מורה נבוכים בבורסה: מהו רווח EBITDA?

מדי שבוע נביא בעבורכם מונח משוק ההון וננסה לפשט ולהסביר אותו בלשון קצרה. הפעם לרגל בקשת קוראים רבים, בחרנו לתאר את המונח החשבונאי רווח EBITDA
חזי שטרנליכט |

מדי שבוע אנחנו נבקש לפשט ולהסביר בעבורכם, מונחים מעולם הבורסה ושוק ההון במדור "מורה נבוכים בבורסה". צוות הכתבים של Bizportal ישמח לפרש ולהשיג בעבורכם הגדרות בהירות למונחים שתמיד רציתם לדעת עליהם יותר, בשפה פשוטה ובהירה.

עוד נבקש להזכיר לכם כי לנוחיותכם קיים מילון מונחים רחב ונוח לשימוש שנבנה על ידי חברת קו מנחה והוא נגיש לשימוש הציבור באתר Bizportal (לחצ/י כאן). רווח EBITDA הסבר: דומה שרווח EBITDA, עוד סוג של הגדרת רווח חשבונאית, הוא מונח שרווח בעולם העסקים של ימינו יותר מאחרים. ההגדרה המדויקת באנגלית היא Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. מדובר ברווח שהוא הרווח התפעולי של חברה ללא הוצאות הריבית, המס, הפחת והאמורטיזציה (Operating income excluding depreciation and amortization).

חברות שמציגות את רווחי ה-EBITDA יטענו שהוא פקטור שנועד לתת תמונה שמשקפת בצורה מדויקת יותר את מצב העסקים שלהן. מדובר בדרך כלל בחברות שהמאזנים והדוחות שלהן "סובלים" מעלויות פחת גדולות למדי. היכן? לדוגמא בענף הסלולר. שם רוכשות החברות כמויות גדולות של מכשירי סלולר ותשתיות של רשתות סלולר עצומות.

חברות הסלולר מקבלות על ההוצאות הגדולות שלהן תשלומי פחת עצומים (שמתורגמים לסוג של הנחה במיסים, אך גם לבעיות מסוימות מול משקיעים שאוהבים לראות שורות תחתונות עסיסיות). רווח ה-EBITDA מחזיר את עלויות הפחת והאמורטיזציה, בין היתר, לרווחים התפעוליים ומאפשר לתת תמונת מצב "מאוזנת" יותר על עסקי החברה. מהלך מקביל בענף הנדל"ן למשל הוא רווח ה-FFO.

כוחו הנוסף של רווח ה-EBITDA בא גם לצורך השוואה. כידוע, אנחנו חיים בעולם שבו הכל "יחסי", אליבא דאלברט איינשטיין. לכן, נוח יותר להשוות שתי חברות דרך רווחי ה-EBITDA ולקבל תמונת מצב "תפעולית" יותר על ליבת העסקים שלהן בזכות הנתון הזה. (אפשר לראות את מצב החובות של האחת מול השנייה, כיצד משפיעים מנגנוני המיסוי על שתי חברות עם פעילות דומה בשווקים או בדרכי התאגדות שונות).

על מורה נבוכים

מורה נבוכים - היצירה הפילוסופית העמוקה של הרמב"ם (רבינו משה בן מימון), עסקה במסורות פילוסופיות יהודיות לפי הסגנון האריסטוטלי ביוון. רבים רואים בספר כמבוא להבנת ערכים ביהדות, תפיסת עולמו של הרמב"ם, וביאור שאלות מהותיות בנוגע לדת. בשפה העברית השתרש המושג "מורה נבוכים" כמושג לתיאור: מדריך, מבאר, ומקור לפירוש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה