סופ"ש

ברנדה שפר: "ההתפתחויות האחרונות סביב ייצוא הגז מ'לוויתן' הן לא עיכוב, כל הציפייה לעסקה מהירה - תפיסה שגויה"

בראיון ל-Bizportal מתייחסת פרופ' שפר לסוגיית הייצוא, התחרות העולמית ועוד. "אני בעד תחרות בין אגף תקציבים אחד למשנהו"
חן דרסינובר | (29)

ביום שאחרי החלטת הממשלה לאשר את מכסת ייצוא הגז הטבעי, משקיעי שותפויות הגז והנפט הגדולות, בינהן דלק קידוחים יהש, אבנר יהש ורציו יהש עדיין שרויים באי וודאות גדולה. בג"צ צריך להכריע בעניין העתירות שהוגשו נגד אישור הייצוא ועל זאת יש להוסיף את דבריהם של אנליסטים באוסטרליה שציינו כי בכוונת ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד לבחון מחדש את העסקה לרכישת 30% מ'לוויתן'.

Bizportal שוחח בנוגע להתפתחויות האחרונות במשק הגז הטבעי הישראלי עם פרופ' ברנדה שפר שמלמדת באוניברסיטת חיפה, ונחשבת לאחת המומחיות בעולם בנושאי אנרגיה. שפר עוסקת בתחום של מסחר בגז טבעי ובהשפעתו על מערכות יחסים בין מדינות. בעבר עסקה שפר בפרויקטים של ייצוא גז ונפט מאזרבייג אן ומאזור הים הכספי, שימשה כיועצת לוועדת צמח, והיא נותנת חוות דעת מקצועיות לממשלות ולחברות אנרגיה.

כיצד את רואה את העיכוב באישור המלצות הממשלה לעניין ייצוא הגז, והאם את רואה ב"חשיבה מחדש" של וודסייד ככזו שעתידה להשפיע על פיתוח 'לוויתן'?

"אני לא רואה את ההתפתחויות האחרונות כעיכוב. כל הציפייה לעסקה מהירה הינה תפישה לא נכונה. בכל המאגרים הגדולים בעולם לוקח הרבה שנים עד שהם מגיעים לשוק ולהפקה. לדוגמא, חלק מהפרויקטים באוסטרליה יתחילו בהפקה רק ב-2015 כשהם התגלו בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת. גם המאגר 'שחטניז 2' באיזור הים הכספי, שגדול פי 2 מהגודל של המאגרים 'תמר ו'לוויתן' במשותף, התגלה ב-1997, והתקווה הוא שיגיע להפקה ב-2018. לדעתי כל הציפייה שמאגרים יחסית קטנים באיזור פרובלמטי כמו האגן הזה של המזרח התיכון יגיעו להפקה ולמסחר תוך זמן קצר - היא תפישה מוטעית."

שפר מציינת כי חברות האנרגיה מעדיפות להתמקד בחיפוש נפט על פני גז טבעי". לדבריה, "גז טבעי הוא תמיד בעל סיכון גבוה ביחס לנפט כי צריך לבצע השקעות ענק בהתחלה ומקבלים הכנסות רק לאחר 12-15 שנים, ולאחר הקמת מתקני ייצוא יקרים. החברות צריכות לקחת בחשבון ולהיערך לשינויים גדולים במחיר הגז או בטכנולוגיה, אשר יכולים לשנות את כל המודלים הכלכליים ולהשפיע על רווחיות הפרוייקטים בצורה משמעותית. בהפקת נפט משקיעים פחות ומקבלים יותר תמורה, ואילו בהפקת גז צריך להשקיע רבות ולקבל תמורה מועטה יחסית, וגם זה רק לאחר עשר שנים ויותר".

