גילעד אלטשולר וקלמן שחם, צילום: אתר החברהגילעד אלטשולר וקלמן שחם, צילום: אתר החברה

אלטשולר שחם בהצעה טובה בקרנות הכספיות - הזדמנות או מלכודת?

דמי ניהול של 0.06% בלבד - זו הזדמנות, אבל צריך לעקוב כי הקרן יכולה להעלות את דמי הניהול בהמשך כשהיא תהיה גדולה

תמיר חכמוף | (10)
נושאים בכתבה אלטשולר שחם

בית ההשקעות אלטשולר שחם אלטשולר שחם פנ -0.62%   משיק קרן כספית חדשה עם דמי ניהול שוברי שוק של 0.06% בלבד, הנמוכים ביותר בקטגוריה. מדובר במהלך שמציב את אלטשולר בעמדה תחרותית בתחום צומח, כשהקרנות הכספיות מושכות אליהן עשרות מיליארדי שקלים בתקופה של ריבית גבוהה.

אותה קרן כספית חדשה מגיעה חודשים ספורים בלבד לאחר שבית ההשקעות עשה את ההפך המוחלט, כשהעלה את דמי הניהול בקרן הקודמת שלו פי שלושה, מ-0.06% ל-0.18%, קרי מהזול בקטגוריה לדמי ניהול ממוצעים בקטגוריה (לתזכורת - הקרנות הכספיות מעלות דמי ניהול: איך זה משפיע עליכם? והאם הן עדיין עדיפות על פיקדונות?). זה קרה בדיוק כשנכסי הקרן עמדו לחצות את רף 5 מיליארד השקלים, והציבור כבר בחר בה כאחד מהחלופות המובילות לפיקדונות הבנקאיים. אלא שבית ההשקעות בחר להרוויח יותר על חשבון החוסכים והתגובה לא איחרה לבוא: נכסי הקרן החלו להתכווץ בקצב עקבי, וכיום היא מנהלת כ-3.8 מיליארד שקלים, ירידה של כ-1.2 מיליארד שקלים תוך חצי שנה.

זה אומר שיש סיכוי טוב שאחרי תקופה גם בקרן הכספית הנוכחית עם דמי ניהול נמוכים תהיה עלייה בדמי הניהול. זה לא אומר שהקרן לא טובה להשקעה. היא כן, כי בקרנות כספיות ההבל בין התשואות שמושגות הן פיפסים קטנים, והפרש של 0.1% ויותר בדמי ניהול שנתיים עושים את ההבדל. זו יכולה להיות השקעה סולידית טובה, עד שיחליטו באלטשולר להעלות את דמי הניהול, כשבפועל זה יכול להיות פעם בשנה. לקראת השנה החדשה. אז אם אתם קונים, רק תהיו עירנים ותבדקו אם דמי הניהול יעלו.  

חלק ממגמה רחבה

אבל לא רק הקרן הכספית של אלטשולר סובלת, אם כי צריך להזכיר שהקרן עלתה מאפס ל-3.8 מיליארד שקל בשנה. בית ההשקעות כולו נמצא בשנים האחרונות במגמת נסיגה. מאז 2021, בית ההשקעות אימץ קו ביקורתי כלפי השוק המקומי, ובחר להקטין באופן משמעותי את החשיפה למניות ישראליות. בריאיונות ובפרסומים פנימיים הובעו הסתייגויות מהמצב הגיאופוליטי ומהנזילות הנמוכה של הבורסה בתל אביב, מה שהוביל להסבת השקעות לחו"ל, בעיקר לארה"ב, אך גם למקומות אחרים כמו סין שלא הציגו תשואות גבוהות במיוחד. באטשולר חשבו שהמהלך הזה יבדל אותם לחיוב, אלא שבפועל, ההחלטה הזו הובילה לביצועים חלשים ביחס למתחרים. המגמה הזו הורגשה במיוחד בשנה החולפת, בזמן שמדדי ת"א הציגו עליות חדות עם אחד הזינוקים החדים בשווקים המפותחים, אלטשולר כמעט לא היה שם. החשיפה הנמוכה למניות ישראליות, לצד תשואות חלשות יותר בחו"ל, השאירה את המשקיעים מאחור, שחיפשו אלטרנטיבות אחרות.

ולא מדובר רק בביצועים. גם בשורת הנכסים המנוהלים, שאליה אמורה הייתה לזרום רוח גבית מהשווקים, נרשמה מגמה הפוכה. במקום לראות עלייה טבעית בנכסים כמו שקרה אצל רוב בתי ההשקעות, עם גיוסים חדשים ופעילות תוססת בברוקראז', קופות גמל וקרנות מנוהלות, באלטשולר נרשמה שחיקה. לקוחות נטשו, כספים זרמו למתחרים, וההנהלה מצאה את עצמה שוב ושוב במגננה.

הביצועים מורגשים במניה

התוצאות האלו השפיעו גם על מניית אלטשולר שחם פיננסים, שנראית כמדשדשת במקום לעומת המתחרות. בזמן שבתי ההשקעות האחרים, מיטב מיטב השקעות -0.31%  , איביאי איביאי בית השק -2.09%  , אנליסט אנליסט 1.74%  ומור מור השקעות  רשמו זינוקים תלת ספרתיים במניותיהן בשנה האחרונה במקביל לפריחה רוחבית בכל אפיקי הפעילות, מניית אלטשולר רשמה תשואה של 42% ב-12 החודשים האחרונים ועלייה של 6% מתחילת השנה בלבד. הדוחות של הרבעון הראשון חשפו את הביצועים הלא מחמיאים, אמנם ההכנסות טיפסו ל-235 מיליון שקלים, אך הרווח הנקי דווקא ירד ב-14% והסתכם ב-24 מיליון שקלים בלבד. גם פעילות האשראי וההשקעות האלטרנטיביות שנבנתה במקביל, עדיין לא הניבה תוצאות מהותיות בשורה התחתונה.

אל מול זה, בבית ההשקעות מבינים שצריך יותר מהנחות בעמלות כדי לשנות את התמונה. לאחרונה ביצע אלטשולר מספר מינויים בכירים, בהם מינויו של שמעון אוליאל לראש תחום השקעות ישראל, תפקיד שנועד לחזק מחדש את הנוכחות המקומית. לצד זאת מונו גם ראש תחום ברוקראז', ראש השקעות גלובליות וראש תחום השקעות אלטרנטיביות. המטרה ברורה: להחזיר את האמון, להפגין כיוון, ובעיקר, לשדר שחל שינוי.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

אבל אמון, כפי שהמשקיעים יודעים היטב ובאלטשולר לומדים על בשרם, לוקח זמן לבנות. הציבור הישראלי אולי התרגל להחליף קרנות ומנהלים בקלות, אבל הוא גם לא שוכח מהר. גם אם יש רצון אמיתי לתקן, הדרך חזרה לצמיחה תדרוש לא רק הצהרת כוונות, אלא גם עקביות, שקיפות, ואולי לראשונה זה זמן רב, גם קצת ענווה.

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    יש אתילין לפידות כספית ניהול נזילות אותם דמי ניהול (ל"ת)
    אנונימי 17/07/2025 14:04
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    fool me once shame on you fool me twice shame on me (ל"ת)
    אנונימי 17/07/2025 12:25
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    איתן 17/07/2025 12:05
    הגב לתגובה זו
    היבריס שעבר זמנו
  • 6.
    החיים 17/07/2025 11:49
    הגב לתגובה זו
    אם לא מתחייבים לדמי ניהול נמוכים בהמשךסתם תרגיל שיווקי ופרסומת חינם בעיתון
  • 5.
    תמיד אפשר יהיה לצאת ולעבור קרן. לא תהיה פה מלכודת מס כמו בבתי השקעות אחרים למשל קסם (ל"ת)
    אנונימי 17/07/2025 11:20
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    מה שם הקרן מספרה האם הם מחוייבים להודיע ללקוח לפני העלאה בדמי ניהול (ל"ת)
    רוני 17/07/2025 11:10
    הגב לתגובה זו
  • אנונימי 17/07/2025 12:20
    הגב לתגובה זו
    טריק ידועה של קרנות חדשות.דמי הניהול בהקמת הקרן נמוכים ובינואר הקרוב מקפיצים את דמי הניהול
  • 3.
    מה מספר הקרן של אלטשולר שחם (ל"ת)
    אנונימי 17/07/2025 09:49
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אנונימי 17/07/2025 09:30
    הגב לתגובה זו
    בקרן הראשונה בהזדמנות הראשונה דפקו אותנו.למה לתת להם הזדמנות שניה וכשהם אומרים בםירוש שידפקו אותנו שוב
  • 1.
    בנו 17/07/2025 09:18
    הגב לתגובה זו
    זלזלו בהם בלקוחות שלהם לא נתנו שירות. ולכן לא יראו שקל עד שישקמו את האמון.