מחקר: המיתון הגדול של 2008 נגרם בשל נבואות הזעם ולא המשבר עצמו

במחקר משותף לאוניברסיטאות בשוויץ וארה"ב הגיעו למסקנה שהפאניקה שנגרמה בשל תחזיות קודרות הובילו לכדור שלג כלל עולמי
דניאל פליישר | (3)

מחקר חדש שנערך על ידי פרופסורים לכלכלה באוניברסיטת לוסיין בשוויץ ואוניברסיטת וירג'יניה קובע כי לא הסוחרים והקשרים הפיננסיים הבינלאומיים הם שגרמו למיתון העולמי לאחר משבר הסאב-פריים ב-2008, אלא מדובר בנבואות זעם שהגשימו את עצמן שגרמו לפאניקה ציבורית.

"ההפסדים הכבדים של מוסדות פיננסים ממונפים והירידה המיוחסת באשראי העולמי לא היו אחראיים באופן ישיר למיתון הגדול", כתבו הפרופסורים משתי האוניברסיטאות לסיכום המחקר שהוזמן על ידי הרשות המוניטרית של סינגפור.

"ההתפוררות היסודות המאקרו-כלכליים, כמו זעזועי אשראי שליליים, תרמו לפאניקה על ידי יצירת תנאים שגרמו לנבואות המגשימות את עצמן, שאחרת לא היו מתקיימות, להתגשם".

לפי המחקר נראה שבין 80% עד 90% מרכישות ניירות הערך בארה"ב מתבצעות על ידי תושבי ארה"ב. אפילו עם מסחר מוגבל יחסית ברמה הבינלאומית, כמעט ולא ניתן ליצור זעזוע כלכלי בארה"ב שלא ישפיע על שאר העולם.

"או שמדינות העולם נכנסות לפאניקה ביחד או שהן לא בפאניקה בכלל", נכתב במחקר. "התזוזה המתואמת של נכסים במודל שלנו של נבואות שמגשימות את עצמן היא תוצאה של תיאום עולמי של אמונות בנוגע לסיכון סביב אירוע גדול, ובסופו של דבר, סביב יסוד מאקרו-כלכלי מסוים שהופך למדד של פחד בשוק", קבע המחקר.

הפאניקה שהגשימה את עצמה מיוחסת בעיקר לעסקים. הצרכנים לרוב יורידו את רמת ההוצאה שלהם ויגדילו את שיעור החיסכון מההכנסה הפרטית אם הם מאמינים שמצב התעסוקה הוא חלש וקיים חוסר וודאות מוגבר. זה בתורו עשוי לגרור מטה את הביקוש המצרפי וליצור מיתון, אמרו פרופ' פיליפ בצ'טה משוויץ ופרופ' אריק וון וויקופ.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    7 02/11/2012 22:08
    הגב לתגובה זו
    היום בעידן התקשורת אין שום בעיה לעורר היסטריית המונים מספיקים כמה נוכלים, הפראייים לא חסרים הם רבים וגם מתחלפים. ולכן כפי שנכתב בשיר הידוע - "רבותי ההיסטרייה חוזרת"
  • 2.
    העיתונות יוצאת בכותרות ענק והקוראים נופלים בפח (ל"ת)
    כתוב בעיתון 02/11/2012 19:01
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ירושלמי 02/11/2012 18:18
    הגב לתגובה זו
    מעבר לאירועים קטסטרופאליים - מלחמת, פגעי טבע, או קפיצות נחשון טכנולוגיות - רוב הכלכלה מבוססת פסיכולוגיה. וככל שעובר הזמן, בעיקר בתקופה כזאת מטלטלת זה נראה לי נכון. לדוגמא בועת הנדל"ן אצלנו - אם חושבים על זה אז לא קרה כלום... לא הגיעו מליון עולים, כן בנו, אולי לא מספיק אבל בנו, אתה לא רואה אנשים גרים ברחובות - המסקנה, הכל התנהגות פסיכולוגית של עדר. וכך יהיה גם כשהכיוון יתהפך.