"זה אבסורד לדרוש תחרות בין שדות הגז בישראל"

הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה מוטרד מהמונופול שמתפתח בסקטור הגז הטבעי, ובכוונתו לפרק את ההחזקות הצולבות של דלק קבוצה בשליטת יצחק תשובה ושל נובל אנרג'י כדי ליצור תחרות בשוק הגז. שפר סבורה כי מדובר בצעד מוטעה. לדבריה, "הלחץ של הממשלה להפקה מוקדמת של לוויתן נובע מתפישה מוטעית שלה לפיה נדרשת תחרות בין שדות הגז. מדובר באבסורד. במעט מאוד שווקים בעולם יש תחרות ורובם הם שווקים גדולים מאוד - למשל השוק האמריקני עם 1,000 מפיקי גז גדולים שאף אחד מהם לא מחזיק ביותר מ-3% מהשוק. גם במדינות עם 2-3 ספקים אין תחרות של מפיקי גז לבין עצמם, אלא בין מקורות אנרגיה שונים, למשל בין גז לבין פחם או גרעין. גם אם נצא מנקודת הנחה שיתגלו בישראל עוד שלוש או ארבע שדות - עדיין לא תהיה תחרות,. וגם כאשר יש תחרות, זה לא בהכרח גורם לתוצאות חיוביות, כמו הורדת מחירים או שיפור אמינות ההספקה".

לדבריה של שפר "באיחוד האירופי עשו כבר עשר שנים ליברליזציה של השוק, וניסו להפריד בין המפיקים למובילים ולספקים. בתוך כך, הם ניסו לקצר את אורך החוזים כדי שהחברות יעברו ל"ספוט מרקט", והדבר הוביל לפי מחקרים של האיחוד האירופי לעליית מחירים, לעודף ריכוזיות (חברות קטנות יתאחדו עם חברות גדולות יותר- ח' ד') ולבעיות של אמינות בהספקה ולא הביא לגיוון יותר רחב של ספקים בשווקים".

אז מה הממשלה צריכה לעשות כדי להוזיל את מחירי הגז הטבעי?

"קודם כל הממשלה צריכה להכיר בכך שבשווקים קטנים אין תחרות ונדרשת רגולציה גבוהה. התחרות איננה חזות הכל. כך למשל, כתב האמנה של רוה"מ נתניהו לוועדת צמח לא קבע כי יש לבחון את התפקיד או התרומה של התחרות אלא להביא לשוק תחרותי. זאת אומרת שהתחרות למעשה הפכה ליעד ולא לאמצעי, וזה לא צריך להיות כך. אני מתנגדת למשפטים כמו 'אני מאמין בתחרות ומאמין בשווקים'. לא מדובר פה בעניין של אמונה אלא בעניין של תועלת. אם כבר, אני בעד תחרות בין אגף תקציבים א' לבין אגף תקציבים ב' במשרד האוצר. תחרות בין שני אגפים באוצר היא לא פחות טובה מתחרות בין שני שדות גז עם אותה בעלות ומבנה משפטי קצת אחר".

"הסיכון הכרוך בהשקעה בגז טבעי הוא גבוה משמעותית מאי פעם"

השווקים הגלובליים לא מחכים להכרעת הייצוא בישראל, ובינתיים בקנדה מתכננים הקמת ייצוא LNG ענק. ביום שלישי האחרון חברת פאסיפיק נורת'ווסט LNG הקנדית ביקשה מרשות האנרגיה בקנדה רישיון לייצוא של עד 19.68 מיליון טון LNG בשנה. לדבריה, "הגז הטבעי תמיד נחשב לסחורה אשר מאופיינת בסיכון גבוה, אנחנו מצויים בתקופה שלפי מומחים שונים - הסיכון הכרוך בהשקעה בגז טבעי הוא גבוה משמעותית מאי פעם. זאת מאחר שקשה להעריך מגמות מחירים של הגז בעתיד".

עוד הוסיפה שפר כי "אנחנו בתקופה של היצע גז גדל בעולם, תגלית 'לוויתן' הייתה במקביל למציאת תגליות גז נוספות ברחבי העולם. בנוסף, ולשם המחשה, 2012 הייתה שנה ראשונה מזה 30 שנים בה נרשמה ירידה באחוז ההפקה והמסחר בגז נוזלי (LNG). עם כל הגילויים החדשים יכול שיהיה פחות ביקוש ל-LNG ויותר הספקה בגז בצינור, אבל יש מומחים שטוענים כי עלייה בהיצעי הגז הטבעי דווקא צפויים להגביר יותר את ה-LNG. אני חושבת שזה לא יגביר את המסחר ב-LNG, אלא אם כן תהיה תגלית טכנולוגית משמעותית שתוזיל את מחיר ההנזלה השווקים יעדיפו אספקת גז בצינור על פני LNG".

איך את מתרשמת מהחלטת הממשלה שהחליטה לייצא בסופו של יום 40% מעתודות הגז ולא 53% כפי שנקבע בהמלצות וועדת צמח?

"מה שמטריד אותי מאוד בהחלטת הממשלה זה כוונתה לקחת בחשבון במסגרת ספירת עתודות הגז גם מאגרים שאינם מוכחים - מאגרים קטנים שאולי יש שם גז אבל מבחינה מסחרית לא יהיה מי שיפתח אותם או לחילופין יהיה מאוד יקר לפתח אותם. אין זה משנה אם שיעור ייצוא של 40-50%, מה שמשנה הוא ממה זה נלקח. למעשה מדובר בשיעור ייצוא גדול יותר בפועל מזה שנקבע בוועדת צמח בפועל, זאת למרות הורדת שיעור הייצוא". "ייצוא גז למדינות כמו ירדן ומצרים טומנת בחובה סיכון נמוך יותר" שפר התייחסה למהפכה במצרים, שהובילה לפיצוץ צינור הגז המצרי לירדן. פיצוץ זה הזכיר נשכחות מהמהפכה המצרית הקודמת, שהביאה בסופו של יום לפיצוץ צינור הגז הישראלי למצריים ולפשיטת רגל של אמפל אמריקן בשליטת יוסי מימן. שפר התייחסה להשלכות שלה על שוק הייצוא הישראלי. לדבריה, "לפני ההפיכה האחרונה היו הרבה הפסקות חשמל במצרים, שתרמה לזעם של הציבור כנגד השלטון. הציבור התרעם על כך שהמדינה נקלעה לחולשה כה גדולה עד כדי כך שהיא לא מסוגלת לספק חשמל לאזרחיה. הממשלה המצרית ביקשה לייצא כמויות גדולות של גז שבשיטחה ולא דאגה לצרכי השוק המקומי מצרים הפסיקה את הספקת הגז לישראל לא בגלל שינוי פוליטי אלא פשוט איננה מצליחה להפיק מספיק גז לשוק המקומי ולייצוא. אפילו בחודש האחרון היו הפסקות חשמל תכופות ברחבי המצרים וזה תרום להתנגדות הציבורית לשלטונו של מורסי".

עוד הוסיפה שפר כי "אין ספק שהספקת גז למדינות כמו ירדן, מצריים, והרשות הפלשתינית הוא עם הרבה פחות סיכון, כי לא צריך להשקיע מיליארדי דולרים במתקני ייצוא יקרים, ומדובר בשווקים שצמאים לגז טבעי. לדעתי ניתן גם להעביר את תוצרי הגז בדרכים עקיפות, ולאו דווקא באמצעות הספקת גז ישירה. לדוגמא, אפשר להתפיל מים באמצעות הגז או לייצר חשמל ולספקם למדינות שכנות".

כיצד ניתן למשוך חברות אנרגיה להשקיע בישראל?

"לאחרונה חלה מגמה של חברות הנפט האמרקניות "לחזור הביתה", בגלל תגליות הגז והנפט בקנדה ובארה"ב. הן עורכות משוואת סיכון-סיכוי: למה להן להשקיע משאבים במציאת תגליות גז בלב ים באיזורים סבוכים גיאופוליטית כשיש בטווח של כמה שעות טיסה מיוסטון, טקסס גז ונפט? לשם המחשה, בצפון דקוטה מגיעים עוד מעט להפקה של מיליון חביות ליום. כשיש פרויקטים כאלה לא צריכים לחפש בג'ונגלים של ונצואלה או במדינות אחרות".

מכאן, עוברת שפר לדבר על ישראל. לדבריה, "צריך קצת צניעות לגבי הגודל, זאת כאשר לוויתן ותמר ביחד הם קצת מעל תפוקה רוסית שנתית וכמו צריכה אירפאית של שנה וחצי - שנתיים. התגלית אומנם משמעותית מאוד למשק הישראלי אך במישור הבינלאומי מדובר בגודל קטן. הגודל של לוויתן ותמר הוא פחות משליש מהמאגרים של אזרבייג'אן. אין ספק כי הגידול בהיצע הגז משפיע על האטרקטיביות משפיע על האטרקטיביות המסחרית". "בנוסף, חברות האנרגיה הגדולות מעדיפות לחפש נפט ולא גז. בישראל אוהבים להתגאות ולומר שתגלית 'לוויתן' היא התגלית הגדולה ביותר במים עמוקים בעשור האחרון, אך החברות נוטות לבחון את כלל עתודות הגז במדינה ולא בהכרח פר מאגר. מבחינת החברות, העובדה שמאגר 'לוויתן' הוא נתגלה במים עמוקים מהווה חיסרון, שכן יש תגליות ברצועת החוף שהרבה יותר זולות להפקה".

מרטין סקנקה, האיש שאחראי על הקמת קרן ההשקעות הנורבגית התבטא בנושא הייצוא ואמר כי הוא לא מבין מדוע ישראל מבקשת להגביל רגולטורית את מכסת ייצוא הגז, ועל כוחות השוק לקבוע זאת במקום. האם גם מבחינתך מדובר בהתערבות רגולטורית לא נחוצה?

"זה נורא קל מבחינתו להגיד את זה. בנורבגיה משתמשים במעט גז. רוב החשמל שם הוא הידרואלקטרי, כשבנוסף הם מחוברים בגז ובחשמל למדינות שכנות כדוגמת בריטניה. המצב שלהם שונה בתכלית מזה של ישראל - הם לא צריכים את הגז לחשמל והם גם מחוברים בחילופי תשתיות עם השכנים שלהם".

"אני חושבת שישראל שאינה מחוברת בתשתיות למדינות השכנות לה, צריכה לחשוב אחרת מאשר בנורבגיה. מודבר באינטרסים ציבורים שהשווקים לא בהכרח דואגים להם. מדינה יכולה לקבוע שכחות השוק ידאגו לביטחון, ויגנו על בתים ומפעלים בתמורה לתשלום, אך היא בכל זאת מחזיקה צבא ומשטרה ודואגת לביטחון אזרחיה".

עוד הוסיפה שפר כי "הפקת הגז בישראל יכולה להיות תחרותית אם יש נגישות לגז במחיר סביר, ויש לקחת בחשבון שהתשומה הגדולה ביותר במוצרים הוא לא כוח העבודה אלא האנרגיה. מדובר באינטרס ציבורי להקים וליצור תנאים לשימוש בגז בישראל ולא להתייחס אליו כאל עוד מוצר כלכלי. לא צריך להפריט בהכרח הכל, ולעיתים נדרשת התערבות רגולטורית בנושאים בעלי אינטרסים ציבוריים מובהקים".

תגובות לכתבה(29):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 25.
    ג 15/07/2013 13:59
    הגב לתגובה זו
    אף אחד לא יכול לדבר בשמו של דבר שאינו קיים, ובלתי ניתן להערכה
  • 24.
    יואב31 15/07/2013 11:12
    הגב לתגובה זו
    אם מובראק לא היה נכנע לפרלמנט לפני 5 שנים שדרש שהגז שייך לעם המצרי ושלא יהיה ייצוא, היה יכול להיות היום גז בשפע למצרים ולמדינה הכנסות של מיליארדי דולרים מייצוא גז ומובארק היה נשאר נשיא...
  • 23.
    פול 15/07/2013 07:36
    הגב לתגובה זו
    כמו הרוסים וכל יתר ספקי גז טבעי לשווקים בינלאומים הם "מתים" שישראל תחליט לא ליצא. כך גם קפריסין. לא להיות תחרות. זה ברור כמו השמש שזורחת
  • 22.
    אנונימי 14/07/2013 12:18
    הגב לתגובה זו
    איני מבין כיצד פרופ' ברנדה שפר , מדענית מכובדת נופלת לבמה כה עלובה ומגיבים כה עלובים. לעינין ברנדה אינך צודקת לעינין זמן הפקת הגז מעת הגילוי. ראי תמר אחרי 4 שנים הגז זורם ואם לא היו חבלני בירוקרטיה הייתה שנה פחות חיבור לוויתן ישירות לקו האדריאטי הוא צו הש מבחינות גיאופוליטיות ומסחריות
  • 21.
    אנונימי 13/07/2013 23:01
    הגב לתגובה זו
    . לבנון תחל לייצא לפננו עוד אפילו שלא החלו לחפש. למרות הכל הגז בלוויתן עדיין שווה לפחות 100 מליארד דולר. ואם ימצאו גם נפט תהיה חגיגה לישראל.
  • 20.
    פטריוט 13/07/2013 22:09
    הגב לתגובה זו
    יששנכונים ליצא עכשיו וכמה שיותר . טוב למדינה טוב לארוחות אזרחיה טוב לדורות הבאים. הזדמנות בלתי חוזרת . יש לישם את מסקנות צמח כלשונם. ולא ללכת שבי אחרי קומץ פופוליסטים שונאי ישראל אשר מנסים להונות את הציבור .
  • 19.
    ניצן 13/07/2013 21:11
    הגב לתגובה זו
    מוזר לקראת יום א-!?
  • 18.
    פול 13/07/2013 18:40
    הגב לתגובה זו
    לפני סוף העשור. נובל הביאה תוכנית לאספקה גז מאפרודיטה עד ינואר 2016 והקמת מתקן הנזלה בוסיליקוס עד 2018. פרויקטים של מיליארדים ולא פוחדים להשקיע בהם חברות פרטיות מהענף למרות הגז מפצלי שמן והגז האזרי. אולי מתבקש הסבר מנציגת האזרים אצלנו על פשר הדברים
  • 17.
    צריך לצרוך כמות גדולה בישראל והשכנות וליצא מוצרים בזול (ל"ת)
    לפי המאמר יצוא זה לא 12/07/2013 18:44
    הגב לתגובה זו
  • 16.
    שפר? 12/07/2013 18:39
    הגב לתגובה זו
    הכי טוב היה שלא היו מוצאים פה גז שיחפשו מנדבושקה זה מה שמגיע לעם הזה
  • 15.
    מעניין מאוד ולא רק שיטחי (ל"ת)
    עופר 12/07/2013 18:36
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    נותן בראש 12/07/2013 18:14
    הגב לתגובה זו
    המעצבן התורן הוא זה שהכתיר את עצמו בתואר הפלצני "מנהיג המהפכה"......טועה ומטעה ושקרן ופצני.."כל המומחים"...אתה שאלת את כל המומחים????את ד"ר סולברג שאלת??? אם תשאל מי זו ד"ר סולברג אז תתנצל מיד שלא ידעת מה כתבת כשכתבת "כל המומחים"......ועוד בורות שכתבת:"החלטת הממשלה היא ליצא את כל הגז מליויתן".......פלצן מוחה כמןך לא נשמע במחוזותנו מזמן..אהבל
  • מנהיג המהפכה 13/07/2013 07:16
    הגב לתגובה זו
    המדענים הראשיים של משרדי האנרגיה והגנת הסביבה המדען הראשי של משרד הכלכלה . ועוד שורה ארוכה של מומחים שלא קיבלו כסף מחברות הגז עבור דעתם .
  • 13.
    פרופסורה 12/07/2013 17:32
    הגב לתגובה זו
    פרופסורים שרק יודעים לקשקש . לכי עם טרכטנברג די לדפוק את העם. מקשקשת בלי סוף מה היא רוצה?
  • 12.
    מנהיג המהפכה 12/07/2013 16:50
    הגב לתגובה זו
    שפר כמו רבים אחרים שמו לב שהחלטת הממשלה מאפשרת לייצא את כל הגז מלויתן . הגז מתמר נמכ כולו - המשמעות היא שלא ישאר גז להמשך צמיחה ופיתוח המשק .
  • 11.
    לא פרופסור 12/07/2013 16:05
    הגב לתגובה זו
    מאגר תמר התגלה בינואר 2009. הזרמת הגז החלה באפריל 2013 כלומר קצת יותר מ-4 שנים. אמנם זה צנרת ולא LNG. אז איפה זה עומד לעומת המספרים שציינת. גם אם מאגר תמר לא מתאים לתיאוריה שלך, כאשת אקדמיה חובה עלייך להזכיר זאת.
  • היא טועה ומטעה וגובל בשקרים (ל"ת)
    סלקצים 12/07/2013 17:09
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    אנונימי 12/07/2013 15:24
    הגב לתגובה זו
    רואים שהיא מבינה אבל לא סגורה על עצמה.
  • 9.
    סבין 12/07/2013 15:00
    הגב לתגובה זו
    מתי גילו את גיברת כוס שפר אוד מומחית גיל ו בשמונים ופיתחו את כוס הבאר במאה שמונה עשארההאיזה שטויות הגיברת הזאת מה היא מנסה להסביר שהיא עבדה בשנות כו ס בקנדה גיברתי לכי תחפשי את ושלי יחימוביץ מי שינענעה אותכם צרי העיין וגזלנים מריה שפר אלק אוד אחת מומחית כן ליד הרידינג של חברת החשמל יש חוף תל ברוך שם מתאים לך להיות פח זבל כל פלצן נהפך למלך נו כמה שהגזימו כל העיתו נים האלה
  • מוטי 18/07/2013 13:18
    הגב לתגובה זו
    איזה עברית, איזה תוכן, איזה אינטליגנציה, איזה קלאסה. סבין, תעשי לי ילד!!! אבל שלא יצא כמוך...
  • 8.
    שאול לא המלך 12/07/2013 14:57
    הגב לתגובה זו
    אחבלים שמפגינים נגד היצוא, פונים לבגץ, ובקיצור לא מבינים כלום וזו תשובה לאפסים שכותבים מכתבים לכל מיני נשיאם של חברות לטובה ונגד. ישלנו מספיק מומחים כאן ואין צורך לפנות לפוליטקאים שהם אפסים ולא מבינים כלום בשום נושא
  • 7.
    מורה נבוכים 12/07/2013 14:20
    הגב לתגובה זו
    שאל/י ותקבל/י הסבר. בטוח יש משהו שהבנת. אני רחוק מלהיות גאון והבנתי הכל - אז קדימה, לא להתבייש ולשאול...
  • 6.
    סופסוף מישהי באמת מקצועית ולא פוליטית או אינטרסנטית . (ל"ת)
    תודה 12/07/2013 13:30
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    שרון 12/07/2013 13:27
    הגב לתגובה זו
    אם מישהו הבין מה היא רוצה יקבל פרס. העיקר להתהדר בתארים? מה הקשר למציאות שלנו? קיים מתאם בין אלה מבקשים לשמור/לעכב את היצוא לבין אלה שכלל לאאכפת להם מאנטרסי מדינת ישראל. הבטיחו לנו שהגז ישפר המאזן הכלכלי בישראל. אך אם לא יהיה יצוא, ולא נעודד חברות משקיעות, מה ישפר את הכלכלה?
  • 4.
    נזקים במיליארדים 12/07/2013 13:00
    הגב לתגובה זו
    צריך לפתח ולייצא מהר כי לא יודעים מה יהיה הביקוש בעוד 20 שנה !
  • 3.
    זאתי לא ברורה.מה רצתה להגיד? (ל"ת)
    ענקובן 12/07/2013 13:00
    הגב לתגובה זו
  • לא משנה מה אמרה סבלנות קטנה הפיצוץ קרב רציווווו (ל"ת)
    מושקע 12/07/2013 13:33
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    למה לא סיפרת לי? לא הייתי תוקעת מגישה בג"ץ (ל"ת)
    שלי יחימוביץ 12/07/2013 12:25
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    מי זו הסתומה הזו? התגלה בשנות ה80 ויפותח ב 2018 אלק (ל"ת)
    ככ 12/07/2013 12:04
    הגב לתגובה זו