האם הבורסה מצאה תחתית? וקצת על טבע ובריינסווי

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של Bizportal, מסביר על הפערים בין מיין סטריט לוול סטריט ועל מנוע הצמיחה העתידי של טבע
שלמה גרינברג |

אנחנו, שכול הזמן משוכנעים שהאמריקאים שבפחזנותם הכניסו את כולנו לבוץ הם היחידים שגם יוציאו אותנו ממנו היינו מתים לומר שהעליות הנפלאות שרואים במדדי המניות מאז ה – 9.3, מאותתות על סיום המשבר אבל זה עדיין לא כך ומאוד צריך להיזהר ולא להתפתות למראה העיניים. אין עדיין שום סימן, במיין סטריט, למהפך.

האיתות המנחם היחיד שאפשר להניח עליו את היד זו ההרגשה שקצב ההתדרדרות במיין סטריט נעצר משהו וזה מספיק על מנת שכמה דולרים יעזבו את הפיקדונות ואת אגרות החוב ה"בטוחות" שאינם מניבים כלום ויעברו למניות. גם ההרגשה המשופרת שהביאה למעבר בשבועות האחרונים מתבססת על כרעי התרנגולת, היא יותר נשענת על חלום מאשר על מציאות. ישנם משקיעים רבים שנכנסו למניות בשבועות האחרונים מהסיבה (ההגיונית אגב) שאם ההתדרדרות אכן האטה את הקצב אז כאשר יגיעו הסימנים הברורים הראשונים של עצירת ההתדרדרות המדדים יהיו הרבה יותר גבוהים. "במיין סטריט כלום לא קרה עדיין", אומרים לנו חברים בארה"ב, "אבל בוול סטריט האופטימיות עלתה מדרגה, זה כול הסיפור כרגע", נא להיזהר.

על חלומות והערכתם נדבר היום: % 48 עלתה מניית אלאן (סימול: ELN) בשבועיים האחרונים והיא לא עלתה בגלל הדיבורים החוזרים (בפעם ה 10? אולי ה 20?) על ההצלחה הכבירה שממתינה או-טו-טו לטיסאברי, התרופה כנגד טרשת. המניה עלתה כי הולכות ומתרבות השמועות שחברה, יחסית קטנה, מדנמרק, לונדבק (Lundbeck) שמה, אמורה להציע 8 אירו (10.8 דולרים לפי 1.35 דולר לאירו), אולי יותר, למניה, מה שנותן לאלאן שווי של כ – 3.8 מיליארד דולרים. השמועות החלו להתרוצץ בתחילת מרץ אלא שאז איש לא היה מוכן לקחת סיכון.

היום, כאשר "מומחי" וול סטריט, שבשלושת השבועות האחרונים (מאז התחתית ב – 9.3) ראו את ה – S&P עולה ב - % 20.6, את הנאסד"ק עולה ב - % 21.8 ואת הדאו עולה ב – 1,229 נקודות או % 18.7 והם משכנעים את עצמם, כרגיל, שהמשבר במיין סטריט בדרך לסיום. שוב חוזרים בעלי החלומות וכרגיל הולך ונוצר פער אדיר בין הדרך בה מעריכים נכסים בוול סטריט לבין זו של מיין סטריט.

ביחס לאלן למשל מה שמפעם לפעם מריץ אותה בוול סטריט זה בעיקר התחרות עם טבע (סימול: TEVA) ומדוע? כי כמה מהמטומטמים הנצחיים ברחוב הצר ההוא שבין ברודוויי לוואטר סטריט מודדים את הצלחת הטיסאברי על פי הצלחת הקופאקסון כסמן ימני. אנחנו, שלפני כמה שנים, באחת מהנפילות הרבות של אלאן לערכים כלכליים, אפילו הצענו לטבע לרכוש את אלאן, מכירים את החברה האירית פנימה והחוצה עוד מימים שהייתה חברה פרטית ואומרים לכם במלוא האחריות (כיוון שיש ישראלים רבים שאוהבים לשחק בין המדרונות לעליות של המניה האירית המטורפת הזו) שהפעילות בוול סטריט, במניית ELN קשורה מעט מאוד למה שקורה במיין סטריט עם החברה ששמה אלאן. העניין הנוכחי האמיתי סביב אלאן אינו באמת הטיסאברי אלא ה - Bapineuzumab שזו התרופה שלהם נגד אלצהיימר שנמצאת בניסויים קליניים, שלב שני. מלבד תרופה זו יש לחברה את המחלקה למחקר ופתוח הנדסי של תרופות (EDT Devision), שנחשבת מהטובות שיש וחובות כבדים. הטיסברי משווק ע"י ביוג'ן-איידק (סימול: BIIB) שבמקרה שמישהו קונה את אלאן כול הזכויות על התרופה עוברות לרשותה הבלעדית.

