התאוששות בצים? "הסינים והקוריאנים מציפים את העולם באוניות חדשות"
חברת הספנות צים של החברה לישראל, הנמצאת בשליטת משפחת עופר, נמצאת כידוע בקשיים בשנה האחרונה ולאחרונה אף הודיעה לבעלי האג"ח שלה שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה.
גם חברות הדירוג חתכו בעקבות ההרעה בעסקים את דרוג החוב של צים. מעלות חתכה לאחרונה את הדירוג לשלוש הסדרות של צים ל-CC עם תחזית שלילית. זו היתה ההפחתה השלישית במספר, לאחר שבחודש פברואר האחרון חתכו במעלות את הדרוג של צים ל-BB ובחודש אוגוסט חתכו את הדרוג ל-B. כל הורדה משקפת ירידה של לא פחות מ-5 דרגות דרוג.
במעלות כתבו בדו"ח, כי "הורדת הדרוג ל-CC משקפת את ההערכתינו כי החברה צפויה להגיע להסדר חוב כולל מול נושיה הפיננסים והגופים האחרים (לרבות מספנות ומחכירי אוניות) בשבועות הקרובים או לחילופין לפנות לערכאות משפטיות לשם ביצוע הסדר בחסות בית משפט. הסדר החוב יוביל כנראה להורדת דרוג האג"ח ל-D".
בצים עצמה דווקא ניסו לפזר אופטימיות כאשר לפני מספר ימים, ולקראת אסיפת בעלי האג"ח של החברה באוקטובר לאישור תוכנית הבראה לצים, פרסמה החברה לישראל נתונים נוספים ומדגישה כי היא צופה שבשנת 2011 תחול התאוששות הדרגתית בשוק ההובלה הימית וכי אין בכוונת חברת הספנות לבקש ממחזיקי האג"ח מחיקת חוב, אלא דחייה במועדי הפירעון המקוריים.
בינתיים, בכל אופן, ממשיכים המספנות של דרום קוריאה וסין, היצרניות הגדולות בעולם של אוניות סוחר, לעבוד בקצב כמעט מלא, עקב תמיכה ממשלתית. גורם זה עלול ככל הנראה לפגוע בסיכויי ההתאוששות של שוק הספנות העולמי בשנים הקרובות, גם מבחינת תעריפי ההובלה הימית וגם מבחינת מכירי האוניות עצמם.
"הסינים והקוריאנים מציפים את העולם באוניות חדשות. המספר הגדול של אוניות שיגיעו לשווקים ב-3-5 השנים הקרובות יקשה מאוד על התאוששות". כך אמר לבאי ועידה בסינגפור פיליפ קלאוסיוס מהחברה הציבורית פירסט שיפ ליס טראסט.
בנוסף, סין שואפת להיות יצרנית האוניות הגדולה בעולם עד 2015 ולכן היא ממשיכה לתמוך בעוצמה במספנות. "יש להם הזדמנות להפוך ליצרנים הגדולים בעולם והם לא רוצים להחמיץ אותה", אמר לבלומברג מאטיאס יומלאוף, אנליסט בכיר ב- HSH Nordbank .
לפי דוח שפרסם מורגן סטנלי ב-24 בספטמבר עומד כיום מלאי האוניות שעדיין אין להן ביקוש ב-26 המספנות הגדולות בסין על כ-158 מיליון טון (היקף מטען) וב-17 המספנות הגדולות בדרום קוריאה על כ-176 מיליון טון. אנליסטים מעריכים כי המספנות יצטרכו לגייס כ-90 מיליארד דולר על מנת להמשיך בפעילות ולהתאים את עצמן למחירים החדשים בשווקים.