פיתוח טכנולוגי - שעשוי להפוך לאיום הבא על תעשיית הנפט
פלסטיק הינו חומר זול המשמש בעולם המודרני באין ספור שימושים – באריזות, צעצועים, בנייה, תעשיית הרכב וכו'. מדובר בתוצר של נפט שקל לעבד, אולם הבעיה הגדולה ביותר של החומר הנפוץ – לא ניתן למחזרו, הוא מזהם כל חלקה טובה ובסופו של דבר מגיע לאוקיינוסים וגורם לפגיעה אקולוגית אנושה.
בחיפוש אחר אלטרנטיבה לפלסטיק, מדענים באוניברסיטת אוטרכט בהולנד מצאו את פטריית ה-Amunata Muscaria אשר ניתן לעבד לחומר הזהה בתכונותיו לחומר המזהם. המדענים מעריכים שניתן יהיה לגדל את הפטריה ולעבדה לשימושים רבים. כך פורסם היום ב-Business Insider.
חברת Ecovative האמריקנית גם פועלת בתחום דומה ומייצרת אלטרנטיבה לפלסטיק בשילוב של פטריות ופסולת חקלאית. החברה כבר מכרה את מוצריה לחברות דוגמת יצרנית המחשבים Dell ולרשת חנויות כלי הבית Crate & Barrel.
המעצב ההולנדי אריק קלרנביק מאמין שניתן להסב את תוצרי הפטרייה לשימושים רבים בדומה לפלסטיק, הוא אף יצר הדפס תלת מימדי עם הפטריה וטוען שניתן לייצר באמצעותה רהיטים עמידים. מלבד יכולת המיחזור הקלה של הפטריה, ייצור חומרים מבוססי הפטריה צורך הרבה פחות אנרגיה מייצור פלסטיק מבוסס נפט.
ענקיות הרכב פורד ומזדה בוחנות כעת שימושים בחומרי פלסטיק מתכלים במכוניותיהן ומזדה אף הצהירה לאחרונה כי פיתחה לראשונה בעולם ביו-פלסטיק העמיד בפני חום שצפוי לשמשה בייצור רכיבים לרכביה.
הגידול המשמעותי בתעשיית הפצלים בארצות הברית הפך אותה ליצרנית הפלסטיק התחרותית בעולם, והצפי הוא שעד 2020 יושקעו למעלה מ-100 מיליארד דולר בפרויקטים לייצור מוצרי נפט, חלקם הגדול בייצור פוליטילין (Polyethylene), פלסטיק המשמש לייצור תיקים, צעצועים, בקבוקים, חיתולים וכו'. אז למרות ההבטחה הגלומה בחומרים החדשים, סביר אם הפלסטיק המזהם ייעלם מהעולם בזמן הקרוב.
- 8.דני 02/12/2015 12:20הגב לתגובה זולא סתם יש אותו מחומר אחר שמוציאים מהאדמה,הוא לא נוצר ממשהו שאינו קיים.הבעיה של המדע שהוא לא יודע הכל על היקום אבל הוא תמיד ארוגאנטי ,שחצן יהיר ומתנשא כאילו המדענים יצרו את העולם.בגלל שרב הנסתר על הגלוי אז אני חושב שלפלסטיק יש סיבה..........אולי עוד 2000 שנה המדענים ידעו למה היה צריך את הפלסטיק.מה שאני מסכים זה הפלסטיק בים זה אסון מידי.
- 7.eby 22/11/2015 11:41הגב לתגובה זומתפזר יותר ומזהם יותר ולא באמת מתכלה.די עם הלופים והשקרים.כמו המותג "ירוק" שברוב המקרים שווה ל"עבודה בעיניים"
- 6.ranr 25/09/2015 20:40הגב לתגובה זוהטיעון שחמרים פלסטיים אינם ניתנים למיחזור זו שטות גדולה. כל החמרים הטרמופלסטיים, שהם רוב רובה של התעשיה הזו, ניתנים למיחזור, הבעיה בדרך כלל היא בכדאיות הכלכלית. הטיעון השני שאיננו נכון הוא הגדרת הפטריה כתחליף לחמרים הפלסטיים. מה שמסתבר מביקור באתר האינטרנט של החברה, זה שהחומר המוצג, הנו וורסיה נוספת לחמרי אריזה ובידוד שחלקם עשויים מחמרים פלסטיים, בדרך כלל קר-קל שהוא פוליסטירן מוקצף וכן פוליאוריתן מוקצף, אבל גם חמרים אחרים כמו קש או פתיתי עץ, קרטון וכו'.
- 5.רציו 25/09/2015 17:02הגב לתגובה זורציו לכן ירדה מטומטמים
- 4.עצוב 25/09/2015 09:52הגב לתגובה זותשקיעו קצת יותר בכתבות, באמירות, באי-וודאויות, בסימני השאלה המלווים כל אמירה, בכדי לשפר את מדד הרצינות של הנושאים בהם אתם עוסקים. לטווח ארוך, זה יועיל לאתר ולקוראים. חג שמח, "מועדים לשמחה ומשתדלים לא למעוד" !
- 3.מושיק 24/09/2015 13:52הגב לתגובה זועדיין לגדל ולהפיק פולימרים מפטריות יקר לאין ערוך מנפט. הפתרון לא בייצור אלטרנטיבי אלא בפרוק הפלסטיק. פה הביולוגיה הסינטטית תעשה את שלה ותגביר הצריכה של הנפטת
- 2.דניאל 24/09/2015 12:55הגב לתגובה זובסוף הכתבה התכוונתם ל..ספק ולא ל..סביר שהפלסטיק ייעלם
- 1.מכונית מתכלה??? (ל"ת)היה מנוע? 24/09/2015 11:05הגב לתגובה זו