כבר הזכרנו זאת בעבר אבל שימו לב שוב לדרכים שלפיהן מעריכה וול סטריט נכסים. יכול מאוד להיות שכאן, בהערכת נכסים, טמונה הבעיה הגדולה של וול סטריט שמביאה למשברים כי במוקד ההערכה בוול סטריט נמצאת תאוות הבצע ואילו במוקד ההערכה של מיין סטריט נמצאת הכלכלה.

אם אכן ישלם מישהו כ – 4 מיליארד דולרים עבור אלאן הוא בעצם קונה חברה ביו טכנולוגית-רפואית שמתמחה בתחום הנורולוגיה וכרגע עם תרופה אחת שבדרך. מסביר האנליסט האירי קיליאן מרפי, "אם ניקח בחשבון שהקונה הפוטנציאלי של אלאן לא מקבל את הטיסאברי, הוא נשאר רק עם תרופת האלצהיימר כי שווי מחלקת המחקר מתקזז בעצם כנגד החוב הגדול של החברה. כלומר, מישהו מוכן, אולי, לשלם קרוב ל – 4 מיליארד עבור תרופה נגד אולצהיימר שנמצאת בשלב שני של פתוח וזו הערכה עשירה מאוד".

לפני כחודשיים עשינו כתבה על בריינסוויי, החברה הירושלמית שחותרת למצוא פתרונות למחלות של מרכז העצבים, מחלות נוירולוגיות. שוויה של החברה, שנסחרת, בינתיים, רק בת"א, הוא כ 60 מיליון דולרים. מדובר בחברה שעדיין אינה מוכרת אבל רבים המשקיעים שיטענו שהשווי הנוכחי מגוחך, צריך להיות גבוה בהרבה. מדוע? כי כול תחומי העיסוק של החברה "חלומיים". בריינסוויי שמה הדגש, כרגע, על מחלות הדיכאון אבל המטרה היא לנסות ולתקן עיוותי פעילות של המוח שגורמים לכמה מהמחלות הקשות ביותר שיש ושעדיין אין להן פתרון, מחלות כמו אולצהיימר, פרקינסון, הפרעות אכילה, טרשת ועוד כהנה וכהנה מריעין בישין.

החלום הזה, של מרפא למחלות מרכז העצבים, נושא בחובו מיליארדים של הכנסות למפתחי התרופות והציוד אבל גם כסף גדול מאוד לאלו שהשכילו להשקיע בזמן הנכון. בעוד חוקרי הנוירולוגיה (הרופאים) מבלים ימים כלילות בחיפוש המרפא הרי שמומחי הנוירולוגיה של וול סטריט (האנליסטים) עסוקים ימים כלילות באיתור המניות "הנכונות". מאותו הרגע שמעצבי דעת המשקיעים בוול סטריט מתבייתים על חברה מסוימת כבעלת פוטנציאל להוציא תרופה בתחום הנוירולוגיה מניות החברה הזו יכולות להביא למחזיקים בהן רווח בלתי יתואר. משבר כלכלי או לא חברה שתציג סיכוי ממשי לתרופה אנטי אנורקסיה למשל תתקבל בוול סטריט כאילו והמשבר הגלובלי לא היה קיים (יכול מאוד להיות שהגיע הזמן לרשום את מניות בריינסוויי בניו יורק, תלוי בשלב בו נמצאת החברה). אנחנו רוצים אם כך להפנות את תשומת לבכם לחברה שפועלת וגם מובילה בתחום הנוירולוגי והסיכון בהשקעה במניותיה בשלב הנוכחי אפסי בהשוואה להשקעה בחברות כמו אלאן או בריינסוויי, אהובת הנעורים שלנו, טבע. לטבע יש חברת בת בבעלות מלאה שנקראת Teva Neuroscience, טבע מדעי הנוירולוגיה בע"מ.

לחברה הזו, שמרכזה בעיר קנזס שבמדינת מיזורי, יש מחלקת EDT טובה לא פחות מזו של אלאן, אין לה חובות בכלל וכרגע יש לה 2 תרופות. האחת קופאקסון, התרופה המובילה בעולם בתחום הטיפול בטרשת עם מכירות שנתיות של 2.26 מיליארד ב 2008 ומרווחי רווח מדהימים ותרופה בשם אזילקט, טבליות לטיפול במחלת הפרקינסון. תרופה זו מפותחת ומשווקת ביחד עם אותה חברה דנית, לונדבק, שהשמועות בוול סטריט מדברות עליה כקונה הפוטנציאלית של אלאן ועם החברה היפנית איאסי. האזילאקט נמצאת בשלב השלישי של בדיקות ותוגש לאישור השנה וזאת לאחר שב 2008 נערך המחקר הגדול ביותר אי פעם בתחום הטיפול בפרקינסון וטבליות האזילטק הוכיחו הצלחה. כאן מדובר בשוק שגדול בהרבה מהשוק שעומד מול הקופאקסון וטבע, עד כמה שידוע לנו, מובילה. החטיבה הנוירולוגית של טבע היא חלק חשוב באסטרטגיה לשנים הבאות.

