הדולר חוזר להיחלש: היציג איבד השבוע 0.4% לרמה של 3.6 שקלים
יום המסחר במט"ח התנהל בסימן התחזקותו של השקל למול המטבעות העיקריים, כאשר הדולר נחלש מול המטבע הישראלי על רקע מגמת היחלשותו בעולם. הדולר בדרך לסגור את השבוע בירידות בשוק המט"ח הגלובלי, וזאת על רקע ההערכות כי הריבית בארה"ב תרד בסוף החודש פעם נוספת. בנוסף, פורום ה-G7 מתכנס ביומיים הקרובים, אולם ההערכות הן כי ה-G7 לא יודיע על התערבות בשוק המט"ח כדי לחזק את הדולר, מה שמחליש עוד יותר את המטבע האמריקני.
"יש מקום לדולר ליפול עוד יותר", אומר קנטה אינו, אנליסט מט"ח בבנק Mitsubishi UFJ Securities. "ה-G7 לא הולך לעצור את היחלשות הדולר".
לאחרונה הועלו הערכות כי מדינות ה-G7, הלא הן ארה"ב, בריטניה, יפן, גרמניה, צרפת, איטליה וקנדה, יתערבו בשוק המט"ח הגלובלי כדי לתמוך בדולר ולעצור את היחלשותו. נציגי הפורום יכנסו הלילה מסיבת עיתונאים בה יודיעו על החלטתם בנושא, אולם מדיווחים בתקשורת הזרה עולה כי לא תהיה כל התערבות.
בינתיים, הדולר נפגע גם מהתחזיות להורדת ריבית חדה בארה"ב ב-30 באפריל. החוזים העתידיים על הריבית מאותתים על סבירות של 42% להורדת ריבית של 0.5%, לעומת סבירות של 20% בלבד בשבוע שעבר.
הדולר השיל 0.36% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.6 שקלים. האירו היציג איבד 0.85% ל-5.6938 שקלים. בסיכום שבועי, איבד הדולר 0.38% מערכו ואילו האירו הוסיף 0.41% מול השקל.
בנק לאומי: "מיצוי הורדות הריבית בארה"ב ושינוי כיוון בכלכלה האמריקנית יביאו להתחזקות הדולר"
כלכלני בנק לאומי מציינים כי השבוע התחזק הדולר מול השקל למרות היחלשותו בעולם. הכלכלנים סבורים כי הצפי להורדת הריבית בארה"ב, מהלך שירחיב את פער הריביות מול אירופה, מחליש את הדולר בעולם.
באשר לישראל, הכלכלנים מציינים כי הם עדיין מאמינים בשקל לאור חוסנו של המשק הישראלי, אולם "חשש המשקיעים מהתערבות אפשרית נוספת של בנק ישראל בשוק המט"ח עשוי למתן את מגמת התחזקות השקל". בלאומי רואים כבר את סוף מגמת היחלשות הדולר, ולדעתם נקודת המפנה תגיע כאשר ה'פד' יפסיק לחתוך את הריבית.
"מיצוי מגמת הפחתות הריבית בארה"ב ושינוי כיוון בכלכלה האמריקנית יביאו להתחזקותו של הדולר בעולם, מה שיבוא לידי ביטוי גם מול השקל", אומרים הכלכלנים.
בנק הפועלים: "הגורמים התומכים בשקל נחלשים"
כלכלני בנק הפועלים סבורים כי "המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם, אך יש לציין, שרמת השפל של הדולר מקשה על פעולת החיזוי עוד יותר מתמיד".
הכלכלנים מדגישים כי "הגורמים שתמכו עד כה במגמת ההתחזקות של השקל נחלשים, שכן גם בנק ישראל הנמיך את תחזיות הצמיחה הכלכלית בישראל לשיעור מתון יחסית של 3.2% בלבד. בנוסף, נראה כי בנק ישראל נחוש לבלום את מגמת התיסוף בשקל, הן ע"י הפחתות ריבית והן ע"י התערבות במסחר. מנגד, הדולר צפוי להמשיך להיחלש בעולם והפד צפוי להמשיך ולהפחית את הריבית באגרסיביות, ככל הנראה בשיעור הגבוה מיכולתו של בנק ישראל".
פינוטק: תחזיות הגירעון בישראל יפגעו בשקל
מחדר העסקאות של פינוטק נמסר, כי הדולר חזר עם ידו על העליונה לאחר שנסחר בשפל של כל הזמנים כנגד האירו בתחילת המסחר אתמול (ה'). סוחרי המט"ח חיסלו את פוזיציות המכירה על השטר הירוק לאחר שדברי נשיא ה-ECB (הבנק המרכזי האירופי), ז'אן קלוד-טרישה, אמר שהאינפלציה בגוש האירו צפויה להיוותר ללא שינוי. הבנק המרכזי האירופי הותיר את הריבית לטווח קצר בגוש ללא שינוי ברמה של 4%.
היום מתחילה הפגישה של שבע המדינות המתועשות (G7) אשר תימשך יומיים ותתמקד גם בנושא האירו החזק. לכן, לנתון גירעון הסחר שפורסם אתמול בארה"ב והצביע על עלייה לרמה של 62.3 מיליארד דולר לא הייתה משמעות רבה. כמו כן, דבריו של טרישה, אשר ציין כי התנודתיות בשוק המט"ח מופרזת וצריך לגנות אותה ולא לעודד, הגבירה את המכירות של האירו.
המסחר צפוי להיות היום טכני ברובו ולכן יש לשים לב לרמות תמיכה והתנגדות. הנתון החשוב ביותר אשר צפוי להתפרסם מארה"ב הינו מדד אמון הצרכנים (17:00, שעון ישראל). ציפיות השוק עומדות על ירידה לרמה של 69 נקודות.
באשר לשוק המקומי, המטבע הישראלי השיל כוחו בהדרגה כנגד הדולר ביום חמישי על רקע אי הוודאות הגלובלית אשר השאירה את נכסי השווקים המתפתחים ללא שינוי. על פי הערכות האנליסטים, הגירעון בישראל יגדל השנה ל-500 מיליון דולר השנה, מה שמכביד על השקל אשר נתמך מעודף של 5 מיליארד דולר לשנת 2007. המטבע הישראלי צנח ביותר מ-8% במהלך החודש האחרון לאחר שהגיע לשיא של 11 שנים כשהצמד דולר-שקל נסחר סביב הרמות של 3.35 באמצע חודש מארס.
מבחינת בנק ישראל, אשר התערב בשוק המט"ח וממשיך לקנות 25 מיליון דולר בכל יום, כל כוונתו היתה להחליש את השקל בכדי למנוע האטה כלכלית בשל הפגיעה הקשה בענף היצוא במשק המקומי, וההמחשה לכך היא הגדלת יתרות המט"ח על ידי רכישות דולרים.