זה מתקרב: על המירוץ לנשיאות בארה"ב, והמניות הבולטות - בתחום שלוהט כיום
כמו בוול סטריט כך בבחירות, התקשורת מנסה להוביל אג'נדה באמצעות כותרות. אבל בשלב הנוכחי, אחרי 'סופר טיוזדי' ולמרות הכותרות הבומבסטיות, אי אפשר עדיין לדעת מי יהיו שני המועמדים האחרונים ומה דעותיהם האמתיות. אין בעולם עוד מדינה אחת שבה משקף הנשיא הנבחר את רצון רוב הבוחרים כמו בארה"ב. במשך כשנה וחצי, על בסיס יומי, מתרוצץ המועמד מעיר לעיר ונפגש, פנים אל פנים, עם חלק גדול של האוכלוסייה. נכון, יש פרסומות, שטיפות מוח והכול, אבל אלו קיימים בכול מדינה דמוקרטית. לא הגברת מרקל, האדון קמרון, מר הולנד ואפילו לא נתניהו נפגשים עם כל כך הרבה מהמצביעים בתהליך הבחירות.
מדובר בתהליך שמי ששורד אותו, ולבטח המנצח, עובר אלף ואחד "מסננים" שמבטלים דעות קדומות מהסוג שהבוחר האמריקאי מטומטם או שהכול זה הצגת ריאליטי, וביחד עם הבחירות לבתי הנבחרים זו דמוקרטיה במיטבה. הדבר החשוב ביותר שצריך להבין הוא שהאמונה בתקווה ובחלום היא שתקבע. זה החלק המרכזי בשיקול רוב מצביעי ארה"ב. מי שיצליח לשכנע את רוב הבוחרים בחלומותיו ואמונותיו הוא שינצח. זה מה שהעלה את אובמה וזה גם מה שמסביר איך זה אפשרי ששניים "הפוכים" כמו דונלד טראמפ וסאנדרס כ"כ "הפתיעו", השניים ביחד מייצגים את סך החלומות והאמונות (כנראה בעקבות שמונה שנות אובמה) של כלל המצביעים.
דבר אחד לגבי טראמפ הכל כך מושמץ, הוא אינו האיש שהתקשורת מציגה. הוא איש חכם, גמיש בדעותיו ומה שרואים בטלוויזיה זה בדיוק מה שהוא רצה שהבוחר האמריקאי יראה, וזעמה הבוטה של התקשורת המרכזית רק מוכיח כמה צדק.
לגבי שתי השאלות שמעניינות את קוראי הטור, "מה המשמעות לגבי וול סטריט ומדינת ישראל?", התשובה לכך קשורה יותר במי שיוביל את בית הנבחרים והסנט לאחר הבחירות. בכול מקרה קשה לנו לראות שינוי בהתייחסות האמריקאית מול שני הנושאים.
- מחיר הזהב בירידה מאז הבחירות ולמה אנחנו "בשבועות שישפיעו עשורים קדימה"
- האם הביטקוין יגיע ל-100,000 דולר?
על נישת המחלות הנדירות, או כיצד יצרה מהפכת הטכנולוגיות עוד נישת ענק "מחלה נדירה" היא תופעה בריאותית מורבידית שמתאפיינת בשכיחות/נפיצות נמוכה ושאינה מייצרת כדאיות הכלכלית לחקור אותה. השם orphan diseases ('תרופת יתום') ניתן בגלל העובדה שתעשיית הרפואה לא הייתה מעוניינת להתייחס למחלות אלו בגלל הכדאיות הכלכלית. רוב המחלות האלו קשורות בעיוותים שמקורם במרכז העצבים, בבעיות תורשתיות ובגנום האנושי. מדובר בכ-5,000 סוגי מחלות שהידועות שבהן הן מחלות כמו ה-myoclonus (תנועות שרירים בלתי רצוניות), ניוון שרירים, ה-ALS, תסמונת הטורט, הפברי ועוד. בארה"ב מוגדרת מחלה נדירה כמחלה שמספר הנפגעים ממנה קטן מחמישה אנשים מתוך 10,000 או מ 200,000 (והמספרים שונים בין המדינות).
בתחילת שנות השמונים התבקשה התעשייה הפרמקולוגית לבדוק את אפשרויות הטיפול במחלות (אז לא היו עדיין תעשיות ביו רפואיות או גנריות רציניות). התעשייה שללה את האפשרות וחברת פייזר (סימול: PFE) סיכמה זאת כך: "אף חברה פרמקולוגית לא תעז להיכנס להשקעות בנושא זה. לא רק בגלל היקף השוק הפוטנציאלי הקטן, אלא בעיקר מפני שהמצב העדכני של הטכנולוגיות בתחום רחוק עדיין מלעודד מישהו רציני להיכנס. הדרך היחידה שתשכנע אותנו להיכנס הוא תמיכה ממשלתית".
הנשיא החדש דאז, רונלד רייגן, שבעצמו סבל ממחלת מרכז העצבים, החליט להרים את הכפפה ובאמצעות תקנות שהעביר החל לייצר את הסביבה הידידותית/עסקית שנדרשה על מנת לעניין את ענקיות הרפואה הסקפטיות. בשנת 1983, בדחיפה אדירה של הנשיא, הועברה בבתי הנבחרים תקנת ה-Orphan Drug Act of 1983. התקנה אפשרה לחברות שינסו לפתח תרופות למחלות מהסוג הזה לקבל הטבות מממשלת ארה"ב, הטבות מס בעיקר, ומה שחשוב הרבה יותר הייתה ההחלטה להכניס מחלות נדירות מסוימות לתוך סלי הבריאות, החלטה שמקורה גם ברייגן. החלטות אלו נתנו לנישה המורכבת הזו את הגושפנקא העסקית.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הקשר לוול סטריט בנקאי ההשקעות בוול סטריט הבינו מהר מאוד שנוצרת הסביבה העסקית המתאימה לשינויים מרחיקי לכת בתעשיית הרפואה, והחלו לטפח בוול סטריט את תחום הביו-טכנולוגיה. "חברות חלום" חדשות, חלקן מלכות הביו טכנולוגיה הרפואית היום, הונפקו אז, חברות כמו אמג'ן (סימול: AMGN), ג'אנאטק (סימול: DNA, שנרכשה ע"י Roche Holding s השווייצרית ב-2009) ואחרות. בין תחילת שנות השמונים לסוף המאה, אז הוצגה לראשונה מפת הגנום האנושי, התפתחה התעשייה הביו טכנולוגית, בעיקר בשל התקדמות מהפכת הטכנולוגיה בצורה מדהימה. חברות הרפואה הגדולות החלו לנצל את המצב שנוצר ולנסות לפתח תרופות ותהליכים גם לתחום המחלות הנדירות.
"הדחיפה" הגדולה להיווצרות נישה שמגלגלת היום כ-70 מיליארד דולר ושתגלגל ב-2020 כ-180 מיליארד, הייתה ההצלחה של חברה אחת בשם גנזים (Genzyme), מבוסטון. החברה הזו נוסדה בשנת 1981 ע"י יזמי הביוטק שארידן שניידר, הנרי טארמיר והפרופסור לכימיה מאוניברסיטת הרווארד ג'ורג' ווייטסיידס. מטרת החברה הייתה לתקן מצבי חסר באנזימים. בגלל בן של חבר שלהם, איש בכיר במשרד הבריאות בבוסטון, שסבל ממחלת הגאושר הנדירה, הם החליטו לנסות ולפתור את מחלת הגאושר באמצעות החלפת אינזים. גאושר היא מחלה תורשתית ומנוונת, שמקורה בחוסר אנזים בשם glucosylceramidase. לאחר שבע שנים וכמאה מיליון דולר, החברה הצעירה הצליחה ליצר אנזים חילופי בשם Ceredase. בשנת 1986 הונפקה החברה כחברת חלום על בסיס האנזים הזה, ב-1991 קיבלה החברה אישור FDA והשאר זה היסטוריה.
ה-Ceredase הפך למגה תרופה והצלחתו הפכה את גנזים לחברה המובילה בתחום שוול סטריט החלה להגדיר כנישת המחלות הנדירות. ההכרה הרשמית לנישה הגיעה בתחילת 2011 כאשר גנזים נרכשה בסכום של 20.1 מיליארד דולר ע"י ענקית התרופות הצרפתית סאנופי (סימול: SNY). כאשר גנזים נמכרה הגיעו מכירותיה ל-3.2 מיליארד, הרווח הנקי ל-400 מיליון ובמחסני הפיתוח שלה היו שבע תרופות מתקדמות למחלות נדירות שונות.
מי שעוקב אחרי הטור, עוד מימי גלובס, יודע שהיינו מעורבים בגנזים מההנפקה ואילך, וכשפיתחה פרוטאליקס (סימול: PLX) את שיחלוף חלבון הצומח שלה, ה-ProCellEx (שאמור היה, לפחות על פי התקשורת הישראלית, לגרש מהשוק את ה-Ceredase) ניסינו להסביר לקוראים שלמרות שה-ProCellE עולה (על פי דעת המומחים) על ה-Ceredase, הסיכוי שפרוטאליקס "תגרש מהשוק" את גנזים אינו רציני.
נפרצו גבולות הנישה מאז תחילת המאה ובמיוחד מאז 2008, הפכה הנישה לאחת הלוהטות בתחום הרפואי, כאשר רוב חברות הפרמקולוגיה והביו טכנולוגיה המובילות (בראשות BMY, PFE, AMGN, ROG.VX, NVS, CELG, SNY, גלקזגוי, שאייאר ואחרות) ולצידן כמה עשרות חברות בינוניות וקטנות (מ ALXN ועד RARE) מנסות להתמחות בתחום ולחקות את ההצלחה של גנזים. לצד אלו יש שורה ארוכה של סטארטאפים שמנסים להידחק לחגיגה המתפתחת. כרגיל, בישראל מתרכז ידע עצום בתחום, אבל בינתיים וכפי שקורה בתחומי טכנולוגיה רבים אחרים, שום חברה ישראלית לא הצליחה לפרוץ למעמד מוביל.
קשה מאוד לבחור חברה "מנצחת", לבטח בין הגדולות. הסיבה לכך היא שחטיבת המחלות הנדירות אצל חברות הענק אינה חטיבה מובילה בהכנסות. אם משקיע מעוניין להרוויח מהשקעה בנישת המחלות הנדירות, אז בריסטול-מאייאר או פייזר למשל הן ללא ספק מהמובילות בתחום (בעיקר בשל רכישות אבל לא רק). אם המשקיע קונה BMY או PFE בגלל המחלות הנדירות, הדבר לא ישתקף במניות, לבטח לא בעתיד הנראה לעיין בגלל גודל החטיבה והשפעתה על ההכנסות הכוללות של שתי הענקיות.
