בתוך העצבנות: זו השאלה הכי בוערת מבחינת שוקי המניות בימים האחרונים
מדדי המניות מסביב לעולם מפגינים רגישות גדולה מאוד לתנודות מטה במחיר הנפט. בכל פעם שמחיר הנפט חוטף מכה מטה - גם מדדי המניות בוול סטריט צוללים. אתמול זה היה ברור מתמיד כאשר מחיר הנפט ביצע סיבוב פרסה תוך יומי ועבר לנפילות - גם החוזים בוול סטריט שנסחרו בירוק - עברו מיד לירידות של סביב 1%. כביכול מדובר במתאם שמנוגד היגיון שכן ירידה במחירי האנרגיה אמורה להוריד הוצאות ולהגדיל את הרווחיות החברות, כמו גם להשאיר כסף פנוי נוסף לצרכנים שיוציאו פחות על דלק לרכב.
הסיבה המרכזית לרגישות של מדדי המניות לנפילות במחיר הנפט קשורה למניות האנרגיה הגדולות שחוטפות חזק בשל הירידה במחיר הנפט ולוחצות מטה את המדדים. כך לדוגמה, מניית ענקית הנפט אקסון מובייל צללה אתמול 2.8% והשלימה נפילה של 5.3% ביומיים. מניית 'שברון' שנפלה אתמול 1%, השלימה נפילה של 3.6% ביומיים. שתי המניות הללו נסחרות במדד הדאו ג'ונס וללא ספק מעיבות ואולי זו הסיבה שהדאו ג'ונס צלל אתמול מעל 0.9% בזמן שהנאסד"ק הסתפק בירידה מזערית. ונציין שמחוץ לדאו יש מניות בשווי שוק בינוני שחוטפות חזק בהרבה, דוגמת נובל אנרג'י (סימול: NBL) שצללה מעל 12% ב-5 ימים או דוון אנרג'י (סימול: DVN) שאתמול צללה 8% והשלימה נפילה של 13% ביומיים.
בתך כך, הנפילה במחיר הנפט כבר מכניסה חברות נפט לא קטנות לדיפולט וקריסה של ממש. לפי כלכלני ג'יפי מורגן 26% מפשיטות הרגל של חברות אמריקניות השנה אלו חברות אנרגיה. כך לדוגמה, מניית Swift Energy (סימול: SFY) התרסקה 52% בימים האחרונים לאחר שלא עמדה בתשלום חוב לבעלי האג"ח שלה.
אז ירידת מחיר הנפט - זה טוב או רע לבורסות והכלכלה האמריקנית?
אלכס ז'בז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב-דש: "בחשבון הכולל ירידת מחיר הנפט זה דבר טוב לכלכלה ולצרכן האמריקני, אבל בטווח הקצר הנפילה הזו במחיר הנפט מייצרת סיכון פיננסי שעלול להיות סיכון פיננסי מערכתי במידה והלחץ יימשך. צריך להבין שחברות האנרגיה הן מגייסות החוב הגדולות ביותר בארה"ב וזה אומר שהן ממונפות ובמצב הנוכחי הן בסיכון גבוה והסיכון הזה זולג לשוק באופן כללי. אני לא חושב שנמשיך לראות את הנפט ממשיך ליפול אבל במידה וזה יקרה - שוקי המניות צפויים להמשיך להגיב בירידות".
- הנאסד"ק עלה ב-1.5%; מיקרוסופט זינקה ב-8%, אלי לילי נפלה ב-11%
- "95% מהכסף בקרנות שלי במזומן" - מוביוס מחכה לירידות נוספות
אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות: "בשורה התחתונה, הירידה במחירי הנפט היא ללא ספק חדשות טובות מבחינת הכלכלה האמריקאית. בניגוד לישראל, בארה"ב ירידת מחירי הנפט מגולגלת כמעט במלואה למחירי הדלק בתחנות, מה שמוביל הלכה למעשה לעליה בהכנסה הפנויה של משק הבית האמריקאי הממוצע. גידול זה בהכנסה דוחף את הצרכן האמריקאי לעשות את מה שהוא יודע לעשות הכי טוב בעולם – ללכת לקניון ולבזבז כסף. אמנם, ירידת מחירי הנפט פוגעת באופן טבעי בסקטור האנרגיה האמריקאי שהתפתח מאוד בשנים האחרונות אך סקטור זה, על כל שלוחותיו (מחברות הכרייה עצמן, דרך חברות שינוע הנפט ועד לדיינר שפתחו מול אתר הקידוח) מהווה פחות מ-5% מהתוצר".
רונן מנחם, כלכלן ראשי בממזרחי טפחות: "מעבר למניות האנרגיה שנופלות ומשפיעות על הסנטימנט, הירידה החדה במחיר הנפט מושכת מטה את ציפיות האינפלציה וזה פתאום מעורר שאלות לגבי העלאת הריבית הצפויה החודש. ובשוק דווקא רואים כעת בהעלאת הריבית כסימן לכך שהכלכלה האמריקנית נמצאת במצב טוב ("חזקה מספיק"). כלומר אי העלאה של הריבית או שינוי בתוואי הצפוי של העלאות הריבית עשוי במצב הנוכחי לשגר מסר שלילי לשווקים - ומכאן העצבנות גם בשוקי המניות".
מדד ה-S&P 500 1.44% מתחילת השנה
- 3.SFY שווי 8 מיליון לא 8 מיליארד (ל"ת)תלמדו לכתוב 09/12/2015 13:28הגב לתגובה זו
- 2.תברחו או שתפסידו תתחתונים (ל"ת)ניר 09/12/2015 11:39הגב לתגובה זו
- לניר 09/12/2015 13:25הגב לתגובה זוהפוך גוטה זה הזמן לשורט של החיים על כל המדדים!!!! בהצלחה לכולם!!!
- לאיפה יגיע ה SP500 (ל"ת)זו השאלה 11/12/2015 15:27
- 1.מודרניסטי 09/12/2015 11:32הגב לתגובה זוהיגיון ובורסה הם שני דברים רחוקים זה מזה כרחוק מזרח ממערב.......