כולם רוצים לחפש נפט: כ-54% מהשטחים בתחומי הים של ישראל תפוסים
האם ישראל אכן בדרך הבטוחה להפוך למעצמה קטנה בתחומי הנפט והגז ? ייתכן שכן. מתברר שבשנים האחרונות חלה גאות ממשית במספר המבקשים לחפש נפט וגז בתחומי ישראל (קרקע וים), עוד לפני גילוי כמויות הגז הטבעי העצומות בקידוח "תמר 1" מול חופי חיפה.
המועצה המייעצת לענייני חוק הנפט של משרד התשתיות הלאומיות, בראשות מנהל מינהל רישוי אוצרות הטבע במשרד, ד"ר יעקב מימרן, התכנסה ביום ה' האחרון, על מנת לדון ולבחון בקשות לזכויות לחיפוש נפט וגז טבעי ולהפקת נפט מפצלי שמן בתחומי ישראל והמים הכלכליים.
בעקבות תגלית הגז הטבעי בקידוח "תמר 1" והמידע שנוסף אודות המבנה הגיאולוגי של הקרקע במים הכלכליים של ישראל, גברו ההערכות כי קיימת הסתברות גבוהה למציאת גז טבעי נוסף בתחומי ישראל.
"את הפגישה הקודמת שלנו ערכנו שבועיים לפני תחילת הקידוח ב'תמר 1'", אמר ד"ר מימרן בפתח הדיון, "לשמחתנו, מאז היו לנו הרבה חדשות טובות, מעל ומעבר למצופה. אסדת הקידוח העומדת לסיים את פעילותה בתמר, תעבור לבצע את קידוח 'דלית' בתחום רישיון 'מיכל'. התחזית המעודכנת מדברת על 40% סיכויים לתגלית מסחרית, עם צפי של כ- 20 BCM".
חברי המועצה המליצו על הענקת רישיונות במתחמים הבאים: ששה רישיונות "רות" (a-f ) במתחם ההיתר המוקדם 197 המופעל בשותפות בראשות חברת נובל אנרג'י, 6 רישיונות "אלון" ((a-f במתחם ההיתר המוקדם 198 המופעל בשותפות בראשות חברת נובל אנרג'י), חמישה רשיונות "ישי", "עדיתיה", "ללה", "יהב" ו-"יועד" במתחם ההיתר המוקדם 198 של חברת פלג'יק אקפלורישן, רישיון "אילה" של חברת פלג'יק אקפלורישן ורשיון "נירעם סעד" של חברת אנרג'טיק.
בנוסף, תמליץ המועצה להעניק היתר מוקדם עם זכות קדימה לחיפוש נפט וגז טבעי בים. כמו כן, המליצה המועצה לאשר רישיון להפקת נפט מפצלי שמן לחברת "נגב אוייל & שייל", במישור רותם בשיטת הפקה in situ, בה מחוממים פצלי השמן בתוך קרקע.
נזכיר כי כלל הרישיונות וההיתרים דורשים את אישורו הסופי של שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, ואת בחינתם של הגורמים המקצועיים במשרד, בכללם המשפטיים.
מהטבלה המצורפת ניתן לראות כי אם בסוף 2007 היו רק 6% משטחי הים של ישראל תפוסים הרי שכיום 54% מהשטחים מכוסים ברשיונות לחיפושים.