האלטרנטיבות הן חברות כמו Alexion (סימול: ALXN) או Baxalta (סימול: BXLT), שתי חברות בינוניות שוול סטריט אוהבת ושההכנסות מתרופות למחלות נדירות שפיתחו הן עיקר הכנסותיהן. אלא שגם כאן יש למשקיע בעיה רצינית. וול סטריט, כמנהגה, מוקסמת מנישת המחלות הנדירות ומעניקה לכול חברה שמקבלת אישור לתרופת יתום הגדרה של חברת חלום והערכות בהתאם. אלא שבין האישור לתרופת יתום לבין הצלחת התרופה לאחר אישורה המרחק עצום והעלויות פנומנליות. מלבד כל עלויות הפיתוח, ישנה כמובן הבעיה של עלות המוצר לחולה מחד גיסא, היכולת לגבות מחברות הבטוח מאידך גיסא, וכמובן קיצור תקופת ההגנה על הפטנט בתחום. המשקיע עלול להיקלע למצבים קשים ומסוכנים.
קחו למשל את חברת Alexion שהזכרנו. החברה פיתחה תרופה בשם Soliris למחלה נדירה וממארת בשם Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria. מקור המחלה בניוון תאי הדם האדומים כתוצאה מ"קלקול" במערכות החיסון בגוף, והיא פוגעת באחד או שני אנשים למיליון, נדירה במיוחד. עלות התרופה לחולה לשנה בארה"ב היא 409,500 דולר. עלות הפיתוח של התרופה (שאושרה ב-2007 וההגנה עליה נגמרת ב 2017) עברה אומנם אתה ה-1.5 מיליארד דולר, אבל העלות כוסתה ממזמן. הכנסות החברה מהתרופה הזו לבדה הגיעו ב-2015 ל-2.59 מיליארד דולר.
איפה הבעיה? ובכן, הכנסות אלו היוו 99.54% מסך הכנסות החברה, בעוד שוול סטריט מעריכה אותה ב-31.7 מיליארד דולר. זו הערכה שלמעשה מתבססת על תרופה אחת שההגנה עליה תסתיים בעוד כשנה וחצי. נכון, יש לחברה עוד שמונה תרופות חלום שנמצאות בשלבים שונים של התקדמות, אבל הזמן לאישורן עדיין רחוק וכול התרופות הללו מתחרות בפיתוחים דומים, לאותן מחלות, של חברות כמו אמג'ן, רוש, Baxalta ועוד. כלומר, אם יגיע קיץ 2017 ושום תרופה לא תאושר, אז התוצאות העסקיות של Alexion תפגענה משמעותית והמניות בהתאם.
נכון להיום ממליצים 14 מתוך 20 אנליסטים שמכסים את החברה ב"קניה", 8 מהם ב"קניה חזקה". יש לכם מושג איזה סיכון מעורב כאן? גם BXLT שבעבר הייתה חברת בת של ענקית התרופות באקסטר (סימול: BAX), והונפקה כחברה ש"מתמחה בתרופות יתום" ביוני 2015, נסחרת היום בשווי שוק של 26.8 מיליארד דולר. על בסיס הנתונים והחלומות יחדיו, הסכום מייצג הערכה מוגזמת, ולמרות השמועות שמופצות ששאייאר (סימול: SHPG) מעוניינת בחברה. אז אפשר להמתין לתיקון רציני, גדול מהנוכחי, שאנחנו מתקשים להאמין שיגיע בקרוב, או לוותר על חלום "ההשקעה המוצלחת הבודדת" ולהשקיע בקרן או סל מייצגים.
הבעיה, אין שום סל או קרן שמתמקדים רק במחלות נדירות אבל יש סלים שמרכזים את מיטב החברות בתחום כמו למשל סל ה-PowerShares Dynamic Biotech & Genome (סימול: PBE) שמכיל 30 חברות שרובן בתחום ובראשות AMGN, BIIB, BMRN, GILD ו-ALXN. הסל הזה ירד בכ-40% מאז תחילת התיקון ומכיל 30 חברות שחלק גדול מהן מתמחות במחלות נדירות. גם הסל הוותיק BBH, שמכיל 192 חברות ביו ושכמעט כול החברות בתחום בתוכו, השיל כ-30% מערכו מאז שהחל התיקון הנוכחי.
איך שלא תסתכלו, תחום המחלות הנדירות הפך בשנים האחרונות למנוע צמיחה פוטנציאלי בתחום הרפואי וחשוב, אם באמצעות סל/קרן או באמצעות השקעה ישירה באחת החברות, להיות בתוכו.
- 31.יואב 26/12/2020 14:26הגב לתגובה זוהאם כיום השקעה ב vrtx היא כדאית בפרט לאור שולי רווח פנטסטיים שלה, והאם המונופול שיש לה בסיסטיק פיברוסיס מספיק לאורך זמן
- 30.שחרזדה 17/03/2016 15:05הגב לתגובה זומשנת 2009 ועד לפני מספר חודשים מדד הביוטק NBI עלה ב 550% עכשיו אנחנו בדרך למטה ועושה רושם שהתחתית עדיין רחוקה .. שווה בהחלט לעקוב אבל כרגע לא הייתי נוגע במניה התמחורים עדיין מטורפים והחלומות בשמיים מאוד מזכיר את בועת הדוט קום שהתפוצצה ב 2000
- 29.יריב 09/03/2016 13:24הגב לתגובה זוכידוע כמויות השורטים בלתי נתפסות,פספוס קל של חברה ומייד עליהום עד להרס חברות,VRX משווי שוק של 90+מיליארד דולר לשווי שוק של 20 מיליארד דולר,DENDREON-DNDNחברה בעלת פוטנציאל ומכירות של 300 מליון דולר בשנה-התרסקה בין היתר תודות לשורטיסטים,בקיצור לא חסר דוגמאות,איך אמר וורן באפט "אני לא משקיע בחברות תעופה-פיצוץ במטוס והלכה החברה".סכנה דומה מחכה לחברות הפארמה.
- שלמה גרינברג 09/03/2016 17:57הגב לתגובה זושורטיסטים שיחקו בוול סטריט עוד מהמאה ה 19 ובגדול, פעילותם לעיתים עוזרת. מה שהשתנה הוא סוג השורטיסטים שרבים מהם היום הם , מחוסר הגדרה מתאימה, אינדיאנים חסרי הבנה ומהירי תגובה ואלו הגיעו באמצעות מהפכת האינפורמציה. Dendreon הייתה חברה בעייתית ומסיבות רבות. כידוע לך היא לא קיימת ולא התרסקה בגלל השורטיסטים, פשטה רגל והנכסים נמכרו ל VRX, אבל זה ספור אחר. באפט לא אמר את שכתבת והסכנה לחברות הפרמה המובילות אינה גדולה, אתה מדבר על מניות ולא על החברות. הדבר האחרון שמדאיג חברות פרמה מובילות כמו פייזר, מרק או איליי לילי זה השורטיסטים.
- שלמה,תודה. (ל"ת)יריב 10/03/2016 08:28
- ארז 09/03/2016 15:21הגב לתגובה זומתמחים בקניית חברות והקפצת מכיר המוצרים במאות אחוזים (תרופה אחת נמכרת בארצות הברית במחיר גבוה ב 10 אלף אחוז לעומת אירופה(. The company raised prices on all its brand name drugs 66% in 2015,five times more than its closest industry peer. The cost of Valaent flucytosine is 10,000% higher in the United States than in Europe. In late September 2015 members of The United States House Committee on Oversight and Government Reform urged the Committee to subpoena Valeant for their documents regarding the sharp increases in the price of "two heart medications it had just bought the rights to sell: Nitropress and Isuprel. Valeant raised the price of Nitropress 212 percent and Isuprel 525 percent" as part of their investigation on "rocketing drug prices."[4] Much of the criticism relates to price increases Valeant has made to drugs it acquired the rights to through mergers and acquisitions
- 28.אהרן 08/03/2016 21:14הגב לתגובה זופעם הייתה חביבה על האנליסטים ודובר הרבה על הירכשות והמניה הגיעה לגבהים מטורפים. האם המחיר היה באמת בועתי ועכשיו פשוט חוזרת למציאות?
- שלמה גרינברג 09/03/2016 08:43הגב לתגובה זוראשית המניה אכן הגיעה, בעזרת האנליסטים שאכן התאהבו בה, לחלל, עלתה בפי 6.5 בין הרבעון השני של 2014 לרבעון השני של 2015, אפילו בוול סטריט זה מוגזם. למה עלתה? כי האנליסטים אהבו את הנישה בה היא פועלת, "יציקת" מעגלים לפתרונות ווידאו HD והעברת תמונה. המניה ירדה ביחד עם כול תחום המוליכים למחצה, מאינטל ומטה (תשווה למדד המוליכים של פילדלפיה, ה SOX^. איני עוקב אחרי החברה מקרוב אבל לפי הקונצנזוס המכפיל מתחיל להיראות הגיוני, צריך לבדוק את החברה, את מצבה העסקי/פיננסי ואת התחרות כי אכן הנישה מאוד מעניינת ותמשיך לצמוח.
- תודה! (ל"ת)אהרן 09/03/2016 15:17
- 27.יגאל 08/03/2016 19:29הגב לתגובה זושלום שלמה לא רציתי להתייחס אבל נראה לי שכדי בתור מי שמושקע חזק וחוקר את התחום: 1. ALEXION יש כמה תרופות מאושרות 1. SOLIRIS - שהיא התרופה הכי עיקרה היום בעולם 2. STRENSIQ 3. KANUMA + כמה שתופי פעולה ומימון של פיתוח תרופות בכמה חברות "חלום" קטנות, בנוסף לכך יש לאלקסיון פייפליין לא קטן של פיתוחים ולא רק מחלות נדירות למרות שהם עדיין לא קרובים, אבל זו בהחלט לא חברה של תרופה בודדת. 2. BAXALTA - נרכשה ע''י SHIRE ב-32 מיליארד העסקה אמורה להסגר רשמית לקראת אמצע השנה Shire takes out Baxalta for $32B It's official. Shire plc (NASDAQ:SHPG) acquires Baxalta (NYSE:BXLT) for $45.57 per share ($32B). Under the terms of the deal, Baxalta shareholders will receive $18 per share in cash plus 0.1482 Shire ADS. The deal represents a 13.9% premium to Baxalta's closing price on Friday. The transaction should close by mid-year. בנוסף לכך לבקסלטה יש 7 תרופות מאושרות ופייפליין רחב והרבה שיתופי פעולה למשל בארץ קמדה, מרימק עם תרופה לסרטן לבלב שבקסלתה אחראית למכירות של המוצר ברחבי העולם וזה רק טיפה וכו..
- שלמה גרינברג 08/03/2016 20:21הגב לתגובה זואת ALEXION הזכרתי ומהיכן לקחת שהיא חברה של תרופה אחת? אבל היא כן חברה בינונית (מבחינת הגודל) והיא כן הוערכה בטירוף. לגבי BAXALTA אם תקרא את הודעת שאייר העסקה, שאושרה ע"י הדירקטוריונים עדיין זקוקה לאישור בעלי המניות ושאייר צופה אישור באמצע 2016. יש מספר לא פחות גדול של עיסקאות M&A שנכשלו במבחן בעלי המניות.
- יגאל 08/03/2016 22:04למשל אי אפשר להשוות בין ALXN לבין VRTX שהפורטפוליו של החברה בנוי על מוצר אחד והנהלה כל מה שהיא רוצה זה שמשהו יבוא ויקנה את החברה. ALXN לפחות מנסה ללכת ולהכנס לתחומים אחרים ולהתפתח. מסכים איתך שזה לא GILD, AMGN, CELG, REGN. יש כמה חברות נוספות מאוד מעניינות שם עם מוצרים מאושרים ומדע מאחרוהים שהולכות בדרך להפוך לחברות גדולות אם כמובן לא ירכשו ע''י הגדולות. מסכים איתך שהמון חברות מנופחות והרבה חלומות. לגבי BXLT כנראה העיסקה תאושר ע''י בעלי מניות, כי זו תהיה הדרך של BAX (בעל מניות העיקרי אם אני זוכר נכון 20%+ מהחברה נשארה בבעלות) לשלם פחות מיסים וכך להראות יותר רווחים. SHPG - גם כן תלחץ על מנת לסגור את העיסקה והאמת עושה את המהלכים נכונים כדי לא להיות תלויה בתחום של מחלות נדירות וכדי לגדול לחברת ענק, רכישת DYAX כדי להכנס לתחום אונקולוגיה עם תרופות מאושרות, BXLT להכנס להמתולוגיה, התעניינות ב-ICPT אם זה נכון. הצעדים הבאים שכולם מחכים: AMGN ו GILD (ששוק מחכה ומצפה שתעשה צד) מה הם הולכות לקנות סנופי הודיע רשמית שהיא מחפשת לקות כמה חברות שמתמחות במחלות נדירות כדי לגדול יהיה מעניין לראות
- 26.סמואל 07/03/2016 18:52הגב לתגובה זוולא מצליח למצוא, תוכל להאיר את עיניי בבקשה?
- ITA (ל"ת)ביטחון 08/03/2016 20:07הגב לתגובה זו
- הם על הפנים לא מציאה בכלל כן אני שם לצערי (ל"ת)אורי 08/03/2016 16:54הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 07/03/2016 20:20הגב לתגובה זולמה שלא תכתוב בגוגל "etf of defense companies" ותראה כמה תקבל.
- 25.ש.ר 07/03/2016 18:10הגב לתגובה זושלמה שלום, האם יכול לשפוך אורצעל הסטגנציה של AZN. עושה רושם שהיא מנותקת....
- שלמה גרינברג 07/03/2016 20:24הגב לתגובה זומנותקת ממה? תבדוק הדוחות, תבדוק הפעילות ותסביר לי על מה בדיוק אתה מדבר? שהמניה יורדת???
- 24.רופא 06/03/2016 20:30הגב לתגובה זוהרפואה עשתה צעדי ענק בהתקדמות בעשרות שנים האחרונות. מצד שני..הרבה מתרופות וטיפולי העל יכולים להיות מוחלפים בקלות בPlacebo&שיחות עם פסיכולוג/פסיכיאטר מביני עניין. מצד שלישי..יש עבודה על כמה שיטות או/ו מוצרים שיקפיצו את הרפואה באחת שנות דור והרבה תופעות פשוט תעלמנה. הכוונה שאכן תתממש היא לעבור לקרבות בלימה ומניעה ולא כל מסכת המרעין בישין וחארטות שסובלים עוברים היום. ערב טוב.
- שלמה גרינברג 07/03/2016 09:06הגב לתגובה זואין ספק ש"בלימה ומניעה" הן הכיוון וכמובן גם האבחון (דיאגנוסטיקה). אז שנינו, "ד"ר", מסכימים, בוקר טוב
- א רופא 07/03/2016 10:44ועוד מוסיף מרכאות גם ברופא וגם בד"ר שלא כתבתי. ניסתרות דרכיו ומחשבותיו של גרינברג. מעבר לבלימה ומניעה ואבחון. צורת המחשבה גם אצל הציבור וגם אצל הרופאים משתנה. אדם הולך לרופא כשהוא בריא על מנת לשפר בריאותו. ולא רק כשהוא חולה ואז לבדוק מה קרה. המילה חרטות אמנם אינה במקום. אך לא ראוייה להיות כלי ניגוח בפיך. צורת האיבחון ובכלל הטיפול ובכלל התוצאות לוקים בחסר נוראי. אחוז הטעויות והכישלונות הוא אדיר. לפי צורות עבודה חדשות ובעיקר בפסיכיאטריה נוירולוגיה ומדעי המוח. אנו מגיעים היום כמעט ל0 ליקויים. גם עוברים אט אט ובביטחה לצורת עבודה לא בהכרח עם תרופות או לא בהכרח הקונבנציונליות.(יש נקודות מאד יחודיות בגוף שנגיעה או לחיצה בצורה מאד יחודית עושים פלאות. ואני חוזר על השיחה או ההסבר של פסיכיאטר טוב..שלא יאומן..מצליח לגרום אצל המטופל ליצירת וזרימת חומרים בראש ובגוף ששווה את כל מכלול התרופות.
- 23.אדם 06/03/2016 06:13הגב לתגובה זואשמח התייחסותך לתעשיית האסטיקה הרפואית שנמצאת בצמיחה. עם חברות כמו: ZLTQ , CYNO , ו ELOS (סינרון הישראלית).
- שלמה גרינברג 06/03/2016 11:59הגב לתגובה זושנתה וקידמה. אשתדל לעשות כתבה בנושא בעתיד הקרוב.
- 22.tali 06/03/2016 03:06הגב לתגובה זוגם כן אחת מהתרסקויות מניות החלום? מה דעתך עליה?