המשמעות שבהבדל בין המציאות של מיין סטריט וחלומות וול סטריט מתבטא בהשוואה בין ההערכות שניתנות בוול סטריט לחברה כמו אלאן לעומת ההערכות שמקבלת טבע: אם אכן אלאן מוערכת, במיין סטריט (אם מישהו באמת מציע לרכוש), בכ 4 מיליארד דולרים, זו הערכה המתבססת על תרופת האלצהיימר שנמצאת בשלב II של הפתוח. זה אומר שאם חטיבת הנוירולוגיה של טבע הייתה חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בוול סטריט הצעות הרכש שהייתה מקבלת היו לפחות בסביבות ה - 25-26 מיליארד דולרים (ואנחנו שמרנים מאוד כי בשוק טוב גם 30 מיליארד לא היו הפתעה) שהרי מדובר בחברה באותו תחום חלומי אבל עם 2.6 מיליארד הכנסות, ללא חובות ותרופת חלום נוספת ערב אישורה), זאת כאשר טבע כולה מוערכת היום ב 40 מיליארד!!!

ניסינו לבדוק מדוע חלום נותן לחברה הערכה גבוהה בהרבה? אין לכך תשובה אחת והסיבה לכך שאין תשובה אחת נעוצה בנסיבות שגורמות להיווצרות החלום. הנסיבות כל כך שונות ומשונות עד שאין דרך בעולם (או לפחות עדיין לא מצאו כזו) להרכיב מודל של חיזוי לנושא. בתקופה של מומנטום מעלה בבורסה כול חברה יכולה להפוך לחברת חלום אבל מה גורם להיווצרות חלום בתקופות של משבר? מי גורם להיווצרות החלום? איך? למה? בלתי אפשרי לענות על השאלות האלו כי לכל חלום סיפור משלו, החלומות על אלאן ייחודיים לאלאן בדיוק כפי שהחלום שנוצר לפתע סביב מניה כמו AIG (סימול: AIG) ייחודי לחברת הביטוח. מניית AIG איבדה % 99.3 מערכה במהלך השנה האחרונה עד לפני שלושה שבועות ומאז עלתה ב-% 191.5.

אז מה תגידו לנו? שהיא עלתה כך בגלל תמיכת הממשל? התמיכה הישירה הסתיימה הרבה לפני שהמניה הגיעה לתחתית. אולי בגלל הבונוסים המפורסמים עלתה המניה כך? תיכף תגידו לנו שהמניה עלתה בגלל האמונה שהחברה, למרות הכול, תשרוד. באמת? מישהו פקפק שברגע שאושרה ההזרמה המסיבית, לפני חודשים, שהחברה תשרוד? מדוע אם כך המשיכה המניה ליפול כמו אבן? הדעה שלנו היא שמניית AIG עלתה כך בהצטברות של סיבות שהשתיים המובילות הן ההרגשה הכללית (בוול סטריט כי במיין סטריט עדיין רחוקים מהרגשה זו) שמשהו מתחיל להסתדר ובגלל השם-מותג AIG. ההנחה היא שאם הדברים ב – AIG יסתדרו היא תחזור למיקומה המוביל ההיסטורי ותהיה שווה הרבה יותר.

כל מה שאנחנו יכולים לייעץ לכם הוא שאם התמזל מזלכם והצלחתם להתיישב על אוכפה של מניה שמייצגת חברת חלום הוא שתשתדלו שלא להאמין יותר מידי בחלום, לא להיות חזירים והכי חשוב, לעולם אל תתחילו להיסחף ולהאמין שאתם גם מבינים בחלום. אם מניית חלום מסוימת מתחילה לעלות במאות אחוזים אל תתחילו להסביר לעצמכם מדוע זה קורה ולשכנע עצמכם שזה ימשיך, תמכרו.

אז כמה באמת שווה טבע? טבע, על פי הקונצנזוס, נסחרת במכפיל 13.5 ל 2009 ובמכפיל 10.5 לתחזיות 2010, אין כאן מעורבות של שום חלום, זו הערכה שמתבססת על המכירות נטו ואפילו הוורסיה הגנרית של תרופת האפילפיה, Topamax (גם היא בתחום הנוירולוגיה), שאושרה לטבע לא כלולה בתחזיות. אז נכון, טבע מדשדשת כי החלום, הכול כך Built-in בחברה הזו אינו מצליח להתרומם. כפי שהקופקסון עשה בעבר כך גם האזילקט יעשה בעתיד ובינתיים יש רשת בטחון שאין לחברות כמו אלאן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה