D&B: כלל פיננסים בטוחה במקום הראשון בשוק ב-2005
דרוג דנס 100 של החברות הפעילות בשוק ההון בישראל מדרג את החברות על פי ההיקף הכספי של תיקי ההשקעות עם פרוט של היקף תיקי ההשקעות של כספי לקוחות, תיקי השקעות של קרנות נאמנות ותיקי השקעות של כספי החברה.
מהדירוג עולה, כי 15 החברות הגדולות הפעילות בשוק ההון בישראל ניהלו בשנת 2005 תיקי השקעות בהיקף של כ-42 מיליארד דולר המהווים גידול של כ-20% לעומת היקף ההשקעות המצרפי אשתקד.
במקום הראשון בדרוג, מדורגת חברת כלל פיננסים בטוחה שניהלה במהלך שנת 2005 תיקי השקעות בהיקף של 7.27 מיליארד דולר. כלל פיננסים בטוחה, שדורגה אשתקד במקום השני, הגדילה את היקף תיק ההשקעות שלה בשיעור של 32.4% בהשוואה לשנת 2004. מרבית ההשקעות ( 6.86 מיליארד דולר) בוצעו במסגרת תיקי לקוחות והיתר בקרנות נאמנות.
פסגות אופק, ניהלה תיקי השקעות בהיקף של 6.48 מיליארד דולר ב-2005, גידול של 23.1% בהשוואה לאשתקד, החברה הינה המובילה מבחינת היקף ההשקעות בקרנות נאמנות העומד על 4.1מיליארד דולר. כיום מתנהלים מגעים להעברת השליטה בפסגות אופק מבנק לאומי לקרן ההשקעות יורק.
במקום השלישי והרביעי, ללא שינוי משנה שעברה, מדורגות בהתאמה, להק קרנות נאמנות עם תיקי השקעות בהיקף של 3.94 מיליארד דולר ופ.ק.ן עם נתון מוערך של כ-3.8 מיליארד דולר. כלכלני הדרוג מציינים, כי פ.ק.ן שהייתה בבעלות בנק הפועלים נמכרה במהלך השנה לקרן מרקסטון, וזו הייתה אחת העסקאות הפיננסיות הבולטות שבוצעו בעקבות ההנחיות של ועדת בכר. במקום החמישי מדורגת אקסלנס נשואה, שדורגה אשתקד במקום החמישי עם תיקי השקעות בהיקף של 3.3 מיליארד דולר, גידול של 42.2%.
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, מזכיר, כי שנת 2005 הייתה שנת מפנה במגזר שוק ההון הישראלי שהושפעה הן מהגאות בבורסה והן ומעסקאות העברת שליטה כתוצאה מרפורמת בכר. מדד ת"א 25 שעלה אשתקד ב-28%, השיג תשואה גבוהה משמעותית מרוב הבורסות המערביות הגדולות, אשר עלו בשיעור של עד 10%. כמו כן, המחזור היומי הממוצע במניות, רשם שיא היסטורי והסתכם בכ-1 מיליארד שקל לעומת כ-681 מיליון שקל אשתקד.
הוא מציין עוד, כי בסך הכל השקיעו משקיעים זרים פיננסים כ-2 מיליארד דולר בשוק המניות בבורסה בת"א פי ארבעה לעומת 2004.
נזכיר, כי רפורמת בכר קבעה שעל הבנקים להתפרק מנכסי קופות הגמל וקרנות הנאמנות שלהם על מנת להפחית את הריכוזיות ואת ניגודי האינטרסים בשוק ההון הישראלי. יישום הרפורמה הביא לכך שבמהלך שנת 2005 בוצעו בשוק קופות הגמל וקרנות הנאמנות מספר רב של עסקאות פיננסיות שבאו לידי ביטוי בשינוי מבני דרמטי בשוק תוך ביזור האחזקות למספר שחקנים גדול יותר לרבות חדירה מאסיבית של חברות הביטוח ושל קרנות מחו"ל, שהבולטות בהן קרן יורק וקרן מרקסטון. זאת, בנוסף לרכישת גרעין השליטה בבנק לאומי קרנות מקבוצת סרבוס-גבריאל.
הרפורמה הצליחה אמנם להביא להפחתת הריכוזיות בשוק והגברת התחרות. הרפורמה בשוק ההון עדיין לא הופנמה במלואה ועדין לא ברור מה השלכותיה על היקפי הכספים המנוהלים על-ידי הגורמים השונים שהחליפו בעלות והשלכות העתידיות על מבנה עמלות הניהול ודמי ההפצה. על פי קובנט - "בטווח הקצר צפוי, כי יהיה ניוד כספים בין הגופים המנהלים, תופעה שאפשר לראותה כבר ברבעון הראשון של 2006. תופעה זו צפוייה להימשך עד שהשוק יגיע לשיווי משקל חדש".
החברה שרשמה את הגידול המשמעותי ביותר בהיקף תיקי ההשקעות היא חברת אנליסט, המדורגת במקום ה-11 (מקום 15 אשתקד) עם תיקי השקעות בהיקף של 1.27 מיליארד דולר, המהווים גידול של 57% לעומת אשתקד. כלכלני הדרוג מוסיפים, כי זו השנה השנייה שאנליסט מובילה בשיעור הצמיחה לאחר שבדרוג אשתקד הציגה עלייה של 75.9% בהיקף תיק ההשקעות בהשוואה לשנה קודמת. גם אי..בי.אי בית השקעות הראה שיעור צמיחה מרשים של כ-53% בהיקף תיק ההשקעות שהסתכם בשנת 2005 ב-1.99 מיליארד דולר
בחמישייה השנייה של הדרוג, מדורגות בהתאמה, לאומי פיא עם תיקי השקעות בהיקף של 3.28 מיליארד דולר, שהייתה אף היא בבעלות לאומי ונרכשה על ידי חברת הראל. אילנות דיסקונט ,שנמכרה לחברת כלל ביטוח ע"י דיסקונט, עם 3.04 מיליארד דולר, אי.בי.אי בית השקעות עם 1.99 מיליארד דולר, גאון שוקי הון עם 1.67 מיליארד דולר ופעילים חברה לניהול השקעות עם 1.49 מיליארד דולר.