- שלמה גרינברג 06/03/2016 11:56הגב לתגובה זואכן הקטגוריה של החברה היא, כפי הגדרתה, "clinical-stage biopharmaceutical " קבלה "מכה" בסוף השבוע כאשר Baxalta , אותה הזכרנו בכתבה, בטלה הסכם אתה. זו חברת חלום בתחום האונקולוגיה, אחת ממאות ובתחום תחרותי ביותר.
- 21.מהי החברה שמטפלת היום בנושא הזיקה? (ל"ת)אורן 06/03/2016 01:56הגב לתגובה זו
- רז 07/03/2016 10:26הגב לתגובה זו.
- לא יודע (ל"ת)שלמה גרינברג 06/03/2016 11:48הגב לתגובה זו
- 20.מוקי 05/03/2016 22:35הגב לתגובה זווחזרה לנסדאק מה דעתכם עליהjQuery20304177713298704475_1457209737503???
- ארי 06/03/2016 15:39הגב לתגובה זובמחיר הנוכחי אחרי שנחתכה בחצי היא מתחילה להיות אטרקטיבית. זה גם אחרי נפילה חזקה בשנים האחרונות לשווי שוק מגוחך. המשקיעים מהווים איזושהי הבעת אימון בהמשך דרכה של החברה.
- עניתי לך מוקי (ל"ת)שלמה גרינברג 06/03/2016 11:48הגב לתגובה זו
- שלמה גרינברג 06/03/2016 11:37הגב לתגובה זונתחיל בכך שאתה שואל, "מה דעתך כעת על המניה הזאת אחרי העלייה ביום שישי ב1000 אחוז ?" למה "מה דעתך כעת?" האם מסרתי דעתי קודם? לא. בנוסף, המניה לא עלתה % 1000 אלא ירדה בכ % 40 שהרי מחיר הסגירה ב 25.2 היה 32 סנט ובוצע רוורס ספליט של 1:18 כך שמחיר הפתיחה של יום ששי אמור היה להיות 5.8 למניה. זה עלול לפגוע במחיר ההנפקה שאמור היה להיות 4.51 $ (מניה+אופציה).. אין לי דעה על המניה אבל החברה עוסקת בתחום מעניין של העברת אינפורמציה רפואית באמצעות האלחוט וכאן יש, עם ההנהלה המתאימה, שוק גדול. יחד עם זאת החברה עדיין לא משווקת. נכון, מיכשור הדריו למעקב אחרי רמות הסוכר קיבל אישור FDA אבל אישור לציוד מהסוג של (K)510 אינו דבר שמשפיע בוול סטריט כמו אישורי FDA להפצת תרופות. כעת נותר להמתין ולראות, 1, איך תתנהל ההנפקה ו 2. אם תצליח, איך יצליחו בשיווק.
- תודה לך שלמה . יומקסים לך (ל"ת)מוקי הכהן 07/03/2016 07:01
- 19.אדם 05/03/2016 22:30הגב לתגובה זומה דעתך על המוצר שהם מוכרים? בניית אתרים לצרכן הפרטי. חלק מהמפכה הטכנולוגית? או נישה זמנית?
- שלמה גרינברג 06/03/2016 11:47הגב לתגובה זוברור שזה חלק ממהפכת הטכנולוגיה אבל התחרות כאן אדירה
- 18.מוטי 05/03/2016 21:43הגב לתגובה זוהתקשורת כאן מוטה ביחס אליו כמעט כמו שהיא מוטה ביחס לנתניהו. ראיתי הרבה ראיונות שלו. אדם חכם ורציני. ישלו רקורד של עשייה הרבה יותר מלהילארי קלינטון.
- 17.שמשון 05/03/2016 21:18הגב לתגובה זומחר עוד 15%
- לא מכיר (ל"ת)שלמה גרינברג 06/03/2016 11:46הגב לתגובה זו
- 16.שמעון 05/03/2016 20:51הגב לתגובה זומשהוא לגבי החברה למה כול כך תנודתית?
- שלמה גרינברג 06/03/2016 11:46הגב לתגובה זולמה? לא יותר ולא פחות מחברות אחרות בתחום הפרמקולוגיה האונקולוגית. למה שלא תקדיש קצת זמן לבדיקת הדוחות, לבדיקת מצב התרופות בפתוח ולבדיקת התחרות העזה בתחום ולאחר מכן תבדוק להיכן הגיעה המניה , בעידודם של אנליסטים צעירים, לפני שנה. אז תסכם את הכול ותגיע בעצמך למסקנה מה השווי הנכון למניה
- 15.רונן 05/03/2016 20:05הגב לתגובה זומה אתה חושב על המהלך של הנפט לאחרונה? כוסות רוח או מהלך שיש בו "בשר" כדי להעלות את מחיר החבית. חברות אופק ורוסיה לא הסכימו על קיצוצים בהפקה ,עדיין מדובר על היצע עודף ושלא נדבר על האמינות של חברי ההסכם בהסכמים קודמים. "האור היחידי" הוא שארה"ב מורידה מתקני קידוח אבל מצד שני המלאי שובר שיאים. דעתי היא שהנפט יחזור לרדת אבל אשמח לחוות דעתך המלומדת..(-:
- איני משנה דעותי בכול שבוע ובטח לא בעקבות תנודות בבורסה (ל"ת)שלמה גרינברג 06/03/2016 11:38הגב לתגובה זו
- 14.מוקי הכהן 05/03/2016 19:38הגב לתגובה זושבוע טוב שלמה ידידי. מה דעתך כעת על המניה הזאת אחרי העליה ביום שישי ב1000 אחוז . תודה
- ספליט (ל"ת)tali 06/03/2016 03:02הגב לתגובה זו
- 13.גיא 05/03/2016 18:00הגב לתגובה זושלמה שלום. מה דעתך על דלתא טכסטיל.תודה
- לא עוקב (ל"ת)שלמה גרינברג 05/03/2016 19:53הגב לתגובה זו
- drio היא חזרה לנסדאק פשוט (ל"ת)מוקי 05/03/2016 22:38
- 12.דני 05/03/2016 17:55הגב לתגובה זועל שיפור בסחירות מניות הדפסות תלת המימד? האם תהיה השפעה עך ננו דיימנשן הישראלית שמתחילה להסחר בנאסדק?
- שלמה גרינברג 05/03/2016 19:59הגב לתגובה זוהבעיות של DDD וחברות קטנות אחרות הוא ראשית בהפסדים המתמשכים, שנית בתחרות מצד ענקיות הטכנולוגיה שנכנסות לנושא בעצמה ושלישית בעובדה שקודם לכן עלו לרמות מטורפות ועל כך כבר כתבתי. התחום כולו ממשיך לגאות אבל הגיאות כאמור נתפסת ע"י הגדולות. לגבי ננו, נחיה ונראה
- 11.רמי 05/03/2016 10:06הגב לתגובה זואיך היא נראית מבחינה פנדומנטלית?
- לא עוקב מקרוב (ל"ת)שלמה גרינברג 05/03/2016 17:21הגב לתגובה זו
- 10.ירון 04/03/2016 18:35הגב לתגובה זושלמה שלום, מה דעתך על שוק הדשנים ומניית POT לאחר השחיקה הדרמטית בערך המנייה(לאחרונה החלה בהתאוששות מה..)
- שלמה גרינברג 05/03/2016 09:34הגב לתגובה זותגלה שלא מזמן עשיתי כתבה שכולה על התחום. "השחיקה הדרמטית בערך המנייה" תמיד מזמינה בדיקה לצורך הערכת שווי.
- 9.גדי 04/03/2016 15:58הגב לתגובה זוהאם יש סיכוי לשינוי בחברה לדעתך?
- כמו לכול חלום (ל"ת)שלמה גרינברג 04/03/2016 16:41הגב לתגובה זו
- 8.אבי3 04/03/2016 15:54הגב לתגובה זושלום שלמה,אני יודע שאתה בדרך כלל לא בעד שאלות מסוג זה אך אנסה את מזלי.האם אתה חושב שחברת פרוטליקס היא חברה עם עתיד כרגע?ראיתי שהם מאוד הצליחו עםניסוי של קרינה, יכול להיות שזה יביא לשינוי בחברה?בתודה מראש,אבי3
- שלמה גרינברג 04/03/2016 17:03הגב לתגובה זואיני יודע על איזה ניסוי קרינה אתה כותב. ההצלחה האחרונה שהחברה פרסמה זה בתחום מחלת הפברי ובשלב הניסויים הקליניים ה - I/II שעם כול הכבוד רחוק עדיין מאוד משלב האישור. האיש שפיקח על הניסיונות, ד"ר יוז, אמר אתמול בכנס בסן דיאגו, "PRX-102 has the potential to be a meaningful treatment for patients suffering from Fabry disease," ואכן התוצאות מרשימות אבל כפי שאמר, "בפוטנציאל".. מי שהתנפל על המניה בגלל זה בלבד חשוב שייקח בחשבון את גורמי הזמן, המחיר והתחרות שעדיין קיימים ובגדול. פרוטליקס עדיין מייצגת חלומות גדולים ולו רק בגלל הפלטפורמות הייחודיות שלה שעשויים לחולל מהפכות. לדעתי בנושא הגאושר שעליו התפרסמה הסיכויים להצלחה הולכים וקטנים אבל יש לה עוד דברים בצנרת והכול יכול לקרות
- סליחה התבלבלתי בינה לבין פלוריסטם (ל"ת)אבי3 05/03/2016 01:45
- 7.קורא ותיק 04/03/2016 10:30הגב לתגובה זוהי שלמה ממשיך להנות וללמוד מטוריך המלומדים... האם מוכן להפנות אותי היכן כתבת על GLMD כפי שענית למגיב 4....קראתי הרבה ונראה לי שהתחום בו החברה מתעסקת(כבד שומני NASH)הולך להיות ה"דבר הבא"....(ונקווה שהבשורה תבוא מישראל ולא מהמתחרות ICPT האמריקאית או GENFIT הצרפתית וגם יקירתנו GILD מסתובבת באיזור....) שבת שלום
- שלמה גרינברג 04/03/2016 14:02הגב לתגובה זוועד כדי כך איני מוכן לטרוח. בכול מקרה, כפי שכתבתי ל 4, "תחומי ההתעסקות חלומיים אבל המרחק למטרה עדיין ארוך ויקר מאוד" ואוסיף שהתחרות, בכול אחד מתחומי העיסוק, מצד חברות הענק וחברות רבות אחרות, צפופה ביותר. .
- ארז 04/03/2016 13:34הגב לתגובה זומצגת גלמד - הפוטנציאל של תרופת הארמקול
- 6.צריך הרבה פרוזאק כדי לייצב את האיש (ל"ת)תסמונת הדונלד 03/03/2016 19:30הגב לתגובה זו
- רופא 06/03/2016 19:15הגב לתגובה זומה הקשר בין פרוזק לייצובו של מאן דהוא. מה בעייתו של טראמפ שאותה תרופה אמורה "לייצב"? ולמה לקחת הרבה מתרופה שאינה להיט בשיטחי פעילותה? ומה כבודו מתכוון לתסמונת הדונלד? האם האדון המכובד קישקש עצמו לאבדון? חכם לא יצאת מזה.
- 5.דוד 03/03/2016 15:55הגב לתגובה זושלמה בבקשה כמה מילים על כן פיט מה דעתך ? אני לא מוצא סיקור שלך על החברה ( הנייר עולה בת"א ובתרום מסחר )
- שלמה גרינברג 03/03/2016 19:39הגב לתגובה זואיני עוקב אחרי המסחר בת"א, לבטח לא אחרי טרום מסחר. כן פייט היא חברת חלום שמתעסקת בתחומים חלומיים ביותר אבל הדרך למימוש עדיין ארוכה ויקרה. היא אחת מהחברות שמוגדרות (וכך היא מגדירה את עצמה) כ a clinical-stage biopharmaceutical company. בכול פעם שקורה משהו חיובי האנדיאנים מטיסים מעלה וכאשר מסתבר שזה רק צעד קטן במסע ארוך האינדיאנים בורחים.
- דוד 03/03/2016 23:41תודה !
- 4.קוקי 03/03/2016 13:04הגב לתגובה זושלמה שלום מה אתה אומר על bluebird bio נחתכה חזק לאחרונה מה הסיבה ?הם בניגוד לשאר החברות נמצאים בשוק עם צבר מוצרים מאושר , וגם עם אתה מכיר את glmd הישראלית מה אתה אומר עלייהם ?
- שלמה גרינברג 03/03/2016 19:29הגב לתגובה זולגבי BLUE, שאני מכיר היטב, למה אתה חושב ש"הם בניגוד לשאר החברות נמצאים בשוק עם צבר מוצרים מאושר", זה פשוט לא נכון, אין להם עדיין שום מוצר מאושר FDA. המוצרים המתקדמים שלהם הם ה CEREBRAL למחלות הדם וה LENTI_GLOBIN למחלת ה SICKLE CELL הם בערך באמצע השלב השלישי של הבדיקות הקליניות. זו חברת חלום מעניינת שכחברותיה עלתה לחלל והתיקון מחזיר אותה ארצה. לגבי GLMD: כתבתי עליה ועוקב אחריה. תחומי ההתעסקות חלומיים אבל המרחק למטרה עדיין ארוך ויקר מאוד. אגב, שתי החברות עצמן מגדירות עצמן כ":חברות בשלבי בדיקות קליניות"
- 3.משה 03/03/2016 12:07הגב לתגובה זושלמה אומנם הסתייגת אך להזכירך כי לפני 3 שנים במאמר 18/03/2013 כתבת : "נראה לנו כי טווח המחירים של 4-5 דולרים בהחלט מעניין לטווח הבינוני והארוך"
- שלמה גרינברג 03/03/2016 19:15הגב לתגובה זואז מה? באותם ימים נראה היה שפרוטליקס+ פייזר+ ברזיל באופק יכולה, בניהול נכון, לפרוץ. מאז כתבתי כמה וכמה פעמים שהחברה נשארת מאחור. בכול מקרה, גם על ראדא חשבתי שזו החזקה טובה לזמן ארוך וגם על חברות רבות אחרות.
- 2.אז הבנת למה שאלתי להחליף טאוור בבנק אמריקה חבל!!!! (ל"ת)בני 03/03/2016 10:27הגב לתגובה זו
- אתה מבין שאלפי מניות עולות ויורדות בכל יום נתון?... (ל"ת)איחטיאנדר 04/03/2016 17:57הגב לתגובה זו
- אורי 03/03/2016 18:35הגב לתגובה זועשתה מהלך יפה ואגב שלמה רוב החב שכבת היום אני שם מחכה בסבלנות תודה
- עדיין איני מבין (ל"ת)שלמה גרינברג 03/03/2016 11:12הגב לתגובה זו
- 1.ארז 03/03/2016 09:34הגב לתגובה זושלמה שלום - בהסתכלות על הסל הנל והחברות שמחזיק (VZ, T וכו) שנמצא בשיא של כול הזמנים. האם זה מתאים להגדרה הקלאסית של באפט לחפש חברות שיש להם "חפיר". כי מצד שני הם גם נאלצים להשקעות עתק יקרות בתשתית. החשש שלי הוא שהפריצה של שהמניות בתחום מתחילת השנה היא תנועה של כסף חם לכיוון חברות עם דיווידנד חזק בתקופת ירידות. תודה.
- שלמה גרינברג 03/03/2016 11:10הגב לתגובה זוראשית ב"חפיר" האם אתה מתכוון למונח MOAT ? אם כן אז חברות כמו T או VZ אכן מתאימות להגדרה וזאת אפשר לראות בברור בהצצה בדוחות. נכון, הן משקיעות סכומי עתק בתשתיות ובפתוח אבל הן גם מציגות, בשנים האחרונות, צמיחה והתייעלות. לגבי החשש שלך הוא מוצדק בחלקו אבל לא מדאיג. הכסף שנע לחברות מהסוג של AT&T (שאותה אני מלווה מאז פורקה ב 1984) אינו בהכרח "כסף חם" אלא בעיקר כסף מוסדי ושל משקיעים סולידיים והגיוניים שמחפשים השקעה יציבה לטווח ארוך שמתבססת על הכנסה משולבת בצמיחה. בקרוב אכתוב שוב על AT&T ואתייחס.
- ארז 03/03/2016 11:58פשוט אחרי שנה וחצי של דישדוש - פתאום בשיא הפאניקה בשווקים VZ T VOX מתחילות לעלות ופורצות טווח שהיו תקועות בו בכול התקופה הזו.