ועדת הכלכלה
צילום: דוברות הכנסת דני שם טוב

ועדת הכלכלה אישרה: פתיחת פקדון בבנק לא תותנה בקיום חשבון עו"ש

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שתאפשר ניוד פקדונות בין הבנקים, גם לבנק שבו ללקוח אין חשבון פעיל; הצעת החוק תיכנס לתוקף ב-1 בדצמבר השנה, והמפקח על הבנקים יוסמך להטיל עיצום כספי על בנקים שלא יעמדו בהוראה

איתן גרסטנפלד |
נושאים בכתבה בנקים פקדונות

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אביחי בוארון לתקן את חוק הבנקאות ולאפשר ניוד פקדונות בין הבנקים, גם לבנק שבו ללקוח אין חשבון פעיל. לפי ההצעה שאושרה, הבנקים לא יתנו הפקדת כסף לפקדון בפתיחת חשבון עו"ש. עוד אושר, כי הצעת החוק תיכנס לתוקף ב-1 בדצמבר השנה, והמפקח על הבנקים יוסמך להטיל עיצום כספי על בנקים שלא יעמדו בהוראה, בסך של 50 אלף שקלים על כל הפרה.


ח"כ בוארון הציג את ההצעה ואמר כי כ-260 מיליארד שקלים נמצאים היום בחשבונות העו"ש של אזרחי ישראל והם מפסידים עליהם כסף. "יזמנו את ההצעה כדי שהכסף יעבוד עבור האזרחים, ויעודד אנשים להוציא את הכסף מהעו"ש, והבנקים לא יוכלו להתנות קבלת פיקדון בפתיחת חשבון. אנחנו מביאים בשורה חשובה לצרכנים, שעד היום היו שבויים בחשבונות העו"ש שלהם. כסף הוא זוז ובפעולה קטנה אנחנו גורמים לו לזוז, ומחייבים את הבנקים לפתוח את הדלת לכסף חדש שלא נכנס אליהם, וכאן תתחיל תחרות מבורכת. הגיע הזמן שהציבור שפחות מבין בהשקעות יוכל ללמוד לעשות שימוש נכון בכסף שלו", אמר.


נציגת הפיקוח על הבנקים, גרניט אופק, הזכירה כי באפריל תיכנס לתוקף הוראה שתחייב את הבנקים להציג באתרים שלהם את הריבית על פקדונות, והבנקים יציעו לכל הפחות מה שפורסם באתר ואם הריבית שלהם תהייה נמוכה הם יראו רע מאוד בהשוואה. ח"כ בוארון התייחס לדברים ואמר כי אין כוונה להתערב או לפקח על הריבית, אלא לייצר תחרות שתעשה את העבודה. הוא הוסיף כי המטרה היא לגרום לכסף לזוז, ובמציאות הזו הבנקים יהיו אלה שיפרסמו שאצלם אפשר לקבל ריבית טובה יותר. "מספיק בנק אחד או שניים שיציעו ריבית יותר גבוהה כדי להתחיל תנועה של שוק חופשי", אמר.


בנוסף ביקש ח"כ בוארון לבחון אפשרות להחיל את ההצעה גם על פקדונות מט"ח. נציגת איגוד הבנקים, גלי כספרי, אמרה כי בישראל אין מסלקת מט"ח וכשמטבע חוץ עובר מבנק אחד לאחר זה נעשה דרך בנקים בחו"ל, וזה מאוד מורכב ומאוד יקר. על רקע הדברים קבעה הוועדה כי המפקח על הבנקים יבחן זאת ויוסמך להחיל את ההצעה גם על פקדונות מט"ח אם יראה שהדבר מתאפשר.


מנהל תחום פיננסים בלובי 99, משה קאשי, אמר כי מה שחסר בהצעת החוק זו התייחסות לריבית, ואיסור הפליה בריבית שמקבל לקוח של הבנק לריבית שמקבל לקוח שאין לו חשבון עו"ש. לדברים הצטרפה גם ממלאת מקום היועצת המשפטית של המועצה לצרכנות, עו"ד יעל כהן שאואט, שהציעה לאסור את ההפליה במפורש. יו"ר איגוד היועצים לכלכלת המשפחה, שי אבו, אמר מנגד כי דווקא לקוחות שמביאים כסף חדש מקבלים ריבית טובה יותר והבנקים רודפים אחריהם, וציין כי צריך רק להנגיש את המידע לציבור.


על מנת לעקוב אחר היישום של ההצעה ולראות שהיא אכן מייצרת שינוי נקבע עוד, כי המפקח על הבנקים ידווח לוועדת הכלכלה אחת לשנה ובמשך שלוש שנים. הדיווח יכלול מידע על מספר הפקדונות שנפתחו במערכת הסגורה והסכום הכולל שלהן, דיווח ראשון ימסר לוועדה בסוף מרץ 2027. בתום הדיון אושרה ההצעה בתמיכת ח"כ אליהו ברוכי, שמילא את מקומו של היו"ר, וח"כ בוארון בעוד שח"כ שלי טל מירון נמנעה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה