקראת הנפקה בבורסת ניו יורק. ההליך, שפורסם אמש, אינו כולל עדיין פרטים על מספר המניות שיימכרו או טווח המחירים, אך מדובר בצעד מתמשך שנבחן עוד מ-2021, אז ויה נסוגה רגע לפני ההנפקה הקודמת, כשהשוק הטכנולוגי החל להתקרר במהירות.

בדרך להנפקה: חברת Via הגישה תשקיף לרשות ני"ע בניו יורק

הפעם, ויה מגיעה בשלה יותר – עם פריסה ב־650 ערים ברחבי העולם, כולל סן פרנסיסקו, ניו יורק, סיאטל, לונדון ומיאמי, וגם בערים בינוניות וקטנות כמו ארלינגטון שבטקסס וסו פולס בדרום דקוטה, והשירותים מבוססי־הענן שלה פועלים מאחורי הקלעים עבור מערכות תחבורה ציבורית רבות.

מעצמה טכנולוגית תפעולית

הפתרון של ויה נועד לאפשר שיתוף נסיעות חכם ואפקטיבי , באמצעים דינמיים, עם התאמה אישית למסלולים ולמצבים תחבורתיים משתנים. באמצעות אלגוריתם בזמן אמת, ויה מסוגלת לבצע תיאום בין נוסעים שונים על בסיס כיווני נסיעה דומים, תוך קיצור זמני המתנה והתמודדות עם אילוצים עירוניים. השירות נתפס כהיברידי בין מונית פרטית לבין תחבורה שיתופית, והמבנה הכלכלי שלו מאפשר לרשויות להפעיל מערכים גמישים וחסכוניים יותר.

החברה אמנם כבר לא מפעילה את מיזם "באבל־דן", שפעל מ-2019 ועד 2022 בתל אביב אבל הקונספט נותר דומה: במקום להמתין לאוטובוס, שיקח אתכם במסלול קבוע לתחנה שלא בהכרח קרובה ליעד שלכם, תוכלו להכנס לאפליקציה, להזין את המיקום הנוכחי ואת היעד שלכם ולהזמין מונית שירות משודרגת. הפלטפורמה של VIA חישבה בצורה דינמית את המסלול הקצר ביותר האפשרי שמחבר בין הנוסעים והיעדים, ואפשרה חוויה שנעה בין מונית שירות למונית ספיישל – רק בעלות נוחה הרבה יותר. 

לאורך השנים, ויה צברה נתונים תפעוליים עצומים, שאפשרו לה לחדד את האלגוריתם ולהציע מוצרים מותאמים לרשויות עירוניות, אוניברסיטאות ומפעילי תחבורה. למעשה, הגישה שהחברה מייצרת דומה לזו של אמזון לעולמות הלוגיסטיקה, אך בתחום התחבורה השיתופית.

גיוסים ותמחור עתידי

במרץ 2023 השלימה ויה את סבב הגיוס האחרון שלה עד כה, שעמד על 110 מיליון דולר לפי שווי של 3.5 מיליארד דולר. עד כה גייסה החברה כמיליארד דולר בסך הכל, כשבין המשקיעים ניתן למנות את BlackRock, Exor, Janus Henderson, Shell, 83North ועוד.

קיראו עוד ב"גלובל"

בהיעדר נתונים על תנאי ההנפקה, קשה להעריך את השווי הסופי שבו תונפק החברה, אך בהתחשב בשווי של הגיוס האחרון , ובתנופה המחודשת של תחבורה חכמה ו-Maas (Mobility as a Service), ויה עשויה לחפש שווי שמתחיל סביב 4 עד 5 מיליארד דולר. 

אם ההנפקה תצא לפועל, ויה עשויה להצטרף ל־eToro כרגע בתנופה מחודשת של הנפקות ישראליות, אחרי תקופה של קיפאון שוקי הון בארה"ב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה