האחים עופר בעקבות לבייב? החברה לישראל מזהירה מהמצב בצים
חברת הספנות צים, הנמצאת בשליטת החברה לישראל (מחזיקה כ-99% מהון מניות החברה), נפגעה כידוע קשות מהמשבר הכלכלי בעולם שהוביל לצניחה בהיקפי הסחר העולמי וגם בתעריפים. צים, שגייסה מהמשקיעים כ-1.3 מיליארד שקלים לפני כשנה וחצי, עומדת לבקש בקרוב פריסה מחודשת ואולי גם מחילה על חלק מהחובות שלה.
החברה לישראל, בעלת השליטה בצים, הודיעה הלילה ה') לבורסה על התפתחויות בתוכנית ההבראה של צים. החברה הודיעה על כינוס מיוחד של בעלי המניות של החברה ב-14 באוקטובר, על מנת לדון בתוכנית ההבראה של צים.
על פי ההודעה צים "עדיין נמצאת בגיבוש תוכנית ההבראה ובמשא ומתן עם גורמים שונים" ולכן עד לכינוס האסיפה המיוחדת היא תמשיך לדווח על ההתפתחויות בתחום זה.
בהודעה נאמר כי "החברה מבקשת להדגיש כי אין ודאות לכך שתגובש תוכנית הבראה מוסכמת לצים, בין היתר במידה וגורמים מסויימים לא יטלו חלק בתוכנית ההבראה שצים מנסה לגבש או במידה וגופים מסויימים יפעלו כנגדה. במקרה כאמור ייתכן כי צים תאלץ לפנות לערכאות משפטיות מוסמכות, לרבות לשם ביצוע הסדר בחסותו של בית משפט".
עוד דיווחה החברה לישראל כי תמורת וויתורים שתבצע קבוצת עופר בדמי חכירה של אוניות לצים, היא תקבל שטרי הון המירים למניות צים בהיקף של כ-150 מיליון דולר. שטרי ההון יומרו למניות בעת הנפקה צים על פי השווי שיקבע לחברה בהנפקה, אם זו תונפק עד 2016 (מה שבהחלט ייתכן אם תחול התאוששות בשוק העולמי בשנים הקרובות). אפשרות אחרת היא קביעת יחס ההמרה באמצעות מעריך שווי חיצוני.
החברה מפרסמת כי היקף ההתחייבויות של צים כלפי חברות מקבוצת עופר, בגין דמי חכירת אוניות בתקופת תוכנית ההבראה (עד שנת 2013), מסתכם בכ-614 מיליון דולר, מתוכם הסכימה קבוצת עופר לוותר על 150 מיליון דולר.
מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, אמר היום כי "מתווה ההסדר כפי שמשתקף בדו"ח העסקה מצביע על תהליכים מתקדמים לקראת הסדר עם בעלי החוב של צים ברחבי העולם, הסדר שלאחר שיגובש יובא לאסיפה הכללית שתכונס באמצע אוקטובר. אני מקווה שההסדר שכולל את הזרמת החברה לישראל לצים יאושר על ידי האסיפה לטובת צים ובעלי החוב שלה".
נציין כי בסוף אוגוסט, שלושה שבועות לאחר שהוצגה לראשונה תוכנית ההבראה של צים, ספגה החברה לישראל מפלה קשה לאחר שהאסיפה הכללית של בעלי המניות לא אישרה את הזרמת ההון שביקשה לאשר, שעמדה על 100 מיליון דולר.
לפי הגדרות הרשות לניירות ערך, קולותיהם של בנק לאומי ושל משפחת עופר לא נספרו בהצבעה בשל היותם נגועים "בעניין אישי". על כן, הגופים המוסדיים שהשתתפו בהצבעה הכריעו את הכף והתנגדתם להזרמת הכספים "חסרת התוחלת" לטענת בכירים שנטלו חלק בהצבעה.
מבין בעלי המניות שאינם נגועים בעניין אישי, רק 2.15% הצביעו בעד אישור הזרמת ההון ואילו 6.1% הצביעו נגד. כאשר מספר משקיעים מוסדיים שהצביעו בעד טענו כי הם עדיין מנסים לברר כיצד בדיוק תוכנית ההבראה אמורה לשפר את מצבה של צים ומביעים חשש כי ההזרמה עלולה שלא להספיק.