גיפט: על שוק המט"ח וטבע האדם
התרגלנו, אומרים כלכלני גיפט שסבורים, כי אין הגדרה טובה יותר לתאר את שקורה בשוק המטבע הישראלי.
למה בדיוק התרגלנו? הם שואלים ועונים: בעיקר לתופעה שכל פרק זמן עולה לכותרות עניין התחזקות המטבע האמריקאי וכן - גם מול השקל. בכל תקופה ותקופה הסיבות שונות ותמיד עולה השאלה עד לאן ירקיע שער המטבע עכשיו.
בגיפט מצביעים על כך, שהרעש שנוצר כחלק מהתחזקות המטבע מעלה באופן קבוע את אותן שאלות הרות גורל בנוגע לענפי המשק השונים בארץ וכיצד יושפע כל ענף וענף אך תמיד ובצדק, לדעתם, עולות השאלות הנוגעות לאזרח הפשוט וכיצד יוכל להתמודד עם עליית ערך הדולר מול השקל.
אותו אזרח, מציינים בגיפט, הוא הרוב - הוא כמעט כל אחד מאיתנו. זה המשלם שכר דירה או (שיהיה במזל) נמצא לקראת רכישת דירה, האזרח אשר מבקש לקנות או למכור רכב ישן או חדש, האזרח אשר קונה או מוכר כל מוצר למעשה - האזרח שהוא הרוב, אין לו כמעט כלים להתמודדות עם תנודתיות השווקים המטבעיים. סיבה זו היא המפרידה העיקרית, בראייתם, בין האזרח הבודד אל מול החברות השונות במשק אשר מתגוננות ואף מרוויחות לעיתים קרובות מתנודתיות כזו או אחרת בעזרת כלים פיננסים שונים ונעזרות במומחים בתחום המטבע.
משהבהירו את הבעיה העיקרית מתפנים בגיפט לנסות להסביר מה בכל זאת קרה ואולי אף מה יקרה...
כמו שאר העולם, הם מספרים, גם ישראל הפכה בשנים האחרונות למושפעת ממגמות בעולם ועוקבת באופן סיסטמטי אחר תנודות המטבעות המובילות, משמע כאשר היורו מתחזק מול הדולר כך גם השקל מתחזק מול הדולר וכמובן ההפך כמו שקורה בימים אלו. כל תנודה של מטבע עיקרי מושפע באופן ישיר ממידע שוטף שזורם בעולם לגבי מצב כל גוש ומדינה, כך, הם מביאים לדוגמא את השבועות האחרונים, בהם אנו עדים ל"מכות" שסופג גוש היורו ממדינות כמו צרפת הולנד ואיטליה ואילו חדשות מעודדות על מצב הכלכלה בארה"ב גורמות למגמה שהיתה - יורו חזק מהדולר להתהפך.
מה יקרה? שואלים כלכלני בית ההשקעות ואומרים, כי אם באמת היה ניתן לדעת, הרי לא היינו יושבים וכותבים שורות אלו... אך אם ננתח את העבר וההווה שהרי ציפיות ומגמות שונות בסופו של דבר יכולים לעזור לאזרח, חסר הכלים הנכונים, לפעול בצורה נכונה ולצמצם את הנזק ואולי אף להרוויח.
כלכלני גיפט סבורים (והם לא היחידים יש לציין), כי המגמה היא כרגע להתחזקות הדולר גם מול השקל והציפיות הינן לשבירה של הדולר/שקל מעבר לרמה של 4.5 כבר בטווח הקצר וטיפוס לרמות גבוהות יותר עד סוף שנת 2005. ככלי הגנה ראשוני ניתן, לדבריהם, פשוט להכנס לאחר מבתי ההשקעות והבנקים ולבקש הגנה במטבעות - פשוט לבקש. הגנה לדוגמא, הם אומרים, יכולה לבוא לידי ביטוי בקניית אופציות לשלושה חודשים לקניית דולרים ומכירת שקלים ברמה של 4.5 בעלות של כ-0.75% ובמילים פשוטות השקעה של כ-340 שקל עבור הגנה על 10,000 דולר.
כלים נוספים היכולים לשמש כהגנה בסכומי כסף קטנים כגדולים הם לדוגמא פצ"מים למינהם, רכישות מט"ח פיזיות, קניית קרנות צמודות מט"ח וכמובן, הם אומרים, ניתן לשבת וללמוד קצת על הנעשה בשוק המטבע, שכן שוק זה יהפוך בעתיד לשוק הנותן את הטון בעולם הפיננסי וכמובן בהשפעה ישירה בשאר תחומי החיים.
ונכון, הם עוד אומרים, תמיד אפשר לשבת בצד ולבכות ש"אם הייתי פועל בזמן הייתי חוסך ומרוויח ולמה לא ביקשתי עזרה מהגורם המתאים" - אבל טבע האדם הוא להתעורר מאוחר ואת זה אף תנודתיות ואזהרות לא יוכלו לשנות.