ai
צילום: FREEPIK

סוכן AI מי יודע? גם מפתחי הטכנולוגיה עצמם אינם יודעים

כולם אומרים שסוכני AI זה הדבר הבא בשוק העבודה, רק שאף אחד לא יודע להגדיר בדיוק מה זה. ננסה לעשות סדר

רן קידר |
נושאים בכתבה AI

מילת הקסם "AI" נמצאת בכל מקום בשנתיים האחרונות, אך לאחרונה נראה שהצטרפה אליה מילת באז נוספת - "סוכן AI". סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, טוען כי "סוכני בינה מלאכותית יצטרפו לשוק העבודה השנה". מנכ"ל מיקרוסופט Microsoft Corp 0.83%   , סאטיה נאדלה, טען כי סוכנים "יחליפו בקרוב עבודות מבוססות ידע". מנכ"ל סיילספורס Salesforce.com 2.21%  , מארק בניוף, הצהיר שמטרת החברה היא "להיות ספק הסוכנים הדיגיטליים הטוב ביותר בעולם" באמצעות שירותי "סוכנות" שהיא מציעה. למרות כל החזונות הללו, אין הגדרה מוסכמת למהו בדיוק סוכן בינה מלאכותית.


כולם מסכימים שסוכני בינה מלאכותית ישנו את חיינו באופן מהותי. כמו ש-ChatGPT שינה את הדרך שבה אנחנו מתייחסים למידע ונתן לנו כלים חדשים, כך גם סוכני בינה מלאכותית צפויים לשנות את עולם העבודה שלנו. זה כנראה נכון, במוקדם או במאוחר, אבל לפני שמדברים על זה, חשוב שנסכים על מה בדיוק אנחנו מדברים. השימוש הרב מדי במילה האופנתית הזו גרם לה לאבד מהמשמעות המקורית שלה.


וכך, חברות רבות העוסקות בפיתוח אינן עובדות על אותו המוצר. סוכן של גוגל אינו דומה לסוכן של אמזון, שאינו דומה לסוכן של סיילספורס וכן הלאה. כיצד נמנע את הבלבול ומתי נחדל להשתמש במילה המשמשת, ככל הנראה, להכלת משמעויות רבות מדי?


השבוע פרסמה OpenAI רשומה בבלוג שלה המגדירה סוכנים כ"מערכות אוטומטיות היכולות להשלים משימות באופן עצמאי, במקום שהמשתמשים עצמם יעשו זאת". ברשומה אחרת, גם היא מהשבוע שעבר, פרסמה החברה בתיעוד למפתחים הגדרה שלפיה סוכן בינה מלאכותית הוא "מודל שפה גדול (LLM) המצויד בהוראות ובכלים". ואם אין די בבלבול, ראש מחלקת השיווק של החברה כתבה ברשת X כי המונחים "סוכן" ו"עוזר" זהים במשמעותם.


לעומתם, מיקרוסופט מנסה להבחין בין שני המונחים - סוכן ועוזר. סוכן, לטענתה, הוא האפליקציה של העולם החדש מבוסס הבינה המלאכותית וניתן לפתחו עם מומחיות ייחודית, בעוד שעוזר מיועד למשימות כלליות, כגון יצירת טיוטות לדואר אלקטרוני. מעבדת ה-AI, אנתרופיק, טוענת כי "ניתן להגדיר סוכנים במספר אופנים, הן כמערכות אוטונומיות לחלוטין הפועלות עצמאית לאורך זמן רב" והן כ"הטמעות רשומות העוקבות אחר פרוטוקולים שנכתבו מראש". לסיילספורס יש את ההגדרה הרחבה ביותר למהו סוכן בינה מלאכותית: "מערכת היכולה להבין את דרישות הלקוח ולהגיב אליהן ללא סיוע אנושי". אתר החברה מציע שש קטגוריות שונות, החל מסוכני "רפלקציה כללית" ועד ל"סוכנים מבוססי תועלת".


אז מדוע הבלבול?

סוכני בינה מלאכותית, כמו הבינה המלאכותית עצמה, נמצאים בתהליך מתמיד של התפתחות והגדרה מחדש. חברות כמו גוגל, פרפלקסיטי ו-OpenAI רק החלו להציג את הסוכנים הראשונים שלהן. ל-OpenAI יש את ה-Operator, לגוגל יש את Project Mariner ולפרפלקסיטי יש סוכן קניות. כל אחד מהם מציע יכולות שונות.


לחברות טכנולוגיה יש היסטוריה ארוכה של גמישות בהגדרות שהן עצמן קובעות, כשמטרתן העיקרית היא להשיג את יעדיהן, במיוחד כשמדובר בתחומים המתפתחים במהירות. עם זאת, אפשר להפנות אצבע מאשימה כלפי אנשי השיווק שלקחו מונח בעל משמעות טכנית והפכו אותו למילת אופנה ריקה מתוכן אמיתי.

קיראו עוד ב"BizTech"


אם לשפוט על פי האופן שבו מושג הבינה המלאכותית רק מתרחב והולך, סביר להניח שגם המונח "סוכן בינה מלאכותית" לא יעבור תהליך של סטנדרטיזציה בעתיד הקרוב, אם בכלל. גם במקרה זה, השפה מתפתחת בעקבות הטכנולוגיה, ולא להיפך.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה